Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

11821 - Αιμιλίου Γάσπαρη, Έμψυχα κτίσματα. Ζωγραφική εμπνευσμένη και αφιερωμένη στο Άγιο Όρος.

       Η Φιλολογική Στέγη Πειραιά πραγματοποιεί έκθεση ζωγραφικής του Ρεθεμνιώτη Αιμίλιου Γάσπαρη με θέματα εμπνευσμένα από το Άγιο Όρος, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολιτισμού «Γιάννης Χατζημανωλάκης» (Κολοκοτρώνη 75), τη Δευτέρα 1 Απριλίου και ώρα 19.00.
Θα προλογίσει ο Τάσος Λέρτας, σκηνοθέτης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Διάρκεια έκθεσης: Από 1 έως 13 Απριλίου 2019.
Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα ως Παρασκευή 18.30 ως
20.30.
   Ο Ρεθεμνιώτης καλλιτέχνης, σχετικά νε την εμπνευσμένη και αφιερωμένη στο Άγιο Όρος ζωγραφική του, σημειώνει:
«Μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει το προσκύνημα τρεις φορές στο Περιβόλι της Παναγιάς, στο Άγιο Όρος, στην Αθωνική Πολιτεία. Κατάφερα να κρατήσω σημειώσεις και να καταγράψω εντυπώσεις από όσα εκεί βίωσα, να σχεδιάσω και να φωτογραφίσω θέματα που μου τράβηξαν την προσοχή. Η ενότητα, πενήντα έργα μικτής τεχνικής που θα παρουσιάσω στην έκθεσή μου στη Φιλολογική Στέγη Πειραιά, αποτελείται από έργα που βασίστηκαν σε σχέδια που έγιναν με μολύβι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου εκεί. Απόψεις μοναστηριών, γωνιές με πύργους και καμινάδες, ταρσανάδες και καθολικά αποτελούν τα θέματα μου από τη μοναστική πολιτεία. Είναι τόσο δυνατός ο τόπος και η επίδρασή του που συνεχίζει και θα συνεχίζει πάντα να εμπνέει και να συντροφεύει.      Στην παρουσίαση αυτή η ζωγραφική επιλογή των κτισμάτων έφερε εμένα πιο κοντά σε μια απαράμιλλη ομορφιά που συνδέει το επίγειο δημιούργημα με τον ανώτερο προορισμό. Το κτίσμα είναι, ιδιαίτερα στο Όρος, ένα παράλληλο βήμα με το Σύμπαν καθαυτό. Είναι μια μεγάλη ευλογία η επαφή με τα κτίσματα του Όρους και με ότι εκπέμπουν. Ο χώρος οπωσδήποτε αποτελεί τον προθάλαμο στην προσπάθεια και τον αγώνα για περισσότερη αυτογνωσία, κάτι το απαραίτητο για τη συνέχεια στη ζωή μας».

        Βιογραφικό
Ο Αιμίλιος Γάσπαρης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1955. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη Νεοελληνική Φιλολογία.  Έχει  εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Το 2015 εκδόθηκε το λεύκωμα-συλλογή λαογραφικών στοιχείων «Ατσιπόπουλο- Άνθρωποι και Τόπος», εκδόσεις Ινφογνώμων. Έχει   πραγματοποιήσει δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου