Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

10363 - Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Λουζικώτη «Άθως Θύραυλοι Στώμεν»

Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Λουζικιώτη «Άθως Θύραυλοι Στώμεν» που εγκαινιάζεται στις 20 Μαρτίου, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας. 
Στην έκθεση παρουσιάζονται 45 αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες θυρών και παραθύρων από τις Καρυές και την ευρύτερη περιοχή της Αθωνικής Πολιτείας, έργο για το οποίο Δημήτρης Λουζικιώτης εργάστηκε από τις αρχές του 2000,
φωτογραφίζοντας διαρκώς σε κάθε ένα από τα πολυάριθμα ταξίδια του στην Αθωνική Πολιτεία. Το πλούσιο αρχείο των φωτογραφιών που προέκυψε, αποτέλεσε την βάση για την έκδοση ενός λευκώματος - που φέρει τον ομώνυμο τίτλο- και στο οποίο εκτός από το φωτογραφικό υλικό παρατίθενται και πρωτότυπα ποιητικά σχόλια (Αγαθή Δημητρούκα, Ντέμης Κυριάκου, Κωνσταντίνος Παλιάν), εισαγωγικό κείμενο του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, ενώ την τεκμηρίωση των φωτογραφιών πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Δρ Νίκος Μερτζιμέκης.

Ο αρχιτέκτων-αναστηλωτής Φαίδων Χατζηαντωνίου σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης: «Οι φωτογραφίες της έκθεσης διασώζουν μια αντιπροσωπευτική συλλογή καρεώτικων θυρών και παραθύρων, και της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων ορισμένα δεν υπάρχουν πια. Απότοκα της χρείας, φορείς μνήμης, τεκμήρια δεξιοτήτων και πολιτισμού, οι θύρες και τα παραθύρια ανήκουν κι αυτά στα πιο ευπαθή –και, τελικά, αναλώσιμα– στοιχεία της οικοδομικής ιστορίας ενός τόπου. Και ας έχουμε πάντα κατά νου, θύραυλοι εμείς, ότι όπως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, έτσι και οι θύρες και τα παραθύρια μαρτυρούν τον αθέατο πυρήνα της ζωής που ορίζουν και φυλάττουν και γι' αυτό αξίζουν την προσοχή, τον σεβασμό και την αγάπη μας».
Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και επιμελητής της έκθεσης Αναστάσιος Ντούρος, υπογραμμίζει: «Στο Άγιον Όρος ο χρόνος είναι συνδημιουργός, και ως συνδημιουργός μεταπλάθει τα έργα των μαστόρων κατά το δοκούν, προσθαφερώντας υλικά και χρώματα, στην κυριολεξία μοναδικά, μιας και ο χρόνος αενάως δημιουργεί και διαρκώς μεταβάλλει την ύλη των αψύχων και την ψυχή των ανθρώπων. Την περισπούδαστη αυτή τέχνη του χρόνου λοιπόν, συναντάμε σε κάθε μία από τις φωτογραφίες του Δημήτρη Λουζικιώτη, ο οποίος με πολλή αγάπη και μεράκι αποτύπωσε μέσω των θυρών και τα παραθυριών του Άθω και την προσφέρει σε όλους μας, προσκαλώντας μας ταυτόχρονα να εισχωρήσουμε στα ενδότερα τους, για να βιώσουμε και να οραματιστούμε τον ιερό και μυστηριώδη κόσμο που κρύβεται πίσω από αυτά». 
Ο Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης (www.louzikiotis.gr) γεννήθηκε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής και είναι freelancer επαγγελματίας Graphic Designer, Φωτογράφος και Σύμβουλος Επικοινωνίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς, με αντικείμενο εργασιών τη διαφήμιση, τις εκδόσεις και την επικοινωνία.
Φωτογραφικά του έργα έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έχουν παρουσιαστεί σε gallery και χώρους τέχνης και αρκετά ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην BIENNALE:1 Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2007). Έχει εκδώσει δύο φωτογραφικά λευκώματα («Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης», εκδόσεις «Χαρτόδετο», 2014 και «Άθως Θύραυλοι Στώμεν», εκδόσεις «Χαρτόδετο», 2016).
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης». 

• Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας
• Εγκαίνια: Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, 19:00
• Διάρκεια: 20 Μαρτίου έως 19 Μαΐου
• Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00
Σάββατο: 09:00 – 14:00
• Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Αγιορειτικής Εστίας
Εγνατία 109, 54635 Θεσσαλονίκη
Τ. 2310263308, F. 2310250648
   
   Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου