Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

408 - Το νέο βιβλίο του μοναχού Μωυσή, Αγιορείτη

Με τη γραφίδα του αγιορείτη μοναχού πατέρα Μωυσή ολοκληρώθηκε και τυπώθηκε από τις εκδόσεις «Μυγδονία» του κ. Αθανάσιου Καγιά το νέο, μεγάλο, τρίτομο, βιβλίο για όλους τους ενάρετους Γέροντες Αγιορείτες, που εκοιμήθησαν στον 20ο αιώνα. Ένας πραγματικός θησαυρός, ασκητικών μορφών, γνήσια ταπεινών, σεμνών, αφιλόδοξων, ήσυχων, ακτημόνων, φιλόθεων και φιλάνθρωπων, χαριτωμένων και χαρισματούχων, που όπως λέει ο συγγραφέας «…με συγκίνησαν και μου προκάλεσαν σεβασμό και θαυμασμό. Και μόνες οι φωτογραφίες τους αρκούν, για να σου φανερώσουν κάτι από τη χάρη τους.»

Ένα βιβλίο για το Άγιον Όρος που, κυρίως, δεν φαίνεται.


Ένα τρίτομο έργο που μέσα στις σελίδες του τιμάται η αληθινότητα του τιμίου και μοναδικού ανθρώπινου προσώπου και ξεδιπλώνεται ένας άλλος κόσμος, ενός άλλου επιπέδου και μιας άλλης λογικής.

Οι περισσότερες από τετρακόσιες μορφές του σύγχρονου αυτού μεγάλου αθωνικού Γεροντικού έχουν μία μοναδική απλότητα, σημαντική αυθεντικότητα, σπουδαία αληθινότητα, μακάρια γνησιότητα και ανυπόκριτη ταπεινότητα. Απορείς πως υπήρξαν τέτοιοι άνθρωποι, τόσο γενναίοι, τόσο αγαθοί, τόσο ταπεινοί. Βρήκαν στην πενία πλούτο. Στην απόρριψη χαρά. Στην αδοξία ικανοποίηση. Δεν διδάσκουν, δεν πιέζουν, δεν κουράζουν, αλλά διδάσκονται, αγωνίζονται, κοπιάζουν. Υπάρχουν ακόμη κρυμμένοι και άγνωστοι. Η αρετή δεν πέθανε. Η αγιότητα δεν ανήκει στο παρελθόν της Εκκλησίας. Το Άγιον Όρος συνεχίζει και σήμερα να έχει αγίους. Το αγιορείτικο Γεροντικό κρύβει πολύτιμους λίθους ανυπολόγιστης αξίας και σημασίας …


Πηγή



*** Μέχρι τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξουν νέες αναρτήσεις. Θα βρίσκομαι στο Άγιο Όρος, σε κελλί χωρίς ίντερνετ.



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/12/11, 11:04 μ.μ.

    καλο το βιβλιο αγαπητε,αλλα και 80 ευρω ποιος θα τα δωσει τοσο ευκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/1/12, 1:46 μ.μ.

    Καλησπέρα πως θα μπορέσουμε να τα προμηθευτούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή