Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

7046 - Με το Αγιορειτικό Τυπικό ο εορτασμός του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου-Σοχού

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπο της Παναγίας μας, εορτάσθηκε η Μεγάλη Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, εις την γυναικεία Ιεράν Μονήν της Παναγίας Θεοσκεπάστου-Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιον της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου-Αγίου Όρους.
Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη συμφώνως προς το  Αγιορείτικο Τυπικό, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ενώ έλαβαν μέρος σ’ αυτήν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας-Πάρου Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Πήχος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου–Αγίου Όρους Αρχιμ. Γρηγόριος, ο οποίος είναι και ο Πνευματικός της Ιεράς Μονής.

Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας έλαβαν μέρος πολλοί Ιερείς, ενώ παρέστησαν αντιπροσωπίες μοναχών και μοναζουσών, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως καθώς και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών φορέων της επαρχίας μας, καθώς επίσης και πλήθος πιστών και προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια πολλή για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, η οποία φυλάσσεται εις την Ιερά Μονή Δοχειαρίου-Αγίου Όρους και κάθε χρόνο σε αυτήν την μεγάλη εορτή εξέρχεται ώστε να ευλογεί με την παρουσία Της την επαρχία μας  αλλά και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Λειτουργίας, προεξάρχοντος του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, συνοδείᾳ των κληρικών και του πλήθους προσκυνητών πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος, πέριξ της Ιεράς Μονής, ενώ εν συνεχείᾳ παρετέθη κέρασμα και πανηγυρική τράπεζα.
Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ανεφέρθη εκτενώς στην σημερινή μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι η Γέννηση της Θεομήτορος σηματοδοτεί την απαρχή του μεγάλου γεγονότος, της ανατολής του ηλίου της δικαιοσύνης, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο οποίος ήρθε στον κόσμο για τον σώσει, λύνοντας την κατάρα της παρακοής προς το Θείο θέλημα, γενόμενος και ο ίδιος άνθρωπος, δίνοντας προς όλους μας το μεγάλο μήνυμα της άληκτου ζωής.
Αυτό το μήνυμα ευαγγελίζεται η Αγία μας Εκκλησία, αυτό προσφέρει η Χάρις του Θεού σε εκείνους που πιστεύουν και σε εκείνους που θέλουν να ζήσουν αυτό το γεγονός. Αυτό που προσφέρει ο Κύριος και η Παναγία μας μέσα από τον Υιό Της, δεν μπορεί να το προσφέρει κανείς στον κόσμο, γιατί ο μόνος Κύριος και δημιουργός είναι Εκείνος που από φιλανθρωπία και αγάπη έγινε άνθρωπος χωρία αμαρτία για να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και την φθορά.
Η σημερινή εορτή έχει ένα χαρμόσυνο χαρακτήρα, η οποία μας μεταφέρει την πάντων χαρά και την πάντων ζωή, στην προσωπική ζωή του καθενός, γεμίζοντας την καρδιά και το είναι μας από την αναφαίρετο χαρά.
Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να ευχαρίστηση τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γρηγόριο και την συνοδεία αυτού,  οι οποίοι και εφέτος μετέφεραν την ευλογία της Εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου για να αγιάζεται και να στηρίζεται ο τόπος, η επαρχία, η Μακεδονία αλλά και ολόκληρη η Πατρίδα μας,  καθώς επίσης και την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Θεοσκεπάστου Σοχού, Ευσεβία μοναχή και την εκλεκτή της συνοδεία, οι οποίες και εφέτος όπως και πάντοτε με πολλή αγάπη φρόντισαν τα της πανηγύρεως, περιβάλλοντας με πολλή αγάπη και καλοσύνη, όλους όσους, αυτές τις ημέρες προσέρχονται για να προσευχηθούν ενώπιον της Θαυματουργό Εικόνος της Παναγίας

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου