Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

12133 - Ο πύργος της μονής του Καλέτζη (Κολιτσού). Θρύλος, ιστορία, φωτογραφίες

       Οι πύργοι, τα κάστρα, τα μεγάλα μνημειακά σύνολα του παρελθόντος ασκούσαν πάντα στις επόμενες γενιές μια ιδιαίτερη έλξη, μεγέθους αντιστρόφως ανάλογου προς τη φθίνουσα χρηστικότητά τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα η δύναμη της λαϊκής φαντασίας δημιουργούσε θρύλους, συχνά πολύ γοητευτικούς.
Ο Τάκης Παπατσώνης, ο οποίος περιηγήθηκε το Όρος το 1927, μεταφέρει ένα τοπικό παραμύθι που πλέχτηκε γύρω από τον έρημο πύργο της Κολιτσούς, στην περιοχή της Μονής Βατοπαιδίου:
«Εκεί αψηλά στον βράχο, κορόνα στην κορφή, μια βυζαντινή βασιλοπούλα, στον τόπο τον απάτητο από γυναίκες, έστησε πύργο κι οι αμάθητοι από γυναίκεια χτίσματα όσιοι καλόγεροι το ονομάτισαν του Κοριτσού το Κάστρο. Του Κοριτσού, του Κοριτσού και λαμπυρίζαν οι ανασασμοί τους, σαν σε αστερισμό, σαν σε όραση αστερισμού, κι έμεινε σα μαργαριτάρι πεθαμένο - ως πεθαίνουν τα μαργαριτάρια άμα χάσουν την επαφή της θείας δροσιάς της σάρκας της ζεστής - παραφθαρμένο τ' όνομα ώς τα σήμερα, η Κολιτσού!»
********************
Πηγή θρύλου: Αφιέρωμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/12/2003
Πηγή ιστορικής μελέτης, του Πλούταρχου Λ. Θεοχαρίδη: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη http://athoslibrary.blogspot.gr
Πηγή φωτογραφιών (από την εκστρατεία των Φίλων του Αγίου Όρους για τον καθαρισμό του πύργου και του μονοπατιού που οδηγεί σ’ αυτόν): The Ascetic Experience https://asceticexperience.com
********************
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου