Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

12796 - Η Ιερά Κοινότητα τίμησε τον κτίτορα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και χορηγό πολλών Μονών του Αγίου Όρους, Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό

Συμπληρώνονται εφέτος 800 χρόνια από τότε που Αγιορείτης άγιος Σάββας, ο κτίτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, χειροτονήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μανουήλ Α΄ Σαραντινό ως πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Σερβίας.
Η χειροτονία πραγματοποιήθηκε το έτος 1219 στη Νίκαια της Βιθυνίας, επειδή η Κωνσταντινούπολη είχε τότε καταληφθεί από τους Λατίνους.
Με την πράξη αυτήν ιδρύθηκε η Εκκλησία της Σερβίας.
Η επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία και τον λαό της Σερβίας, αλλά είναι εξίσου σημαντική και για το Άγιον Όρος, καθώς ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός υπήρξε μία λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους.

Εκτός από κτίτωρ της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, ήταν γενναίος χορηγός και άλλων μονών σε μία δύσκολη για το Άγιον Όρος περίοδο.
Χάρη σε αυτόν, ο λαός των Σέρβων κατάφερε να αποφύγει τον εκλατινισμό και την υποταγή στους Παπικούς.
Εξίσου σημαντική και καταλυτική υπήρξε η συμβολή του αγίου Σάββα στην οργάνωση, ενίσχυση και στον πνευματικό εξοπλισμό της νεοσύστασης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, καθώς και στην συγκρότηση του Σερβικού Κράτους με το θεσμικό έργο του.
Για τους λόγους αυτούς, η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους, μετά από αίτηση της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, ανέλαβε την πρωτοβουλία τελέσεως πανηγυρικού συλλείτουργου στις Καρυές, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Στον αριστερό χορό έψαλε στα σερβικά ο χορός των πατέρων της Μονής Χιλανδαρίου.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν πολλοί Αγιορείτες και λαϊκοί προσκυνητές, παρατέθηκε τράπεζα από την Ιερά Επιστασία, στην οποία μίλησαν για την σημασία της επετείου ο άγιος Πρωτεπιστάτης Γέροντας Συμεών και ο άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου