Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

8779 - Στράτος Καλαφάτης: Η καλύτερη φωτογραφία μου

Πορτρέτο δύο μαθητών της Αθωνιάδος Σχολής. Φωτογραφικό στούντιο στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.
Λήψη του 1858 (αριστερά) και του 2008 (δεξιά)

1826: Ο Νικηφόρος Nιέπς στερεοποιεί το πρώτο φωτογραφικό είδωλο.
1854: Ο Ρώσος Πέτρος Σεβαστιανόφ οργανώνει την πρώτη φωτογραφική αποστολή στο Άγιο Όρος.
1872: Δημιουργείται το πρώτο φωτογραφικό στούντιο σε παρακείμενο κτίριο της σκήτης του Αγίου Ανδρέα από Ρώσους μοναχούς.  
2008: Φωτογραφίζοντας συστηματικά το Άγιο Όρος, βρίσκομαι μπροστά στο μοναδικό επιτοίχια ζωγραφισμένο σκηνικό το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση, παρόλη την εγκατάλειψη. Αναλογίζομαι τα χιλιάδες πορτρέτα που δημιουργήθηκαν μπροστά σ' αυτό το φόντο με τις καρέκλες, τα τραπεζάκια και τα αντικείμενα που συμπλήρωναν την τυπολογία της στάσης και του βλέμματος των μοναχών. Αναπαράγω το ίδιο τυπολογικό πορτρέτο με δύο μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής που ποζάρουν με σεβασμό και περιέργεια. Επαναλαμβάνω την ίδια λήψη στον ίδιο χώρο. Μια άλλη εικόνα, μια άλλη ιστορία.
2012: Η ανακαίνιση που ξεκίνησε από το Σεράι έφτασε και στους εξωτερικούς χώρους της σκήτης. Ο μεσότοιχος με το ζωγραφισμένο τοπίο καταστράφηκε ως περιττός. Νέα υλικά αποκαθιστούν το παλιό κτίριο. Η μαγική γυάλινη σκεπή που φώτιζε τα πρόσωπα σκεπάστηκε με κεραμίδια. Το πορτρέτο είναι πιθανότατα το τελευταίο μιας φωτογραφικής παράδοσης που κράτησε πάνω από ενάμιση αιώνα.  
2014: Ξεφυλλίζοντας την Αγιορειτική Φωτοθήκη του πατέρα Ιουστίνου βρίσκω γεμάτος έκπληξη και χαρά μια φωτογραφία που έγινε στο ίδιο στούντιο πριν από 150 χρόνια. Ακόμη και σήμερα, κοιτάζοντας αυτές τις εικόνες, νιώθω βαθιά γοητευμένος από την τρομακτική ομοιότητα των προσώπων, το παιχνίδι του χρόνου και του χώρου, τις συμπτώσεις που μπλέκονται με τη μεταφυσική διάσταση της φωτογραφίας.
Πηγή: http://www.lifo.gr

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου