Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

11761 - Η μέλλουσα κρίση (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

«Οταν δ λθ υἱὸς το νθρπου ν τ δξ ατο κα πντες ο γιοι γγελοι μετ᾿ ατο, ττε καθσει π θρνου δξης ατο, κα συναχθσεται μπροσθεν ατο πντα τ θνη, κα φοριε ατος π᾿ λλλων σπερ ποιμν φορζει τ πρβατα π τν ρφων. Κα στσει τ μν πρβατα κ δεξιν ατο, τ δ ρφια ξ εωνμων.» (Ματθ. κε' 31-33)
Κυριακή των Απόκρεω και το ευαγγελικό ανάγνωσμα ξεκινά με μια συγκλονιστική εικόνα, η οποία, όταν την φέρουμε στον νου μας, μας καθηλώνει. Ποιος μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος, σχηματίζοντας την εικόνα της μέλλουσας κρίσης,
με τον Χριστό ως Δίκαιο Κριτή να κάθεται στον θρόνο της δόξης Του, πλαισιούμενος από τους αγίους Αγγέλους! Εμπρός στον Χριστό μαζεμένα όλα τα έθνη των ανθρώπων, όλοι εμείς που περάσαμε από αυτήν την ζωή, περιμένοντας την δίκαιη κρίση Του, ώστε να μας χωρίσει σύμφωνα με τις πράξεις μας, όπως ο βοσκός τα πρόβατα από τα ερίφια, τους μεν στα δεξιά Του, γευόμενοι του παραδείσου, τους δε στα αριστερά Του, γευόμενοι της κολάσεως.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πράξεις μας θα κριθούμε. Αυτή η κρίση διαφέρει από τις ανθρώπινες κρίσεις, γιατί θα είναι δίκαιη. Το είπε ο ίδιος ο Χριστός, « κρίσις μ δικαία στίν» (Ιωαν. 5,30).
Αν για ένα δικαστήριο χρειάζεται τόση προετοιμασία, ενώ η έκβασή του ενίοτε φέρνει άγχος και αγωνία, πόση προετοιμασία άραγε χρειάζεται γι' αυτό το δικαστήριο, στο οποίο μάρτυς υπερασπίσεως και κατηγορίας θα είναι ταυτόχρονα ο ίδιος ο εαυτός μας! Γι' αυτό το δικαστήριο, στο οποίο η απόφασή του θα είναι αιώνια. Γι' αυτό το δικαστήριο, στο οποίο ο δικαστής θα είναι απόλυτα δίκαιος και δεν θα υπάρχει ίχνος αμφιβολίας.
Η μέλλουσα κρίση θα είναι η δίκαιη ανταμοιβή της προσωπικής μας προσπάθειας. Η ενθύμησή της δεν πρέπει να μας τρομάζει και να μας αποκαρδιώνει, αλλά να μας ξυπνάει την διάθεση για αγώνα και προσπάθεια. Μας υπενθυμίζει την υποχρέωση της προετοιμασίας, για να βρεθούμε έτοιμοι ενώπιον του αδέκαστου Κριτή.
Αυτός ο Κριτής είναι Δίκαιος γεμάτος έλεος και αγάπη για τον καθένα μας. Αυτός ο Κριτής είναι ο Πατέρας μας και περιμένει να δει την προσπάθειά μας για να βγάλει την δίκαιη απόφασή Του, «δετε ο ελογημνοι το πατρς μου, κληρονομσατε τν τοιμασμνην μν βασιλεαν π καταβολς κσμου».
†Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

1 σχόλιο: