Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

3549 - Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν με επιστολή τους οι Αγιορείτες για να μην αλλάξει το καθεστώς του Κε.Δ.Α.Κ.



του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ζητούν με επιστολή τους οι Αγιορείτες μοναχοί για να μην αλλάξει το καθεστώς του ΚεΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς), ενώ ζητούν και την ενίσχυσή του σε προσωπικό. Την επιστολή υπογράφουν οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι και των 20 μονών του Αγίου Όρους.
Την ίδια στιγμή, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για πλήρη κατάργηση του ΚεΔΑΚ και σύσταση μιας απλής διεύθυνσης που θα υπάγεται στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι Αγιορείτες τού επισημαίνουν ότι το ΚεΔΑΚ στην 30ετή λειτουργία του βοήθησε και προώθησε «εις ικανοποιητικόν βαθμόν» τη διατήρηση και αποκατάσταση της αγιορείτικης κληρονομιάς, σε συνεργασία με την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους και την επιστημονική κοινότητα.
Επίσης, εκφράζουν τους φόβους τους ότι η αλλοίωση της οργανωτικής δομής του ΚεΔΑΚ θα μειώσει τις αρμοδιότητές τους και θα αποβεί επιζήμια στο έργο του. Ζητούν, μάλιστα, την ενίσχυση του ΚεΔΑΚ με μετατάξεις προσωπικού άλλων υπηρεσιών που έχει βγει σε διαθεσιμότητα, καθώς αρκετοί μηχανικοί του έχουν συνταξιοδοτηθεί και αναμένεται να φύγουν κι άλλοι από την υπηρεσία, τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες εκπόνησης και ελέγχου μελετών προς έγκριση, επίβλεψης έργων που εκτελούνται, προγραμματισμού και πιστοποίησης άλλων έργων και πολλών ακόμη εργασιών.
Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται όχι η συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΚεΔΑΚ, αλλά η πλήρης κατάργησή του. Αρχικά οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί ότι το ΚεΔΑΚ θα παραμείνει ως ΝΠΔΔ με αυτόνομη διοίκηση και 4 ή 5 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ το επιστημονικό του προσωπικό επρόκειτο να ενσωματωθεί σε κάποια υπηρεσία του ΥΜΑΘ και να συνεργάζεται με το ΚεΔΑΚ.
Νεότερες πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο οποίο θα προβλέπεται η πλήρης κατάργηση του ΚεΔΑΚ ως ΝΠΔΔ και η σύσταση μιας απλής υπηρεσίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αλλά με αντικείμενο την εκτέλεση έργων στο Αγιο Ορος. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθούν για να επαναπροσληφθούν στη νέα διεύθυνση του ΥΜΑΘ -αν επαναπροσληφθούν όλοι-, χάνοντας τα εργασιακά δικαιώματα που κατείχαν μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου