Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

2543 - Ο Γέροντας Μωυσής, Αγιορείτης, προβάλλει μια καλή είδηση



Ένας μαθητής δάσκαλος
Δυστυχώς, τελευταία σπανίζουν στον τόπο μας οι καλές ειδήσεις. Μία καλή είδηση είναι η παρακάτω: Ο μαθητής του γυμνασίου Γιαννιτσών Μάριος Χατζηδήμος σε διαγωνισμό έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU) βγήκε πρώτος στον διεθνή αυτό διαγωνισμό.
Θέμα του ήταν «Γράψτε μία επιστολή σε έναν αθλητή ή μία μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες μέσω των ταχυδρομείων τους. Νικητής αναδείχθηκε ο δεκατετράχρονος Έλληνας.
Η διεθνής κριτική επιτροπή αναφέρει το σκεπτικό της: «Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι ολυμπιακές αξίες». Η βράβευσή του έγινε στην Ντόχα του Κατάρ, στις 9-10-2012, Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, με τη συμμετοχή 149 χωρών. Ο νεαρός μαθητής είχε πριν βραβευθεί από αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό. Γράφει με γνώση, ζέση, πίστη και αγάπη, απλά και με νόημα, επαγωγικά και ωραία.
Η έκθεσή του απευθύνεται στον πρωταθλητή του τένις Ρότζερ Φέντερερ. Του γράφει με θαυμασμό για τους αγώνες του, που ενέπνευσαν και τον ίδιο. Τις δυσκολίες και τους κόπους του αθλήματος. Ο νους του πηγαίνει στην αρχαία Ολυμπία, τότε που αγωνίζονταν για ένα δάφνινο στεφάνι τον καλό αγώνα. Είναι περήφανος για την πατρίδα του που έθεσε τα θεμέλια του παγκόσμιου αθλητισμού. Αρχαίες ιερές ιδέες φώτισαν την οικουμένη. Βάζει στο στόμα του αθλητή που θαυμάζει τα λόγια: «Αγωνίζομαι σημαίνει νικώ. Η συμμετοχή, ο αγώνας είναι ήδη μία μεγάλη νίκη, ανεξάρτητα απ’ το τρόπαιο». Επίσης «Νικώ σημαίνει αγαπώ. Αγαπώ τον συναγωνιστή μου, που μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ, τον προπονητή μου, που μου έμαθε τον τρόπο να αγωνίζομαι και να νικώ, τον κόσμο που με στηρίζει στην προσπάθεια και στον δρόμο προς τη νίκη, τον Θεό που μου χαρίζει τη δυνατότητα να αγωνίζομαι και να νικώ».
Όπως τονίζει ο μαθητής, που διδάσκει, οι σύγχρονοι γνωρίζουν καλά την ετυμολογία του «ευ αγωνίζεσθαι», απέχουν όμως πολύ από την πράξη. Ξένες, νόθες και άπρεπες πράξεις μολύνουν την ιδέα του αθλητισμού. Για τον μικρό αθλητή οι Ολυμπιακοί Αγώνες σημαίνουν πολύ ορθά χαρά για τη συμμετοχή, φιλία, ειρήνη και συνεργασία. Μιλά στο τέλος για μία Ελλάδα με λαμπρή ιστορία, ιερό παρελθόν, του πολιτισμού και του αθλητισμού, πανέμορφη και πολυαγαπημένη πατρίδα.
Είπαμε, αποτελεί μία καλή είδηση η βράβευση αυτή. Ο μαθητής αυτός δεν γνωρίζει τι γίνεται γύρω του; Δεν παρακολουθεί την ειδησεογραφία που τρομάζει; Φαίνεται έχει καλή παιδεία και θερμή πίστη, που τον κάνει να ελπίζει. Ασφαλώς και δεν είναι ο μόνος νέος. Μας συγκινούν, ενισχύουν και χαροποιούν. Ο πατέρας του Μάριου Χατζηδήμου είναι ιατρός και κληρικός. Θα χαίρεται ιδιαίτερα κι αυτός την πρόοδο του παιδιού του. Τον συγχαίρουμε εγκάρδια. Τέτοιες ειδήσεις μας δίνουν κουράγιο αρκετό.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 13/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου