Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

10439 - Για 251η φορά ο Τίμιος Σταυρός από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Όρους, στα Πετροκέρασα!

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο χωριό των Πετροκέρασων για να υποδεχθεί τον Τίμιο Σταυρό.
Η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού αποτελεί μια μοναδική λατρευτική εκδήλωση, εξαιρετικής λαμπρότητας και θρησκευτικής κατάνυξης. Η μεταφορά, υποδοχή και φιλοξενία του Τιμίου Σταυρού από την Ι. Μονή Ξηροποτάμου Αγ. Όρους πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς, από το 1768 (ίσως και παλαιότερα) την Κυριακή των Βαΐων, στην οποία μετέχουν χιλιάδες πιστοί.

Το παμπάλαιο και ιερό έθιμο της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο κομίζουν πατέρες από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους στο χωριό Πετροκέρασα του Δήμου Λαγκαδά, θ' αναβιώσει και φέτος. Είναι ένα αρχαίο έθιμο που επαναλαμβάνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο «την ιδίαν ημέραν, την ιδίαν ώραν, με την ιδίαν αρχαίαν τάξιν», όπως γράφουν τα ιερά βιβλία και μαρτυρεί η ζωντανή παράδοση, από το 1768!
Έκτοτε, σε ανάμνηση θαύματος, που έγινε τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν το χωριό μαστιζόταν από θανατηφόρα ασθένεια (προφανώς πανώλη) και σώθηκε από τη σωτήρια επέμβαση του Τιμίου Ξύλου, το οποίο έστειλε στο χωριό η Ι. Μονή Ξηροποτάμου, τα Πετροκέρασα προσκαλούν τον Τίμιο Σταυρό, τον φιλοξενούν και δίνουν την ευκαιρία στους πιστούς να ασπαστούν το Τίμιο Ξύλο.

Πρόγραμμα υποδοχής- προσκύνησης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου