Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

4517 - Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτη στη Νέα Ηρακλείτσα



του π.Θωμά Ανδρέου, από το blog Ιερατικοί Στοχασμοί
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσης, το απόγευμα της Κυριακής 23 Μαρτίου για παρακολουθήσει την ομιλία του Οσιολογιωτάτου π. Μαξίμου Ιβηρίτου, με θέμα : ''Χαρτοφύλαξ Νικηφόρος Ιβηρίτης ,ο εξ Ηρακλείτσης Ανατολικής Θράκης. Μία μεγάλη εκκλησιαστική και εθνική μορφή της Επανάστασης του 1821''.
Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο, εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Μπένος,
ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον σύνδεσμο μεταξύ της Ιεράς και Σεβασμίας Μόνής των Ιβήρων και της Ενορίας Νέας Ηρακλείτσης μέσα από την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης η οποία και παραχωρήθηκε από την Ι.Μ. Ιβήρων στην κοινότητα της Νέας Ηρακλείτσας το 1932 μιας και ο τόπος όπου βρέθηκε, στην παλαιά Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης, υπήρξε μετόχιο της ως άνω Ιεράς Μονής. 
Στην συνέχεια ο Οσιολογιώτατος Μοναχός π. Μάξιμος Ιβηρίτης, αναφέρθηκε εκτενώς στην μορφή του Νικηφόρου Χάρτοφύλακος του Ιβηρίτου, μετά από μια ενδελεχή έρευνα η οποία ξεπερνά τις τρεις δεκαετίες! Με ιστορικές λεπτομέρειες, αναφέρθηκε στην συνεργασία του Νικηφόρου Χαρτοφύλακος με τον Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο τον Ε', ο οποίος σύμφωνα με τον Οσιολογιώτατο Γέροντα Μάξιμο, επέδωσε στον Νικηφόρο Ιβηρίτη το οφίκιο του Χαρτοφύλακος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, καθώς και για την ενεργό συμμετοχή του στην Ελληνική επανάσταση του 1821 στο πλευρό του Εμμανουήλ Παππά, του απελευθερωτή της Χαλκιδικής. 
Ευχήθηκε τέλος, σε κάποια στιγμή να υπάρξει η πρωτοβουλία δημιουργίας προτομής του Νικηφόρου Χαρτοφύλακος, στην Νέα Ηρακλείτσα μιας και αποτελεί ένα ξεχωριστό πρόσωπο με σημαντική δραστηριότητα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην παλαιά Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης. 
Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νικηφόρο Χαρτοφύλακα, παρέστησαν επίσης, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Φιλοθέου - Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος, Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως καθώς και οι τοπικές αρχές του Δήμου Παγγαίου και της Περιφέρειας Καβάλας. Την εκδήλωση πλαισίωσε με εκκλησιαστικούς ύμνους, η μικτή χορωδία της Αδελφότητος των Απανταχού Ηρακλειτσιανών στην οποία οφείλεται και η διοργάνωση της εκδηλώσεως τιμής στο πρόσωπο του Ηρακλειτσιανού επιφανούς μοναχού Νικηφόρου Ιβηρίτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου