Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

10449 - Ολοκληρώθηκε το 70% του έργου της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού».

Στην ψηφιακή εποχή περνά σταδιακά το Άγιον Όρος, καθώς έχει ολοκληρωθεί το 70% του έργου της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού». Το έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδραστικού portal, 3D αναπαραστάσεις, μοναστήρια σε virtual reality απεικονίσεις και περισσότερες από 2.000.000 λήψεις κειμηλίων του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας που βρίσκονται στις μονές, στις σκήτες και στα κελιά του «Περιβολιού της Παναγιάς» για περισσότερο από μία χιλιετία.
 
Σκοπός του έργου; Η διάδοση του μηνύματος του χριστιανισμού και του Ελληνισμού, και η ανάδειξη της μοναστικής καθημερινότητας του Όρους σε όλη την οικουμένη! Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης αναφέρει σχετικά στη «δημοκρατία»:
Διάδοση του έργου
«Η προσφορά της Αθωνικής Πολιτείας στον σύγχρονο άνθρωπο και στη διεθνή πολιτιστική κοινότητα είναι τεράστια. Μέσα από το έργο της ψηφιοποίησης των ιερών αντικειμένων επιδιώκουμε τη διάδοση, τη διάσωση και τη συντήρηση των θησαυρών του σε όλο τον κόσμο με τη χρήση των νέων τεχνολογικών μέσων». Το έργο «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» είναι έργο εθνικής σημασίας, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 9.500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, το έργο θα περιλαμβάνει 2.000.000 φωτογραφικές λήψεις (200.000 έγγραφα, 3.000 χειρόγραφα, 1.500 παλαίτυπα και 18.000 τεκμήρια, φορητές εικόνες και αντικείμενα κειμήλια). Μεταξύ άλλων, έχει ψηφιοποιηθεί το Α' Τυπικό του Ορους, υπογεγραμμένο ιδιοχείρως από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή και τον άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση του Πρωτάτου του Ορους στις Καρυές, όπου φιλοξενείται η εικόνα της Παναγίας Αξιον Εστί.
Βαγγέλης Στολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου