Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

463 - Ανακοίνωση της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου


.......Η άδικη προφυλάκιση του Γέροντά μας Εφραίμ συγκλόνισε τις καρδιές των αδελφών της Ιεράς μας Μονής, το Άγιον Όρος, την Εκκλησία και κάθε πνευματικό και σκεπτόμενο άνθρωπο.
.......Ποιός θα μπορούσε να σκεφτεί ότι άνθρωποι οι οποίοι θυσιάζονται στην διακονία του πλησίον, που ζούν ανιδιοτελώς με εφ΄ όρου ζωής υπακοή, νηστεία και προσευχή, να μεταχειρίζονται ως κοινοί εγκληματίες και γι’ αυτό να φυλακίζονται;
.......Ποιος θα φανταζόταν έναν φορέα της θείας Χάριτος, εργάτη και δάσκαλο της αρετής, να τον προπηλακίζουν, να τον φυλακίζουν, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό υπηρετούν τους νόμους της Δικαιοσύνης;
.......Όλες οι ενέργειες του Γέροντα είχαν την έγκριση, αποδοχή και υποστήριξη όλης της Αδελφότητάς μας.
.......Πληροφορούμε τον πιστό λαό του Θεού ότι όλη η Αδελφότητα είναι ενωμένη και αγαπημένη, συμπαρίσταται στο Γέροντά της και σηκώνει μαζί του τον σταυρό του μαρτυρίου με πίστη και ελπίδα.
.......Μας δίνει δύναμη η σύσσωμη συμπαράσταση ολοκλήρου του Αγίου Όρους, των Επισκόπων όλης της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και του λαού τους οποίους ευχαριστούμε βαθύτατα.
.......Θα θέλαμε να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι στο πρόσωπο του Γέροντός μας Εφραίμ φυλακίζουν και όλη την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, που αποτελείται από εκατόν είκοσι μοναχούς.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10384:2011-12-27-12-06-26&catid=13

462 - Εγκαταλείπει το Άγιο Όρος αυτή την ώρα ο Γέροντας ΕφραίμΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ (13.05)
.......Με σκάφος εγκαταλείπει την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, υπό πανίσχυρη αστυνομική συνοδεία, ο Ηγούμενος Αρχιμ. Εφραίμ κατευθυνόμενος προς Ιερισσό. Τελικός προορισμός η Θεσσαλονίκη (;)
.......Ο Γέροντας παραδόθηκε στις αρχές με δική του πρωτοβουλία και δεν δέχεται να πάει σε νοσοκομείο, παρά τις συστάσεις των γιατρών.

461 - Φωτογραφίες από τη χθεσινή επίσκεψη των Αγιορειτών στο Βατοπαίδι

.......Τη… φρουρούμενη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία Αγιορειτών και μετέφερε στον κρατούμενο Ηγούμενο την επιστολή συμπαράστασης της Ιεράς Κοινότητας.
http://www.pemptousia.ru

457 - Επιστολή της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους στον Ηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. κ. Εφραίμ460 - Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους: Λυπάμαι για την κατάληξη αυτής της υπόθεσης

.......«Λυπάμαι για την κατάληξη αυτής της υπόθεσης» είπε ο διοικητής του Αγ. Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.
.......«Ο ηγούμενος», πρόσθεσε, «είναι ένας άνθρωπος αξιόλογος με μεγάλη δράση. Ανέλαβε μία μονή εγκαταλελλειμένη και την έκανε υποδειγματική με παγκόσμια εμβέλεια. Είναι ένας άνθρωπος πνευματικός, οργανωτικός, έχει διοικητικά προσόντα, έχει θεολογική κατάρτιση και πολύς κόσμος βρίσκεται κοντά του».
.......Ο κ. Κασμίρογλου διευκρίνισε πως «η απόφαση ενός δικαστικού οργάνου είναι σεβαστή και δεν μπορώ να τη σχολιάσω. Η χρονική συγκυρία δημιούργησε μία περισσότερη ένταση. Δεν ξέρω αν έλαβαν υπόψη ότι στο Άγ. Όρος ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο».
.......Για τη συμπαράσταση των πατέρων του Αγ. Όρους στον ηγούμενο Εφραίμ τόνισε: «Είναι φυσικό το πνεύμα φιλαδελφίας μεταξύ των πατέρων του Αγ. Όρους ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση που ένας ηγούμενος έχει αυτή την περιπέτεια. Η απόφαση αυτή δεν τους είναι αρεστή».

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10377:-q-----q&catid=25:2009-12-18-08-37-46

459 - Το Άγιον Όρος δεν είναι λέσχη, καταγώγιο, χθεσινό κατασκεύασμα και σύγχρονη στοά.

Γράφει για τη Romfea.gr, ο Μοναχός Μωϋσής Αγιορείτης

.......Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ εκρίθη ύποπτος φυγής στο εξωτερικό ή συνεχιστής άλλων «εγκλημάτων» και γι’ αυτό αποφασίστηκε η προφυλάκισή του.
.......Το πλήθος του κόσμου θεωρεί άδικη αυτή την απόφαση, πολιτικό παιχνίδι, στάχτη στα μάτια, μετατόπιση της προσοχής, δήθεν εξυγίανση, κάθαρση και άξια τιμωρία.
.......Έμπειροι δικαστικοί κύκλοι κρίνουν την απόφαση ανίσχυρη, ατεκμηρίωτη, πραξικοπηματική, επιβεβλημένη άνωθεν.
.......Η αδικία δεν στρέφεται μόνο κατά του ηγουμένου, αλλά κατά της Εκκλησίας και του τίμιου ράσου. Θεωρείται αρχή διωγμών και ωδινών.
.......Πάντοτε κρίνονται και οι κρίνοντες. Δεν πρόκειται για ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη.
.......Το ίδιο έντιμο δικαστικό σώμα θα πρέπει να διαφυλάξει άμεσα για περιορισμένης ανεξαρτησίας δύναμη της ελληνικής δικαιοσύνης.
.......Εγχώριοι και ξένοι ειδήμονες κρίνουν ότι στην παρούσα περίπτωση επηρεάστηκε η δικαιοσύνη κατόπιν πιέσεων.
.......Είναι απορίας άξιο ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε παραμονή Χριστουγέννων και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κι ερμηνείας.
.......Είναι σαν να λέει «Εσείς οι χριστιανοί, τι θέλετε να πάτε αύριο στην εκκλησία; .......Δεν βλέπετε τα χάλια των εκπροσώπων της και μάλιστα ενός Αγιορείτη ηγουμένου; Μην έχετε καμία σχέση με κανένα απ’ αυτούς. Πρόκειται για την συμφορά του έθνους».
.......Εκτεθειμένοι δημοσιογράφοι ζητωκραυγάζουν για την επιτυχία τους, παρότι κατηγορήθηκαν και τιμωρήθηκαν για την κατάθεση ψευδών στοιχείων.
.......Δυστυχώς όμως, την κρίσιμη αυτή ώρα βρέθηκαν και ρασοφόροι που χάρηκαν γι’ αυτή την απόφαση κατά του ηγουμένου. Συνήργησαν κάποιοι κάποτε μάλιστα σε αυτή.
.......Πώς να δικαιολογήσει κανείς την εμπαθή χαρά τους; Ίσως μόνο ψυχολογικά.
.......Δεν θα θελήσω να εκθειάσω, να κολακεύσω και να παρηγορήσω τον ηγούμενο.
.......Όμως αδυνατώ να μην του συμπαρασταθώ, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι σε κάτι φταίει.
.......Η φιλόθεη αδελφότητα των 120 μελών χρειάζεται οπωσδήποτε στήριξη.
.......Παρά τις τόσες κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν κατά του προσώπου του Γέροντός της παραμένει ομόψυχη, εδραία και στερεά ενωμένη.
.......Μπορούν, υποτίθεται πνευματικοί άνθρωποι, που σε αυτή την τραγική κατάσταση, να μένουν ασυγκίνητοι και αδιάφοροι;
.......Όπως έχω ξαναγράψει με προβληματίζει θετικά ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματός του, μ’ εμπιστοσύνη κι ελπίδα στον Θεό και στη Θεοτόκο, με ανυπόκριτη πραότητα και ειλικρινή συγχωρητικότητα.
.......Ένας ηγούμενος αγιορείτης είχε σχεδιαστεί να συλληφθεί με χειροπέδες, με κάλυψη από πολλές κάμερες, να οδηγηθεί στο τμήμα μεταγωγών ώστε να γελοιοποιηθεί, να εξευτελισθεί ως ληστής, εγκληματίας και απατεώνας και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων.
.......Οι ειδήσεις αναφέρουν ότι το Άγιον Όρος φυλάγεται από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, για να μην εξαφανιστεί ο ηγούμενος Εφραίμ.
.......Είναι σοβαρά όλα αυτά; Πού να διαμαρτυρηθούμε; Ποιος ακούει; Η κύρια κατηγορία συμπυκνώνεται ότι ο ηγούμενος αγωνίσθηκε για την διασφάλιση της περιουσίας της Μονής που παρέλαβε!
.......Αν δεν το έκανε θα ήταν υπόλογος. Φοβούμεθα ότι με την πράξη αυτή οι κατήγοροι της Μονής και του ηγουμένου της θέλουν να πλήξουν την εκκλησία, να μην την έχουν συνεχώς μπροστά στα πόδια τους.
.......Να την αποδυναμώσουν και να την περιορίσουν στο καθαρά φιλανθρωπικό της έργο. Το έργο αυτό από ετών πραγματοποιεί ο και ο ηγούμενος Εφραίμ φιλότιμα, φιλόστοργα και αδιαφήμιστα.
.......Πιστεύω να κοιμούνται με ήσυχη συνείδηση οι συνεργοί αυτής της απόφασης. Ο ιερός Χρυσόστομος λέει πως ο πιο γλυκός ύπνος είναι με ήσυχη συνείδηση. Εύχομαι οι κρίνοντες να ησυχάζουν και οι αντίθετοι να αισθάνονται αναπαυμένοι.
.......Η ησυχία και η ανάπαυση όμως δεν επικρατούν δίχως γνησιότητα, ειλικρίνεια και ανυποκρισία.
.......Ο Θεός υπάρχει, συνεχίζει να παρατηρεί τα βάθη των καρδιών και θα ανταποδώσει την κατάλληλη ημέρα τ’ άξια και δίκαια.
.......Το Άγιον όρος δεν είναι λέσχη, καταγώγιο, χθεσινό κατασκεύασμα και σύγχρονη στοά. Έχει ιστορία, προσφορά, παράδοση και παραγωγή αγίων και στελέχωση εναρέτων.
.......Είναι άξιο σεβασμού και προσοχής. «Ένας εισαγγελέας, τηρητής του νόμου, δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει τα θέσμια του ιερού τόπο μας. Να μην παρουσιάζεται στην Ιερά Επιστασία, να μην συνοδεύεται στην Μονή Βατοπαιδίου από επιστάτη, να μην αναγνωρίζει την αρχή του Αγίου Όρους. Να μεταβαίνει στην Μονή ως δήμιος, συνοδευόμενος από δεκάδες οπλοφορούντων αστυνομικών.
.......Ποιος πηγαίνει να συλλάβει αρχιλήσταρχο, αρχιμαφιόζο, τρομοκράτη, σωματέμπορο, έμπορο ναρκωτικών ή εγκληματία πολέμου; Μήπως επιστρέφουμε σε Μεσαίωνα; Μήπως η όλη αυτή σκηνοθεσία αποσκοπούσε στην καταρράκωση θεσμών ιερών;
.......Δικαιολογημένα αντιδρά η Ιερά Κοινότητα, αρκετοί αρχιερείς, έγκριτοι νομικοί, πλήθος προσωπικοτήτων και πιστών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
.......Είναι γεγονός πως όσοι ανέμεναν ότι θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους έτσι μάλλον τα μείωσαν ικανά.
.......Ακόμη και άνθρωποι που αμφέβαλλαν για την υπόθεση αυτή και είχαν επηρεαστεί από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης σήμερα αντιλαμβάνονται το ανόσιο παιχνίδι που παίχθηκε απέναντι του ηγουμένου, ο οποίος θα κερδίσει τον μισθό των καμάτων του.
.......Οι απέναντί του κρίνονται αυστηρά, ζυγίζονται προσμετρούνται και προσπερνώνται . Ο Ηρώδης της Βηθλεέμ επιτέλεσε το έργο του και αιματοκύλισε την Ιουδαία.
.......Η Ηρωδιάδα χόρεψε καταπληκτικά και κέρδισε την κεφαλή του Ιωάννη.
.......Φάνηκε πως νίκησαν, μα τελικά έχασαν.
.......Μερικές φορές οι νικημένοι είναι οι πραγματικοί νικητές, όπως ο Χριστός στον Σταυρό, μετά τον οποίο έπεται η αντίσταση.
.......Πνευματικά νικηφόρα θα καταλήξει και αυτή η υπόθεση.
.......Μόνο λυπάμαι πολύ τους επηρμένους αδικούντες.


http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10373:2011-12-27-00-10-11&catid=13
458 - Διαμαρτυρία Αγιορειτών για παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη από όργανα της Ελληνικής Πολιτείας

......Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αγγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους προτίθεται να στείλει επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία θα εκφράσει τη δυσφορία της για την μη τήρηση, όπως υποστηρίζει, των διαδικασιών που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης στη διαδικασία εξέτασης του ηγουμένου από τον εισαγγελέα και τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν καθώς απαιτείτο η παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Επιστασίας.