Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

7665 - Από κείνο του ρύακος διάβα

Από κείνο του ρύακος διάβα
Του Β.  Χαραλάμπους 

Παραΰστερα το γόνυ κλίνας
ο Άγιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης
στο σπήλαιο π’ασκήτευσε
ο Μυροβλήτης Όσιος  Νείλος
έπαυσεν η του μύρου ροή
ίνα μη γίνεται φιλονικίας  αίτιον
δια το πραθήναι τούτο αλογίστως.

Κι απόμεινε το χνάρι
από κείνο του ρύακος διάβα
να διαλαλεί πως ο Μυροβλήτης Όσιος
μυστηρίων κοινωνός γέγονεν.


Σημείωση: Μετά την κοίμησή του Οσίου Νείλου του Μυροβλήτου, στις 12 Νοεμβρίου 1651, ο Θεός τον

δόξασε με το χάρισμα της μυροβλυσίας. Από τον τάφο του άρχισε να αναβλύζει ευώδες αγίασμα, που σχημάτιζε μικρό ρυάκι και έφτανε ως τη θάλασσα.
Οι χριστιανοί δεν άργησαν να πληροφορηθούν το θαυμαστό γεγονός. Έτσι, άρχισαν να καταφθάνουν ως εδώ με πλοία και να παίρνουν σε δοχεία το μύρο, με το οποίο πολλοί άρρωστοι θεραπεύθηκαν θαυματουργικά.
Η συρροή όμως των πιστών στον τόπο αυτό έγινε αντιληπτή από τους πειρατές, που, όπως είναι γνωστό, λυμαίνονταν τη Μεσόγειο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Επανειλημμένα, λοιπόν, έπεσαν επάνω στους ανύποπτους χριστιανούς, και, αφού τους λήστεψαν, άλλους σκότωσαν και άλλους αιχμαλώτισαν, για να τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.
Η κατάσταση αυτή προκάλεσε μεγάλη θλίψη και ταραχή στους ασκητές της περιοχής, που ζήτησαν την επέμβαση του θαυματουργού συνασκητή τους οσίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτη (†1730). Ο όσιος στάθηκε απέναντι από το σπήλαιο και προσευχήθηκε θερμά. Είπε: «Άγιε Νείλε, εσύ που ήσουνα στη ζωή σου τόσο ταπεινός και ήσυχος, γιατί τώρα επιτρέπεις να γίνονται τέτοιες ακαταστασίες και ανωμαλίες σε βάρος ευσεβών ανθρώπων; Δεν πρόλαβε ν' αποσώσει τα λόγια του ο όσιος Ακάκιος, και η ροή του μύρου σταμάτησε!» http://www.egolpion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου