Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

12734 - Στη Θεσσαλονίκη η Τιμία Κάρα του Ιερού Χρυσοστόμου

To επί αιώνες θαύμα, το άφθαρτο του δέρματος της κεφαλής και το άφθαρτον αριστερό αυτί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, της Τιμίας Κάρας του Αγίου, η οποία  φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, προσκυνούν από σήμερα οι Θεσσαλονικείς.
Η υποδοχή έλαβε χώρα, μπροστά από την ΕΡΤ3, εκ μέρους του ομωνύμου ιερού ναού (Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου) της Ιεράς
Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Την Τίμια Καρά εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. π. Εφραίμ.
Η επίσημος υποδοχή πραγματοποιήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ, σεπτή άδεια και ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.
Η ιερα λιτανεία, μετά από ολιγοκεπτη στάση και δέηση στο ύψος του Θεαγενειου Νοσοκομείου κατέληξε στον ιερό ναό αγ. Χρυσοστόμου όπου τέθηκε προς προσκύνηση και εψάλη Δοξολογία για την άφιξη του ιερού κειμηλίου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών.
Την Ιερά λιτανεία συνόδεψαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων/νος Ζερβας, ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης μέλη του Δημοτικού Συμβουλιου.

Ομιλία του Αρχιμανδρίτου Δημητρίου Χάνδακα, προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης κατά την υποδοχή της τιμίας κάρας του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στην Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.
       Στην ομιλία του, ο Σεβ. Μητρ. Γρεβενών ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για το δώρο που τους προσέφερε σήμερα υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη συγκίνηση του να υποδεχτεί το μέγα αυτό θησαύρισμα.

Ομιλία του Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ, εκπροσώπου του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, κατά την υποδοχή της τιμίας κάρας του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στην Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.
       Ο Γερ. Εφραίμ μίλησε για τη πρόνοια του Θεού να έλθει σήμερα η τιμια κάρα, και αναφέρθηκε στο γεγονός της θαυμαστής σωτηρίας της Κάρας το 1821 όταν εξήλθε από το αγ. Όρος για τη Κρήτη και οι αγιοζωνητες πατέρες μαρτύρησαν από τους Τούρκους. Αναφέρθηκε επίσης στην αδιάφθορη αυτί του Αγίου, χάρισμα που του δόθηκε για τη θεοσοφία του.
«Ο άγιος ήταν ησυχαστής είναι από τους πρώτους πατέρες που μιλούν περί νοεράς προσευχής».
Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε ένα θαύμα του Αγίου που έγινε σε νεαρό, ο οποίος προσέγγισε την τίμια κάρα με πατερίτσες και μέχρι να φτάσει να προσκυνήσει τις πέταξε και περπάτησε υγιής.

Ομιλία του Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κατά την υποδοχή της τιμίας κάρας του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στην Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.
       Εν συνεχεία, τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεχίστηκε το προσκύνημα με αμείωτη ένταση.
Παράλληλα ετέθη εις προσκύνηση ολόσωμη εικόνα του αγίου Χρυσοστόμου, λιτανευτικό κειμήλιο του ιερού ναού.







































ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΔΟΣ – ΦΩΤΟ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΒΙΝΤΕΟ: ΑΕΛΞΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ 
 ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών  
Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου
4:00 μ.μ. υποδοχή ιερού λειψάνου Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου και στη συνέχεια με λιτανευτική πομπή μετάβαση στον Ιερό Ναό.
5:00 μ.μ. Δοξολογία και ακολούθως Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός
8:00 μ.μ. Ιερά Παράκλησις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
9:00-1:00 π.μ Ιερά Αγρυπνία
Τρίτη 12 Νοεμβρίου
7:00-9:30 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
10:00 π.μ. Ιερά Παράκλησις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
6:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου
9:00-1:00 π.μ. Ιερά Αγρυπνία
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου
7:00-11:00 π.μ. Όρθρος – Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου
5:30 μ.μ. Λιτανεία Ιεράς εικόνας και του λειψάνου του Αγίου
6:00 μ.μ. Εσπερινός – Ιερά Παράκλησις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
9:00-1:00 π.μ. Ιερά Αγρυπνία
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου
7:00-9:30 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
10:00 π.μ. Ιερά Παράκλησις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
5:30 μ.μ. Εσπερινός – Ιερό Ευχέλαιο
9:00-1:00 π.μ. Ιερά Αγρυπνία
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου
7:00-9:30 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
10:00 π.μ. Ιερά Παράκλησις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
11:00 π.μ. Αναχώρηση Ιερού Λειψάνου για Γουμένισσα
5:30 μ.μ. Εσπερινός
Κυριακή 17 Νοεμβρίου (*)
7:00-10:30 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία – κτιτορικό μνημόσυνο
10:00-13:30 μ.μ. Εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα του Ιερού ναού.
Πως διασώθηκε η Τιμία Κάρα του Αγίου
Η διαρκής ευωδία της κάρας, αρκετές φορές μάλιστα πληρούσα τον Ναό που την φιλοξενεί κάθε φορά, κατά κύματα, και η ζέση του δέρματός της είναι από τα πρώτα θαυμαστά σημεία. Αποκορύφωμα της ζωντανής και θαυματουργικής παρουσίας του οι διάφορες ιάσεις ανθρώπων από δύσκολες ασθένειες. Πάσχοντες από ημιπληγία, μυοπάθεια, φρικτούς και αφόρητους πόνους στο νευρικό σύστημα και τον σπόνδυλο, με σοβαρά προβλήματα δυσκινησίας, παιδί στα πρόθυρα του θανάτου, βρήκαν τη θεραπεία τους μετά την προσκύνηση του τιμίου λειψάνου ή μετά από έντονη προσευχή στο παρελθόν όταν η Τιμία Κάρα είχε μεταφερθεί στον τόπο τους.

Προς δόξαν Θεού, αλλά και ενίσχυση της πίστης των χριστιανών ,χρεωστικώς προς τον Άγιο μας, αναφέρονται πολλές φορές οι θαυματουργικές του επεμβάσεις. Επεμβάσεις οι οποίες καθιστούν τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, εκτός των άλλων του ιδιοτήτων, θαυματουργό και στις μέρες μας.

Η Εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι αυτό ήταν το αυτί που ο μαθητής του Χρυσοστόμου Πρόκλος έβλεπε τον Απόστολο Παύλο να υπαγορεύει την ερμηνεία των αποστολικών χωρίων και των Γραφών προς τον Χρυσόστομο

Ο μεγάλος αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστός και ως Ιωάννης της Αντιόχειας, γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 ενώ κατά άλλους το 354.

Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του – χήρα τότε 20 ετών – τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο.
Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια – κοντά στον τότε διάσημο ρήτορα Λιβάνια – αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο.

Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευε προσευχόμενος και μελετώντας τις Άγιες Γραφές.

Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, οπού χειροτονήθηκε διάκονος – το 381 σε ηλικία 34 ετών – από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο.
Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών.
Κατά την Ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του.
Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές τους βαθύτατα. Η φήμη του αυτή έφτασε μέχρι τη βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397, με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ.
Και από την θέση αυτή ο Ιερός Χρυσόστομος, εκτός άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του).
Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.
Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας.
Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της.
Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξαδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σ’ ένα χωριό της Βιθυνίας.
Η απόφαση αυτή όμως, τόσο εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση το 402. Λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε και πάλι να εξορίσει τον Άγιο στις 20 Ιουνίου του 404 στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407.
Ο Μ. Ι. Γαλανός στον Συναξαριστή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει για τον Ιερό Χρυσόστομο, ότι υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας.
Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε δε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα, αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας.
Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα.
Ανήκει σ’ αυτούς που φαίνονται «ὡς φωστῆρες ἐν κόσμῳ» (Προς Φιλιππησίους, 6′ 15.), δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στον κόσμο.
Ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, ένεκα του αξεπέραστου χαρίσματός του στην ομιλία.
Διετέλεσε επίσης επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, όπου διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που διενήργησε

Από ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αντλούμε στοιχεία για την εμφάνιση του Ιωάννη Χρυσοστόμου.

Έτσι μαθαίνουμε ότι ήταν πολύ μικρόσωμος, με μεγάλο κεφάλι αιωρούμενο στους ώμους του.
Ήτανε υπερβολικά λεπτόσαρκος, είχε μακριά μύτη και πλατιά ρουθούνια.
Ήταν πολύ ωχρός και λευκός μαζί, είχε βαθουλωτές τις κόγχες των ματιών και μεγάλους τούς βολβούς.
Εξαιτίας αυτού, συνέβαινε να παρουσιάζει με τα μάτια του πιο χαρούμενη όψη, αν και με τα υπόλοιπα  χαρακτηριστικά του φανέρωνε άτομο βασανισμένο ενώ το μέτωπό του ήταν μεγάλο, χωρίς τρίχες και χαραγμένο με πολλές ρυτίδες.

Είχε μεγάλα αυτιά, γένια μικρά, πολύ αραιά και λευκά.

Τέλος, τα μάγουλά του, ήταν βαθουλωμένα στο έπακρο εξαιτίας τής συνεχής νηστείας.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω ότι την ίδια ημέρα συμπίπτει και η εορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου.
Την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως
Την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, στην γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Τέλος, γιορτάζουμε και την 26η Φεβρουαρίου, την μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου