Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

6864 - Ιερομόναχος Κυπριανός Ξενοφωντινός (1887 – 2 Αυγούστου 1986)


Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Στάθης του Γεωργίου και της Ευαγγελίας γεννήθηκε στα Βραγγιανά Καρδίτσας το έτος 1887. Στον κόσμο απόκτησε οικογένεια. Ήταν πατέρας τριών τέκνων, δύο θυγατέρων και ενός υιού, που εκοιμήθη νέος. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1924 από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ († 1953). Νέα εκοιμήθη και η πρεσβυτέρα του. Αυτοβούλως και οικειοθελώς, μετά από αυτές τις σκληρές δοκιμασίες, ήλθε στο Άγιον Όρος ταπεινός προσκυνητής.
Η αγάπη του προς την Παναγία τον έφερε στο Περιβόλι της. Περιήλθε διάφορες μονές και τελικά προσήλθε στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου-Ξενοφώντος το 1969. Στο τέλος του ίδιου έτους εκάρη μοναχός. Διετέλεσε προϊστάμενος της μονής έως το 1976.
Υπήρξε ευλαβής και συνετός ιερομόναχος. Έναν εγγονό του ιερομόναχο και συνώνυμό του τον είχαμε στη σκήτη μας. Κάποια χρήματα που είχε τα μοίρασε ελεημοσύνες.
 
Χαιρόταν πολύ για την επάνδρωση του Αγίου Όρους και την πρόοδο του μοναχισμού. Ήταν απλός κι ευκολόπιστος. Διάβαζε καθημερινώς την Παράκληση της Παναγίας στο κελλί του, προ του γεύματος, φορώντας το πετραχήλι του, με το οποίο και μερικές φορές έτρωγε το λιτό φαγητό του.
Ανεπαύθη εν Κυρίω αιωνόβιος στο γηροκομείο της μονής της μετάνοιας του, ασθενήσας αγόγγυστα και συνεχώς προσευχόμενος, διακονούμενος πρόθυμα από τους νεότερους πατέρες, ευλογώντας και με τα δύο του χέρια, στις 2.8.1986. Ετάφη στο κοιμητήριο της μονής προσδοκώντας ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος.Πηγές-Βιβλιογραφία:
Μοναχολόγιον Ιεράς Μονής Ξενοφώντος. Πληροφορίες παλαιών Ξενοφωντινών πατέρων.
Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Β΄ – 1900-1955, σελ. 1162-1165, Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.
http://www.pemptousia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου