Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

7086 - Ο διάσημος Iσπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα μιλάει για το Άγιο Όρος

Ο διάσημος ισπανός αρχιτέκτονας, λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να δώσει μια διάλεξη για το νέο μεγάλο του πρότζεκτ, την ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, μιλάει στο BHMAgazino για το παράδειγμα του Παρθενώνα και για τη σκληρή κριτική που ακολουθεί το έργο του.
Στη συνέντευξη αυτή ρωτήθηκε και για τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος.
Έχετε πάει στο Άγιον Όρος;
«Πρωτοπήγα το 2005 και είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλά μοναστήρια και να ζωγραφίσω υδατογραφίες του όμορφου τοπίου που τα περιέβαλλε. Τη δεύτερη φορά έμεινα με τον γιο μου στη Μονή Ξενοφώντος, αλλά επισκέφθηκα τον Παντοκράτορα, το Βατοπαίδι. Πολλά χρόνια πριν είχα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας και είχα προσπαθήσει να κατανοήσω τον συμβολισμό της εικονογραφίας της Ορθοδοξίας. Τι σημαίνει παράδοση στην ορθόδοξη αρχιτεκτονική, πώς μπορεί κανείς να κατανοήσει το μυστήριο αυτής της αυστηρής λειτουργίας με τους υπέροχους, αρχαίους ύμνους και τις λιτανείες».

Τι σας ώθησε να επισκεφθείτε το Άγιον Όρος; Η ανάθεση για τον Αγιο Νικόλαο είναι πολύ πιο πρόσφατη.
«Το Άγιον Όρος είναι ένας τόπος μεστός περιεχομένου. Η ατμόσφαιρα σε σαγηνεύει από την πρώτη στιγμή. Είχε πολύ ενδιαφέρον όταν πήγα εκεί με τον έναν από τους τρεις γιους μου. Μεταφερθήκαμε σε έναν άλλον κόσμο μέσα από την πρωινή Λειτουργία και από τον Εσπερινό. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αγιογράφους, ήταν ένας από τους λόγους, εξάλλου, για τους οποίους πήγαμε εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου