Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

11833 - Ο προχριστιανικός πολιτισμός στον Άθω. Παραστάσεις από τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ι. Κελλί Μαρουδά

Οι τέσσερις βασιλείς της αρχαιότητας (των Ελλήνων Αλέξανδρος, των Ρωμαίων Αύγουστος, ο βασιλεύς Ναβουχοδονόσωρ και ο βασιλεύς Μήδων και Περσών) που απεικονίζονται ένθρονοι με παλαιολόγεια αυτοκρατορική στολή σε τοιχογραφία του 1568 δεν αφήνουν αδιάφορο το βλέμμα οποιουδήποτε προσκυνητή στο καθολικό της ιεράς μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Πολλαπλάσια ερωτήματα γεννούν στον ανίδεο επισκέπτη της μοναστικής πολιτείας η παράσταση του ζωδιακού κύκλου των αστερισμών, στην ίδια μονή, και οι δώδεκα ολόσωμες μορφές φιλοσόφων (Πυθαγόρας, Σωκράτης, Όμηρος, Αριστοτέλης, Σίβυλλα, Πλάτων, Πλούταρχος κ.ά.) εκατέρωθεν του Ιεσσαί σε τοιχογραφία που φιλοτέχνησε μεταξύ 1535 και 1541 ο Κρητικός ζωγράφος Θεοφάνης στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Σ' ένα πιο εξειδικευμένο μάτι, επίσης, δεν περνούν απαρατήρητες οι κολόνες ιωνικού και δωρικού ρυθμού που
υποβαστάζουν τα κελιά και τον ξύλινο διάδρομο στην ιερά μονή Ιβήρων, οι ενεπίγραφες στήλες σε πηγάδια και κρήνες και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της προχριστιανικής περιόδου που βρίσκονται εντοιχισμένα επί χίλια και πλέον χρόνια στους στιβαρούς τοίχους των μοναστηριών. […]
[…] Οι παραστάσεις εξάλλου σε ναούς και μοναστηριακά κτίσματα (με παλαιότερη την τοιχογραφία της Μεγίστης Λαύρας και νεότερη της Μονής Βατοπαιδίου) του Αριστοτέλη, του Σόλωνα, του Πλάτωνα, του Σοφοκλή, του Θουκυδίδη του Πλούταρχου, του Ομήρου και άλλων φιλοσόφων, σε θέση κοντά σε αγίους δεν είναι τυχαία, παρατηρεί η Γερακίνα Ν. Μυλωνά και ο Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελος […] (Από άρθρο της Καθημερινής, 28 Μαΐου 2006) 
Στην αυλή του Ι. Κελλιού Μαρουδά, κοντά στις Καρυές, υπάρχουν παραστάσεις από τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι τοιχογραφίες τις οποίες φιλοτέχνησε ο Νικόλαος Χονδρογιάννης βρίσκονται στον υπαίθριο διάδρομο που οδηγεί στα δωμάτια των επισκεπτών.





















1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Γιάννη! Πολύ όμορφη η παρουσίαση. Ο Γέροντας Μακάριος αθόρυβα και ήσυχα παράγει πολιτισμό και δηλώνει την ιστορική συνέχεια αυτού του τόπου μέσα στους αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή