Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

4858 - Το πρώτο και το τελευταίο(;) τεύχος του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ

Μετά την κοίμηση του Μοναχού Μωυσή του Αγιορείτη, του τελευταίου αρχισυντάκτη-ιδιοκτήτη του τριμηνιαίου περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ, κινδυνεύει να εκλείψει η μοναδική τακτική αγιορειτική μαρτυρία και πληροφόρηση των φίλων του Αγίου Όρους. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο Γέροντας αρκετό διάστημα πριν την κοίμησή του, είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδοθεί το τελευταίο τεύχος (130) με αρκετή καθυστέρηση, τον Απρίλιο του 2013, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.  

Το περιοδικό «Πρωτάτον» ξεκίνησε την έκδοση του ως «διμηνιαίο αγιορειτικό δελτίο» τον Οκτώβριο του 1982 από τον Μοναχό Ιερόθεο Καρυώτη και τη συνεργασία Αγιορειτών πατέρων.

Η πρώτη περίοδος διήρκεσε ως το τεύχος 12-13 των μηνών Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 1984.
Η δεύτερη περίοδος άρχισε τον Νοέμβριο του 1988 μ’ εκδότη τον Μοναχό Ιερόθεο και αρχισυντάκτη τον Μοναχό Μωυσή κι έληξε τον Ιανουάριο του 2006 με το τεύχος 101 ως «τριμηνιαίο αγιορειτικό δελτίο».
Η τρίτη περίοδος άρχισε με το τεύχος 102 του 2006 μ’ εκδότη-διευθυντή τον Μοναχό Ιερόθεο και αρχισυντάκτη-ιδιοκτήτη τον Μοναχό Μωυσή και διήρκεσε έως το τεύχος 119 του 2010.
Από το τεύχος 120 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2010) άρχισε η τέταρτη περίοδος. Ο Γέροντας Ιερόθεος απεσύρθη από την έκδοση του περιοδικού.
Έγραφε τότε ο Γέροντας Μωυσής:
Τον ευχαριστούμε τον Γέροντα Ιερόθεο θερμά για την πολυετή προσφορά του και του ευχόμεθα υγεία και μακροημέρευση.
Λόγω σοβαρού οικονομικού προβλήματος του κόστους του περιοδικού σκεφθήκαμε πολύ αν θα μπορούσαμε να το συνεχίσουμε μόνοι μας. Παρακινημένοι από φίλους, που πρόθυμα μας υποσχέθηκαν τη συμπαράστασή τους, θα προσπαθήσουμε με τη βοήθεια του Θεού να το συνεχίσουμε υπεύθυνα. Γι’ αυτό παρακαλούμε θερμά όσοι δεν έχουν στείλει τη συνδρομή τους να τη στείλουν, γιατί θα λυπηθούμε να τους τη διακόψουμε. Αντιλαμβάνεσθε ότι λόγω συγκυριών είναι πολύ δύσκολη η αποστολή του περιοδικού, σε όσους δεν στέλνουν τη συνδρομή τους.Ευχή των φιλαγιορειτών να υπάρξει διάδοχος λύση που θα συνεχίσει απρόσκοπτα την έκδοση του περιοδικού στην πέμπτη και μακροβιότερη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου