Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

10368 - Αγάπη προς όλους (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Στην επί του όρους ομιλία Του, είπε ο Χριστός: «Ακούσατε ότι έχει λεχθεί· Ν’ αγαπάς τον πλησίον σου και να μισείς τον εχθρό σου. Αλλά εγώ σας λέγω, ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας, να ευλογείτε αυτούς που σας καταριούνται, να ευεργετείτε όσους σας μισούν, και να προσεύχεστε για όσους σας συμπεριφέρονται κακώς και σας διώκουν, για να γίνετε παιδιά του επουράνιου πατέρα σας, διότι ανατέλλει τον ήλιο του για κακούς και για καλούς και βρέχει για ευσεβείς και ασεβείς. Εάν δε αγαπήσετε όσους σας αγαπούν, ποιο μισθό θα έχετε; Δεν κάνουν το αυτό και οι τελώνες; Και εάν δείξετε στοργή στους φίλους σας μόνο, τι εξαιρετικό κάνετε. Δεν κάνουν έτσι και οι τελώνες; Να γίνετε λοιπόν τέλειοι, όπως ο πατέρας σας ο ουράνιος είναι τέλειος» (Ματθ. 5, 38-48).

Εμπρός στην αποκάλυψη αυτή, της ολοκληρωτικής αγάπης του Θεού, κανένας δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος.
Αγάπη προς όλους! Πόσο διαχρονικός ο λόγος του Χριστού! Έρχεται να ταράξει τα νερά σήμερα, που έχουν λιμνάσει στην ζωή μας.
Έρχεται ο λόγος του Χριστού αντίθετος με τα σημερινά πρότυπα, που μας έχουν επιβάλει. Μιλάει κάθε τυχόντας «διάσημος» και ό,τι λέει γίνεται κανόνας στην ζωή μας, αγνοώντας και μη ερμηνεύοντας ότι αυτά που λέει είναι η έκφραση του εγωισμού του.
Μας αντιπροσωπεύουν πολύ εύκολα τα λόγια από αυτά τα σημερινά «πρότυπα», ξεχνώντας πολύ εύκολα το αιώνιο πρότυπο που είναι ο Χριστός.
Διάβασα αυτές τις ημέρες το παρακάτω απόσπασμα:
«Δεν έχω υπομονή για κάποια πράγματα... Δεν έχω πια τη διάθεση να αρέσω σε όσους δεν αρέσω, να αγαπάω αυτούς που δεν με αγαπάνε και να χαμογελάω σε αυτούς που δεν μου χαμογελάνε».
Τα λόγια αυτά αντιπροσωπεύουν σήμερα πολλούς ανθρώπους και αυτοί τα αποδέχθηκαν, επειδή τα είπε μια διάσημη ηθοποιός. Κολάκευε μάλλον τον εγωισμό πολλών και δικαιολογούσε την εγωιστική στάση, που τηρούν στην ζωή τους, η οποία μόνο λύπη και απελπισία προσφέρει. Ξεχνούν, όμως, τον Χριστό, ο Οποίος είπε τελείως αντίθετα πράγματα. «Να αγαπάτε και αυτούς που δεν σας αγαπούν».
Ξεκάθαρος και απλός είναι ο λόγος του Χριστού. Απόλυτος και ωραίος, γαλήνιος και γλυκός. «Να αγαπάτε...». Τι πρόκληση και προτροπή ουράνια! «Γεμίζεις» ουρανό στο άκουσμα και μόνο!
Ο άνθρωπος τίθεται καθημερινά εμπρός σε ένα δίλημμα: Θα ακούσει τον λόγο του εγωισμού του ή τον λόγο του Χριστού; Θέλει την απελπισία και την λύπη στην ζωή του ή την ελπίδα και την χαρά;
Ελεύθερη η επιλογή, ανάλογα και τα αποτελέσματα. Έτσι απλά!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος 

Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου