Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

12322 - Νικόδημος Αγιοπαυλίτης: «Καμία κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε εχθρικά στο Άγιον Όρος»

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις δηλώσεις του Ιερομόναχου Νικόδημου Λαυριώτη στη συνάντηση που είχαν οι αγιορείτες, την Τετάρτη 24 Ιουλίου με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, ο Μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης μιλάει αποκλειστικά στο ethnos.gr και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Να θυμίσουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση της Ιεροκοινοτικής Επιτροπής του Αγίου Όρους μετείχαν οι Πατέρες Νικόδημος από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, Νικόδημος από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και Αντώνιος από την Ιερά Μονή Ιβήρων.
Όπως τονίζει ο π. Νικόδημος, «λέχθηκαν εν τη ρύμη του λόγου διάφορα εκεί, αλλά κάποια πράγματα απομονώθηκαν. Ως Άγιον Όρος είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική Πολιτεία γιατί, λίγο πολύ, όλοι έχουν δείξει ενδιαφέρον. Δεν ξεκινάει το
ενδιαφέρον τώρα με τη νέα κυβέρνηση. Αυτά τα είπαμε στη συνάντηση.
Μετά τη μεταπολίτευση, η ελληνική Πολιτεία έδειξε διαρκές ενδιαφέρον για την Αθωνική Πολιτεία και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αγνόησε το Άγιον Όρος. Δεν ήταν μία μομφή για την προηγούμενη κυβέρνηση» εξηγεί ο Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης.
Ο π. Νικόδημος επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον για το Άγιον Όρος ξεκινάει από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος δημιούργησε μια υπηρεσία για το Περιβόλι της Παναγίας που το βοήθησε πάρα πολύ, αλλά και όταν ήρθε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ξεκίνησαν έργα στο Άγιον Όρος, ενώ μπήκαν και σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Και σήμερα ελπίζουμε ότι θα υπάρχει μια συνέχεια. Ίσως και εντονότερη, αλλά όχι ότι δεν έκαναν τίποτα οι προηγούμενοι. Αν έγινε μια λάθος διαρροή, δόθηκε ένα τμήμα από όσα συζητήσαμε, τι να κάνουμε τώρα. Καμία κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε εχθρικά απέναντί μας μετά τη μεταπολίτευση. Στη δικτατορία αντιμετωπίσαμε μεγάλη δυσκολία, την οποία διόρθωσαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις» προσθέτει ο Γέρων Νικόδημος.
Μαρίνα Ζιώζιου| Ethnos.gr

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/7/19, 8:57 π.μ.

    .... και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αγνόησε το Άγιον Όρος. Δεν ήταν μία μομφή για την προηγούμενη κυβέρνηση» εξηγεί ο Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης. "


    Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν στήριξε, - αντίθετα εξέλειψε με αποφασή της την Ορθοδοξια από επίσημη θρησκεία του κράτους ...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή είναι μια σώφρων και μειλιχεια φωνή, την ευχή του Αγιοπαυλιτη πατέρα να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή