Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

7197 - Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας


10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: 
«Το Άγιον Όρος στον 17ο και 18ο αιώνα. Από τους μεταβυζαντινούς στους νεώτερους χρόνους». 
Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2)
9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2015


Αρχίζουν σήμερα  Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού οι εργασίες του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας με θέμα «Το Άγιον Όρος στον 17ο και 18ο αιώνα».
Με το Συνέδριο αυτό ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επιστημονικού έργου, που κάλυψε την ιστορία, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τον πνευματικό βίο, τους θεσμούς, στην διαδρομή των 10 αιώνων ζωής της Μοναστικής Πολιτείας με περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις.
Για το θέμα του 10ου Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σημειώνει μεταξύ άλλων
«Ο 17ος αιώνας, περίοδος διάχυτης ρευστότητας και οιωνεί στασιμότητας καθώς και ο επόμενος 18ος αιώνας, εποχή καθολικής και πολυεπίπεδης ανακάμψεως του Ελληνισμού αλλά και του βαλκανικού κόσμου μέσα και έξω από την Οθωμανική αυτοκρατορία, αποτελούν μιαν ενιαία, αλλά με διακριτά χαρακτηριστικά, ιστορική περίοδο κατά την οποία διαμορφώνεται σταδιακά η φυσιογνωμία του Αγίου Όρους της σύγχρονης εποχής. Ο αθωνικός μοναχισμός ξεπερνά την «μεταβυζαντινή» του φάση, αποκτά εν πολλοίς «νεοελληνική» φυσιογνωμία, χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και συναντά αλλά και αλληλοεπιδρά με την περιρρέουσα νεωτερικότητα».
Ο ίδιος θα μιλήσει την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου αμέσως μετά τους χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας κ. Γιάννη Μπουτάρη με θέμα «Βήματα προς τη νέα εποχή. Το Άγιον Όρος κατά τον 17ο και 18ο αιώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου