Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

2672 - Η τελευταία ημέρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο. Ποιοι τον επισκέφθηκαν



Η τελευταία πατριαρχική κρίση δημιουργήθηκε από την παύση του γηραιού Κωνσταντίνου Ε΄ στις 27 Μαρτίου του 1901∙ τοποτηρητής είχε ορισθεί την ίδια ημέρα ο Προύσης Ναθαναήλ. Αργότερα, στις 25 Μαΐου συνήλθε η εκλογική συνέλευση και το τριπρόσωπον αποτέλεσαν οι Ιωακείμ Γ΄(83 ψήφοι), ο Χίου Κωνσταντίνος (72 ψήφοι) και ο Βάρνης Πολύκαρπος (69 ψήφοι). Στην ψηφοφορία που ακολούθησε στον Πατριαρχικό ναό, εξελέγη παμψηφεί ο Ιωακείμ Γ΄.
Ο μονάζων Πατριάρχης, ο οποίος δεν ήλπιζε ότι θα επανεξελέγετο, ζούσε κατά τα συνήθη τον βίο του. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την εκλογή του επισκέφθηκε τα Καυσοκαλύβια και ακολούθως τις Μονές Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου και Διονυσίου. Κατόπιν, γύρισε στον Μυλοπόταμο και έκανε εν συνεχεία μια εκδρομή στην αγαπημένη του Λαύρα. Εκεί ετέλεσε τον εσπερινό, τη νυχτερινή αγρυπνία και την επομένη, της Πεντηκοστής, τη θεία λειτουργία. Αυτή η διαδρομή θα ήταν και η τελευταία του στο αγιασμένο Όρος.
Ήδη τα δύο σώματα, αυτό των λαϊκών και των αρχιερέων, τηλεγράφησαν στον Παναγιώτατο, συγχαίροντάς τον επί τη εκλογή του. Η χαρμόσυνη είδηση σχεδόν αστραπιαία μαθεύτηκε ακόμη και στις εσχατιές του Άθωνα, το απόγευμα της 25ης Μαΐου.
Η είδηση της εκλογής στον Μυλοπόταμο
Πρώτος έφθασε στο μονύδριο του Αγίου Ευσταθίου ο διευθυντής του Τηλεγραφείου των Καρυών, κομίζοντας επισήμως την είδηση και συγχαίροντας τον Πατριάρχη. Ο σεβάσμιος ιεράρχης πότιζε εκείνη τη στιγμή τον κήπο του και δέχθηκε ατάραχος το νέο. Ακολούθως ήρθε εκεί ο αντιπρόσωπος της Λαύρας και φίλος του Παναγιωτάτου Χρυσόστομος Λαυριώτης. Σε λίγο κελιά, σκήτες, μονές διατράνωσαν τη χαρά των μοναζόντων σ’ αυτές με ηχηρές κωδονοκρουσίες και φωταψίες, ενώ αγγελιοφόροι μετέδιδαν παντού τα χαροποιά νέα.
Το επόμενο πρωί, ημέρα Σάββατο, 26 του μηνός, ο Πατριάρχης ξύπνησε ενωρίς κατά το συνήθειό του και κατευθύνθηκε στον ναΐσκο να τελέσει τον όρθρο και τη θεία λειτουργία, η οποία θα ήταν η τελευταία στο μονύδριο. Όταν τελείωσε και πήγε στα δώματά του, είδε να τον περιμένουν στην αίθουσα υποδοχής πολλοί ηγούμενοι, δικαίοι από πολλές σκήτες και άλλοι μοναχοί, για να του υποβάλουν εγκαρδίως τα σέβη και τα συγχαρητήριά τους.
«Η μικρά του Μυλοποτάμου άκρα κατέστη αυτό τούτο προσκύνημα, από πάσης δε γωνίας του Όρους έσπευδον πολλοί να προσέλθωσι προς τον σεβαστόν αυτού κατοικον», γράφει ο Σπανούδης, προσθέτοντας κατά προσέγγιση τον πλήρη κατάλογο των προσελθόντων.
Από τη Λαύρα, τη μετάνοιά του, οι προηγούμενοι Δωρόθεος και Κύριλλος και ο γέρων Γαβριήλ.
Από το Βατοπαίδι, ο προηγούμενος Αζαρίας.
Από την Ιβήρων οι προηγούμενοι Διονύσιος και Χρύσανθος.
Από το Χιλανδάρι ο αρχιμανδρίτης Δανιήλ.
Από το Κουτλουμούσι οι γέροντες Χαρίτων και Σωφρόνιος.
Από του Διονυσίου ο αρχιμανδρίτης Δοσίθεος και οι γέροντες Ευγένιος και Χαράλαμπος.
Από του Παντοκράτορος ο αρχιμανδρίτης Στέφανος και οι προηγούμενοι Γρηγόριος και Γεράσιμος.
Από του Ξηροποτάμου ο επίτροπος Ευγένιος και ο ιεροδιάκονος Ευλόγιος.
Από του Δοχειαρίου ο ιερομόναχος Συνέσιος και ο προηγούμενος Γεράσιμος.
Από του Ζωγράφου ο ηγούμενος Γρηγόριος και οι προϊστάμενοι Καλλίστρατος και Ναθαναήλ.
Από του Καρακάλλου ο ηγούμενος Αθανάσιος και ο επίτροπος Γέρων Κλήμης.
Από του Φιλοθέου ο επίτροπος Συνέσιος.
Από τη Σίμωνος Πέτρα ο καθηγούμενος Νεόφυτος.
Από του Αγίου Παύλου ο καθηγούμενος Σωφρόνιος.
Από του Σταυρονικήτα ο ιερομόναχος Κοσμάς και ο ιεροδιάκονος Ιερεμίας.
Από του Ξενοφώντος ο καθηγούμενος Δοσίθεος και ο γέρων Χρυσόστομος.
Από του Εσφιγμένου ο αρχιμανδρίτης Ευθύμιος και ο γέρων Νικήτας.
Από του Κωνσταμονίτου ο ηγούμενος Μόδεστος.
Ήρθαν ακόμη πολλοί από τις σκήτες. Από του Τιμίου Προδρόμου ο πρώην δικαίος Γεδεών. Από τα Καυσοκαλύβια ο δικαίος και η αδελφότητα των Ιωασαφαίων, λίαν αγαπητοί πάντοτε στον Ιωακείμ Γ΄. Ο δικαίος της Αγίας Άννας, του Σεραγίου, του Προφήτου Ηλιού και πολλοί άλλοι.
Το τελευταίο δείπνο στον Μυλοπόταμο
Το μεσημέρι κατέβηκε στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου η επιτροπή της Ιεράς Κοινότητος με επικεφαλής της τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Ματθαίο, τον Λαυριώτη, και του επέδωσε το συγχαρητήριο γράμμα της Ιεράς Κοινότητος επί τη εκλογή του. Κατόπιν δίχως να παραλλάξει στο ελάχιστο τις καλογηρικές του συνήθειες, ο Παναγιώτατος κατευθύνθηκε στον ναΐσκο του Αγίου Ευσταθίου και τέλεσε τον εσπερινό του.
Λίγο αργότερα, το ίδιο απόγευμα προς το βράδυ του Σαββάτου, παρέθεσε το τελευταίο δείπνο σε ελάχιστους φίλους του, οι οποίοι έφυγαν αρκετά ενωρίς, γιατί επρόκειτο να εγκαταλείψει το ησυχαστήριό του σε λίγες ώρες, επειδή οι πατέρες της Μονής Ιβήρων τον είχαν παρακαλέσει θερμά να τελέσει τη θεία λειτουργία της Κυριακής.
Έτσι, αφού αναπαύθηκε για λίγες ώρες, σηκώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και έφυγε για το μοναστήρι μες στο βαθύ σκοτάδι, παίρνοντας μαζί του μόνο τα αναγκαία προσωπικά του πράγματα. Λίγο πριν περάσει το κατώφλι της εξόδου του ιστορικού και αγαπημένου του ερημητηρίου, που τον φιλοξέμησε επό μια δωδεκαετία, είπε με δάκρυα στα μάτια και σταυροκοπούμενος, «Ας γίνει το θέλημα του Θεού».
Πηγή: το βιβλίο «Ο μεγάλος Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο» 

*** 
 
Φωτογραφίες παρευρεθέντων στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου