Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

4917 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, Αρχιμ. Μεθόδιος, παρών στην εκταφή και μεταφορά λειψάνων του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς



Του Αιμίλιου Πολυγένη 
Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες προσκυνητές έφθασαν στην Ιερά Μονή Τσέλιε του Βάλιεβο, για να συμμετάσχουν στο ιστορικό γεγονός της εκταφής του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr την περάσμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή των Αρχαγγέλων η εκταφή των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιουστίνου, και στη συνέχεια με τις δέουσες τιμές τοποθετήθηκαν σε ειδική λάρνακα.

Το Σάββατο, στην Ιερά Μονή Τσέλιε τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου.
Επίσης συλλειτουργήσαν Αρχιερείς από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ενώ από την Ελλάδα ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, από την Κύπρο ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, και από το Άγιον Όρος ο Ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμ. Μεθόδιος.
Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην αγιοκατάταξη του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς πριν από 4 χρόνια, ενώ τόνισε ότι ο Άγιος Ιουστίνος ήταν ένας πνευματικός ηγέτης και θεολόγος της Εκκλησίας της Σερβίας.
Στη συνέχεια με ευλογία του Πατριάρχη Ειρηναίου τον λόγο έλαβε ο Επίσκοπος Μπάτσκας πνευματικό παιδί του Αγίου Ιουστίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Ιουστίνου.
«Πολλοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον γέροντα Ιουστίνο, διότι ήταν μια καθολική προσωπικότητα, ένας πραγματικός άνθρωπος της Εκκλησίας, και ήταν δύσκολο να κάποιοι να κατανοήσουν και να ερμηνέυσουν αυτά που βίωναν κοντά του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Ειρηναίος.
Τέλος να σημειωθεί ότι η λάρνακα με τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιουστίνου τοποθετήθηκαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλων Τσέλιε.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/6/14, 4:10 μ.μ.

    Στις φωτογραφιες διακρίνεται και ο πατήρ Σεραπείων Σιμωνοπευρίτης, οικονόμος του Ι.Μετοχίου Ορμυλίας στην Χαλκιδική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/6/14, 1:20 π.μ.

    Ε και λοιπόν ; Μεγάλη παράλειψη που δεν το παρατήρησε ο συντάκτης του άρθρου. Έχουμε ξεφύγει τελείως έτσι; Ανακομιδή λειψάνων ενός μεγάλου Αγίου έγινε όχι πασαρέλα. Έλα να μαζευτούμε λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συντάκτης του άρθρου είναι διευθυντής πρακτορείου Εκκλησιαστικών ειδήσεων και πολύ σωστά δημοσίευσε το άρθρο αναφερόμενος στην ουσία του γεγονότος. Το παρόν μπλογκ είναι προσωπικό με πέντε χιλιάδες, περίπου, αναρτήσεις αποκλειστικά αγιορειτικού ενδιαφέροντος. Φυσικό είναι από κάθε είδηση να επικεντρώνει το ενδιαφέρον σε ότι έχει σχέση με το Άγιο Όρος. Όλα τα υπόλοιπα που τα είδατε κ. ΠΤ;

      Διαγραφή