Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

7061 - Η Αγιορειτική Εστία γιορτάζει τα 15 χρόνια της. Οι εκδηλώσεις



Η Αγιορειτική Εστία συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης και το γεγονός γιορτάζεται με μια σειρά από εκδηλώσεις που περιστρέφονται γύρω από το Άγιον Όρος, την ιστορία, την τέχνη, την έρευνα, την διεθνή ακτινοβολία αυτού του μοναδικού ζωντανού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


ΕΚΘΕΣΗ 4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ»
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 με μια Έκθεση φωτογραφίας 4 ξένων φωτογράφων με αναγνωρισμένο έργο, που αρχίζει από το 1988 και φτάνει στις ημέρες μας.
Οι φωτογράφοι Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), Zoran Purger (Σερβία) παρουσιάζουν έργα τους υπό τον γενικό τίτλο «Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» και στις ενότητες: «τόπος», «λατρεία», «βίος» και «πρόσωπα».
Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Βαγγέλης Ιωακειμίδης.
Στα εγκαίνια της Έκθεσης, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20:00 στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας, θα συμμετάσχει και το μουσικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής«Παραδοσιακή κομπανία» με τους μουσικούς Νεκτάριο Αντωνίου τραγούδι, Χάρη Πορφυρίδη φλάουτο και Παντελή Καραματζούκη ούτι.
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ»
Το Μουσείο Φωτογραφίας μετέχει στο Πρόγραμμα της Έκθεσης με την οργάνωση στρογγυλής τράπεζας με την συμμετοχή των 4 φωτογράφων που θα συντονίζει η Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, υπεύθυνη καλλιτεχνικού σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων του ΜΦΘ, θα μετέχει και ο Νεκτάριος Αντωνίου, ιστορικός τέχνης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας Scola Cantorum και επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορειτικής Εστίας και του Α.Π.Θ., και θα πραγματοποιηθεί στην αυλή της Αγιορειτικής Εστίας την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015, στις19:30. 
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΟΝ 17ο ΚΑΙ  18ο ΑΙΩΝΑ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ» 
Στις  9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2015 θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού οι εργασίες του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Το Άγιον Όρος στον 17ο και 18ο αιώνα. Από τους μεταβυζαντινούς στους νεώτερους χρόνους».
Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ορίστηκε για την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα18:00 στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ 
Τρεις εξαιρετικές εκδόσεις συνοδεύουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων:
-Ο Επετειακός της 15ετίας Τόμος με την παρουσίαση της ταυτότητας της Αγιορειτικής Εστίας, την αξιολογική παρουσίαση των 4 κεντρικών ετήσιων δράσεων, τα Διεθνή Συνέδρια, τις Εκθέσεις, τις Εκδόσεις και τις Έρευνες, αλλά και το σύνολο της δραστηριότητας της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χαιρετισμούς του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Γιάννη Μπουτάρη.
-Ο Κατάλογος της Έκθεσης με έργα των 4 φωτογράφων και κείμενα για τους φωτογράφους και τα έργα τους.
-Η επανέκδοση του έργου του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Κτενά του 1935 με τίτλο «Άπαντα τα εν Αγίω Όρει Ιερά Καθιδρύματα εις 726 εν όλω ανερχόμενα και αι προς το δούλον Έθνος υπηρεσίαι αυτών».
-Το Αναμνηστικό της Έκθεσης, μια ειδική χρηστική έκδοση για του ομιλητές του Συνεδρίου με φωτογραφικό υλικό από την Έκθεση των 4 φωτογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου