Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

3185 - Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο το νέο Κέντρο Υγείας στις Καρυές του Αγίου Όρους



Νέα σημαντική παρέμβαση στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την απόφαση ένταξης της πράξης που αφορά στην ανέγερση Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους στις Καρυές, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013», συνολικού προϋπολογισμού 3.476.943,89 ευρώ. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το νέο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους στις Καρυές θα εφοδιαστεί με όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και θα αποτελείται από το κυρίως διώροφο κτίριο, υπόγειο και ένα βοηθητικό ισόγειο κτίσμα. Η τεχνική μελέτη του κτιρίου προβλέπει στο ισόγειο χώρο υποδοχής - αναμονής και γραμματεία, εξεταστήρια, γραφεία ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αίθουσα μικροεπεμβάσεων, μικροβιολογικό εργαστήριο, ακτινολογικό, μονόκλινο και δίκλινο θάλαμο βραχείας νοσηλείας, βοηθητικούς χώρους και υγιεινής.
 «Αξιοποιούμε στοχευμένα και χωρίς καθυστερήσεις το αναπτυξιακό εργαλείο του ΕΣΠΑ για τη διαφύλαξη των σπουδαίων μνημείων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως το Άγιο Όρος. Οι παρεμβάσεις που στηρίζουμε μέσω του ΕΣΠΑ στο Άγιο Όρος δεν περιορίζονται σε έργα αποκατάστασης των μονών, αλλά αφορούν και στη βελτίωση των υποδομών τόσο για τους μοναχούς όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες της Αθωνικής Πολιτείας. Το νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας του Αγίου Όρους στις Καρυές καλύπτει ένα σημαντικό κενό, αναβαθμίζοντας την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε μια δυσπρόσιτη και απομακρυσμένη περιοχή. Η λειτουργία του αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες της Ιεράς Κοινότητας, να διευκολύνει την αντιμετώπιση σοβαρών ιατρικών περιστατικών και μεταφοράς ασθενών, καθώς και να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες όχι μόνο στους μοναχούς, αλλά και στους προσκυνητές που επισκέπτονται το Άγιο Όρος», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ
Το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους έχει ως περιοχή ευθύνης του το σύνολο της ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους Άθω με σκοπό να προσφέρει ιατρική φροντίδα, περιλαμβανομένης συνεχούς 24ωρης εφημερίας, στους περί τους 2000 μονίμως εγκαταβιούντες μοναχούς του Αγίου Όρους, στους περί τους 2000 περιστασιακώς διαμένοντες εργαζόμενους, καθώς και στους κατά μέσον όρο 2000 προσκυνητές που σε ημερήσια βάση βρίσκονται επί του Αγίου Όρους, ενώ πολλές φορές το προσωπικό του Κέντρου Υγείας καλείται να συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης στις δύσβατες τοποθεσίες της Αθωνικής χερσονήσου. Συνολικά 150.000 προσκυνητές επισκέπτονται το Άγιον Όρος κατ’ έτος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και επίσημες επισκέψεις υψηλά ισταμένων προσώπων διεθνούς κύρους, όπως αρχηγοί κρατών και εκκλησιαστικοί ηγέτες.
Η πρόσβαση από και προς την Αθωνική χερσόνησο είναι δυνατή μόνον ακτοπλοϊκώς δια θαλάσσης, γεγονός που καθιστά την επικοινωνία λίαν δυσχερή, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε και συμβαίνει συχνά να διακόπτεται πλήρως η συγκοινωνία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ακόμη και υπό ομαλές συνθήκες συγκοινωνίας, για τη διαδρομή από τις Καρυές, όπου εδράζεται το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους προς το Ν.Γ.Ν. Πολυγύρου Χαλκιδικής, εις το οποίο το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους υπάγεται οργανικά και διοικητικά, απαιτούνται συνολικά περί τις πέντε ώρες με εναλλαγή τριών μέσων συγκοινωνίας.
Οι μετακινήσεις εντός της ορεινής και δασικής Αθωνικής χερσονήσου, που καλύπτει επιφάνεια 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στην οποία εδράζονται διάσπαρτα οι οικισμοί, είναι λίαν δυσχερής λόγω της πλήρους απουσίας αμαξιτών οδών, με αποτέλεσμα η επικοινωνία να γίνεται μόνον με οχήματα που έχουν δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμου (τετρακίνηση) και πάλιν όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ αρκετά σημεία δεν είναι καθόλου προσβάσιμα οδικώς και η επικοινωνία γίνεται είτε μόνον δια θαλάσσης, είτε πεζή ή με την χρήση υποζυγίων (ημίονοι).
Η άσκηση της ιατρικής στο Άγιον Όρος και ιδιαίτερα η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ή περιστατικών διάσωσης, είναι συχνά αναγκαίο να επιτελείται μακρυά από την έδρα του Κέντρου Υγείας, μάλιστα κάποιες φορές σε δύσβατες περιοχές και υπό αντίξοες συνθήκες.
Το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους σήμερα υστερεί, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μέσα και κτιριακή υποδομή, για την αξιοπρεπή ιατρική κάλυψη των ανωτέρω ιατρικών αναγκών. Προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο ρόλο του, χρειάζεται αναβάθμιση σε όλους τους τομείς.
Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους σήμερα υπηρετούν επτά (7) ιατροί (τέσσερις Γενικοί Ιατροί, δύο Ειδικοί Παθολόγοι και ένας Ειδικός Χειρουργός), ένας (1) Οδοντίατρος, τέσσερις (4) Νοσηλευτές και δύο (2) Διασώστες / Οδηγοί ασθενοφόρου.
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους, σήμερα η ελλιπής πλήρωση των οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού σε συνδυασμό με τις νέες περιοριστικές διατάξεις σχετικά με το ανώτατο όριο των εφημεριών ανά ιατρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δύνανται μηνιαία να επιτελεσθούν και να αποζημιωθούν, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους με αδυναμία κατάρτισης και υλοποίησης του μηνιαίου προγράμματος εφημεριών του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους,
Ιδιαίτερα κρίσιμη για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και περιστατικών διάσωσης που συχνά συμβαίνουν στις δύσβατες τοποθεσίες του Αγίου Όρους, είναι η έλλειψη επαρκούς προσωπικού με ειδικότητα «Διασώστη – Πλήρωμα ασθενοφόρου». Για την κάλυψη της κρίσιμης αυτής θέσης, απαιτείται η άμεση κάλυψη τουλάχιστον της μιας από τις δύο σήμερα κενές οργανικές θέσεις του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους.
 Για την ομαλή διοικητική – γραμματειακή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους απαιτείται και η κάλυψη μιας τουλάχιστον θέσης Διοικητικού – Λογιστικού προσωπικού, δεδομένου ότι σήμερα κανείς διοικητικός υπάλληλος δεν υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους.
Όσον αφορά την κτιριακή υποδομή, τα προβλήματα είναι πολλαπλά και ανυπέρβλητα. Η έλλειψη επαρκών χώρων καθιστά επιεικώς αναξιοπρεπείς τις σημερινές συνθήκες άσκησης της ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους, καθώς στερείται των στοιχειωδών, όπως θαλάμου βραχείας νοσηλείας, απομονωμένων εξεταστηρίων, χώρο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών βαρέως πασχόντων κλπ., ενώ δεν επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη απαραίτητων λειτουργιών του Κέντρου Υγείας, όπως η λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος, οδοντιατρείου κλπ.
Μοναδική ορατή διέξοδος στο πρόβλημα αυτό είναι η ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους με προδιαγραφές κατάλληλες από κάθε άποψη, όσον αφορά την επάρκεια των χώρων για την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων λειτουργιών του, την προσβασιμότητα του και μάλιστα ιδιαίτερα για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς η οποία σήμερα είναι λίαν προβληματική, την κατάλληλη θέρμανση και ψύξη των χώρων με την παράλληλη ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου, 
Όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, και εδώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, ιδιαίτερα μέσων και μηχανημάτων για την σωστή αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, που λόγω της μεγάλης απόστασης του Αγίου Όρους από την πλησιέστερη δευτεροβάθμια μονάδα υγείας είναι εξαιρετικά αναγκαία και κρίσιμα για τη ζωή των ασθενών,
 Τέλος, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι και το πρόβλημα της σωστής διακομιδής των επειγόντων περιστατικών από το Άγιον Όρος προς δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια μονάδα υγείας εκτός Αγίου Όρους, λόγω της έλλειψης πλωτού μέσου κατάλληλου για μεταφορά ασθενούς (κλειστό σκάφος, ταχύπλοο, με επαρκή χώρο για φορείο και εύκολη ομαλή πρόσβαση για την είσοδο και έξοδο του φορείου με τον ασθενή στο σκάφος).
Όλα αυτά τα χρόνια, από τη σύσταση τού Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους, το έτος 2002 μέχρι σήμερα, όλες οι παραπάνω λειτουργίες του Κέντρου Υγείας καθίστανται δυνατές και επιτελούνται απρόσκοπτα, χάρη στην άοκνη και φιλότιμη προσπάθεια των υπηρετούντων ιατρών - λειτουργών και του παραϊατρικού προσωπικού, που για όλα αυτά τα χρόνια εκτελούν υπερωριακή εργασία πολύ πέραν αυτής που καλείται ο καθένας νομίμως να επιτελέσει και να αποζημιωθεί, ενώ παράλληλα μετέρχονται τρόπους ακόμη και εκτός των αμιγών αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να υπερβούν τις διαρκείς μέχρι και σήμερα πολλαπλές ελλείψεις και ανεπάρκειες του "Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους", που αφορούν το κάθε ειδικότητας προσωπικό του Κέντρου Υγείας, τα διατιθέμενα μέσα και ιατρικά εργαλεία, αλλά και τη σοβαρή έλλειψη επαρκών χώρων στο "Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους".
Tο "Κέντρο Υγείας του Αγίου Όρους" θα έπρεπε, όχι απλά να είναι ικανό να επιτελέσει στοιχειωδώς το έργο του, αλλά θα έπρεπε να έχει απώτερο στόχο να καταστεί κόσμημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς αποτελεί και εικόνα της Πολιτείας προς τη διεθνή κοινότητα με διάμεσο το Άγιον Όρος.

1 σχόλιο:

  1. Είχα ένα πρόβλημα υγείας για το οποίο συνεχώς έλεγα ότι θα πάω να εξεταστώ αλλά διαρκώς το ανέβαλα. Στις 30 Νοεμβρίου 2018 μπήκα στο Άγιον Όρος αισθανόμενος "όλος υγεία", αλλά άξαφνα το πρόβλημα εντάθηκε και αργότερα επιδεινώθηκε. Πηγαίνοντας προς τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (Σεράι) που ήταν ο προορισμός μου, είδα την πινακίδα του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους και αποφάσισα να πάω, διότι με δυσκολία πλέον ανέπνεα! Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ήταν άψογες, δεν πίστευα ότι υπάρχει στο Άγιον Όρος τέτοιο υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας! Ο νοσοκόμος που με υποδέχτηκε ήταν πανευγενής, με λεπτότατους τρόπους συμπεριφοράς και εκδήλωσε αληθινό ενδιαφέρον για την περίπτωσή μου. Ο δε παθολόγος που με εξέτασε ήταν άριστος, τόσο ως προς την συμπεριφορά του απέναντί μου όσο και για το ενδιαφέρον που επέδειξε, τον χρόνο που αφιέρωσε, τις εξετάσεις που μου έκανε και τις υποδείξεις του όσον αφορά το πρόβλημα της υγείας μου! Θεωρώ ότι ο άνθρωπος αυτός μου έσωσε τη ζωή, καθώς διακρίβωσε τα αληθινά αίτια του προβλήματός μου, ενώ εγώ νόμιζα άλλα. Δόξα τω Θεώ γι' αυτή μου την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους! Θεωρώ ότι ήταν ένα θαύμα της Παναγίας μας όλη αυτή η εμπειρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή