Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

12223 - «Άθως και Λήμνος - Η χιλιόχρονη σχέση τους». Διεθνής Έκθεση στο Varos Village της Λήμνου

Η Αγιορείτικη Φωτοθήκη της ιεράς μονής Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους σε συνεργασία με το Ξενοδοχείο Varos Village Hotel & Residences, με μεγάλη χαρά και τιμή, ανακοινώνουν την παρουσίαση της Έκθεσης Φωτογραφιών και Χαλκογραφιών του Αγίου Όρους, στον πολυχώρο «Πολιτεία» του Ξενοδοχείου, στη Λήμνο, από τις 10/06/2019 έως και τις 10/09/2019. 
Η εκλεκτή αυτή, παγκόσμιας εμβέλειας Έκθεση, παρουσιάζεται στη Λήμνο για πρώτη φορά, ως επιλεγμένος σταθμός ενός ταξιδιού παγκόσμιων παρουσιάσεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Μόσχα, Βελιγράδι, Μπουργκάς, Βηρυτό, Βενετία κ.α.). Αποτελείται από 50 πίνακες, εκ των
οποίων το πρώτο μέρος καταλαμβάνουν Φωτογραφίες από το Άγιον Όρος και το δεύτερο μέρος Χαλκογραφίες.
Η φωτογραφική ενότητα περιλαμβάνει: Πρόσωπα του Αγίου Όρους και Γεγονότα από την ιστορία του Αγίου Όρους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότερες φωτογραφίες προέρχονται από γυάλινες πλάκες, οι οποίες στην πρώιμη φάση της ιστορίας της φωτογραφίας αποτελούσαν τα «αρνητικά».
Η ενότητα των Χαλκογραφιών ή αλλιώς Χάρτινων Εικόνων περιλαμβάνει: Απεικονίσεις Μονών και Σκητών του Αγίου Όρους, καθώς και Εικόνες Αγίων.
Το Ξενοδοχείο Varos Village Hotel & Residences, εορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας στη Λήμνο και διατηρώντας την πολιτιστική διαδρομή που έχει χαράξει εξαρχής με σκοπό την αναβίωση και την ανάδειξη της Λημνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία, υποδέχεται με τιμή και φιλοξενεί με ευλάβεια την εκπληκτική αυτή έκθεση, η οποία προβάλλει τη χιλιόχρονη σχέση του νησιού με τον Άθω, τα ιερά σκηνώματα και τους μοναχούς του.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή στον κόσμο και στους επισκέπτες της Λήμνου και αποτελεί το πρώτο βήμα ανάδειξης της χιλιόχρονης σχέσης του Άθω με τη Λήμνο. Μια σχέση που προβάλλει μια πολύ σημαντική πτυχή της φυσιογνωμίας και ιστορίας του νησιού. 
Πληροφορίες: Κος Στέλιος Α. Μάντζαρης – 6936 782808
Αρσένιος Μοναχός Καυσοκαλυβίτης, Ξυλογλύπτης (1866-1956)

Ρόδον το Αμάραντον. Χαλκογραφία Αβέρκιου,1862 Άγιον Όρος

Το Άγιο Όρος και οι Μονές του. Χαλκογραφία, 1770


Μονή Κουτλουμουσίου. Η πρώτη λιτανεία μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους στις Καρυές, 1913

Επίσκεψη στo Βατοπαίδι του Ελευθερίου Βενιζέλου,1930

Ασκητής Μοναχός έξω από την καλύβα του

Έκθεση στο VarosVillage

Έκθεση στο VarosVillage
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου