Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

3723 - Πανήγυρη του αγίου Ευδοκίμου στο Βατοπαίδι (μέρος 1ο)



Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Οκτωβρίου 2013 κατέφθασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος της Μονής Βατοπαιδίου για να προεξάρχει της Πανήγυρης προς τιμή του Αγίου Ευδοκίμου.
Το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Άγιος Μύρων καθώς και ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ μετέβησαν στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους (Καρυές) για να λάβουν μέρος στούς εορτασμούς για την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Δημοκρατία αλλά και για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ήταν και ο επίσημος προσκεκλημένος. 
Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 4:30 μ.μ. άρχισε ο μικρός εσπερινός για την εορτή του Αγίου Ευδοκίμου. Στην συνέχεια ακολούθησε η πανηγυρική τράπεζα και στις 7 μ.μ. άρχισε η αγρυπνία για την εορτή.
Μετά την ακολουθία της Λιτής μεταβήκαμε όλοι, μοναχοί και λαϊκοί, στο Μεγάλο Συνοδικό της Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε το Γέροντα Εφραίμ για την πρόσκλησή του, ώστε να προεξάρχει της Πανηγύρεως στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δραστηριότητα και το πνευματικό έργο της Μητροπόλεως Μύρων και επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου στα Μύρα της Λυκίας για την εορτή του αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου 2013.
Κατόπιν έκανε προσφώνηση ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα Βλαδίμηρος Σκουρόφ εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία και τη χαρά του για τη συμμετοχή της γιορτής του αγίου Ευδοκίμου. Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαδίμηρος Γιαννούκοβιτς μαζί με τον πρέσβη θα παραδώσουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη στις Καρυές ακριβές αντίγραφο του ιστορικού Ευαγγελίου της Περεσόπνιτσα Ουκρανίας του 16ου αιώνα, το οποίο εκδόθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 1025 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ουκρανών.
Κατόπιν μίλησε ο Γέροντας Εφραίμ για το βίο του αγίου Ευδοκίμου, την μεγάλη αρετή της ταπεινώσεώς του, ο οποίος και μετά την κοίμησή του απέφευγε την ανθρώπινη τιμή και δόξα. Η ταπείνωση, η αρετή του αγίου θα πρέπει να προβληματίζει όλους εμάς που επιζητούμε την ψεύτικη ανθρώπινη δόξα και όχι την αληθινή δόξα του Θεού.
Κάθε προσκύνημά μου στο Άγιο Όρος έχει να μου δώσει κάτι πνευματικό, ευλογία και χάρη από την Παναγία, την Ηγουμένη του Τόπου, όμως σήμερα σε αυτήν την πανήγυρη όπως είδα και από τη συναναστροφή μου με τους άλλους προσκυνητές ο άγιος Ευδόκιμος νομίζω ότι βοηθά πολύ να γεμίζουν οι πνευματικές μπαταρίες μας!!!
Τρύφων Κούστας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου