Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

2765 - Κάτω τα χέρια από τα Αγιορειτικά Κειμήλια


Από το πρωί σήμερα αναπαράγεται στο διαδίκτυο η δήλωση του π. Μεθοδίου, επικεφαλής των καταληψιών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, σύμφωνα με την οποία προτίθεται να πουλήσει στους Γάλλους τη σκηνή του Ναπολέοντος για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.
......Αν δεν είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να ασχοληθεί ο κόσμος μαζί τους, τότε τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα. Να του υπενθυμίσουμε μόνο πως το 1821 οι Ιβηρίτες πατέρες έστειλαν στη Ύδρα δύο φορές το αμύθητης αξίας κειμήλιό τους την ασημένια λεμονιά, με τα χρυσά λεμόνια, για να την αξιοποιήσουν οι οπλαρχηγοί του Γένους υπέρ του Αγώνα. Και τις δύο φορές επεστράφη από τους Έλληνες Αγωνιστές με τη σημείωση πως αυτοί αγωνίζονται και για τα Κειμήλια του Έθνους τα οποία δεν πουλιούνται.
......Τη σκηνή του Ναπολέοντος έφεραν στην επιφάνεια την περασμένη Δευτέρα οι Αγιορειτικές Μνήμες με την ανάρτηση 2752.
......Διαβάστε την αξιόλογη ανάλυση της είδησης στο Amen: http://www.amen.gr/article12652

2 σχόλια:

  1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ28/2/13, 8:12 μ.μ.

    Ειναι αδυνατος η πωλησις κειμηλειων απο μοναστηρι.Εδω για να εξελθουν για προσκυνημα η' εκθεση χρειαζεται η συγκαταθεσις της Ι.Κοινοτητος.Ο σεβαστος π.Μεθοδιος υποστηριζει οτι τη διαθετει στο κρατος,για να το πωλησει.Οπερ αδυνατον.Μεγα το λαθος του.Διδει νεα αφορμη,που επιβαρυνει την αδελφοτητα του.Ανοιξε ασκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/3/13, 5:50 μ.μ.

    Α. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδεί γραπτώς ανακοίνωση πατέρων του Αγίου Όρους για πώληση κειμηλίων. Το ότι έγραψε κάποια εφημερίδα για αυτό και αναμεταδίδεται στο διαδίκτυο, για εμάς δεν σημαίνει τίποτε. Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι … ο κόσμος και οι αγιορείτες διαβάζουν πολύ τις ειδήσεις στις εφημερίδες και το internet!

    Β. Στο μέχρι σήμερα ιστορικό, συμπεριφορά, πεπραγμένα της Μονής Εσφιγμένου και της δήλωσης για πώληση κειμηλίου υπάρχει μια ασυμφωνία ή ασυνέπεια που μπορεί να βάλει κάποιους σε σκέψεις. Διότι παλαιότερα δεν άφησαν να εξέλθει από το μοναστήρι κανένα απολύτως αντικείμενο. Ούτε και για αυτήν ακόμα την έκθεση κειμηλίων του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη, παρά τις δεσμεύσεις και τις εγγυήσεις των εφόρων αρχαιοτήτων για την επιστροφή τους. Τώρα πώς ξαφνικά πωλείται κάποιος θησαυρός και φεύγει οριστικά από την Μονή, για να … «σωθεί η Ελλάδα»; Κάτι δεν πάει καλά στην ιστορία αυτή.

    Γ. Εάν η είδηση έχει σκοπό απλά τον διασυρμό του Αγίου Όρους, τότε εμείς θα πρέπει να πούμε μια καλή κουβέντα ακόμα και για τους καημένους τους δημοσιογράφους. Ο Θεός να τους δίνει υγεία και φώτιση να κάνουν το σωστό.

    Δ. Εάν πράγματι έγινε η δήλωση για την πώληση του κειμηλίου, μετά από παρέμβαση κάποιου "αρμόδιου" υπάλληλου ή κρατικού φορέα (Υπουργείου Πολιτισμού ή Υπουργείου Εξωτερικών), τότε σίγουρα η κυβέρνηση έχει πολύ κακούς συμβούλους. Κάποιος θα πρέπει να τους μαζέψει (τους υπαλλήλους).
    Κύριοι αρμόδιοι, οι αγιορείτες ξέρουν να φυλάνε τα κειμήλια και να τα αξιοποιούν καλά. Παρακαλούμε να τους αφήσετε μόνους τους, χωρίς παρεμβάσεις. Μην τους εξαναγκάζετε σε δηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή