Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

11345 - Ο άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μέσα στην σημερινή ξηρασία και το τραγικό αδιέξοδο, που έχει βρεθεί ο άνθρωπος, ο μόνος ουσιαστικά λόγος αισιοδοξίας και ελπίδας που ακούγεται, είναι ο λόγος του Θεού. Ανθρωπίνως υπάρχουν παντού αδιέξοδα, λίγα προβλήματα λύνονται, ενώ πολλά - όσο περνά ο χρόνος - μπερδεύονται περισσότερο.
Όλοι έχουμε γνώμη για όλα, χωρίς να έχουμε γνώση, όμως. Όποιος έχει την άνεση και «φωνάζει» περισσότερο, αυτός ακούγεται και περισσότερο, καταπνίγοντας συνεχώς την λογική και την νοημοσύνη, κάνοντας την αδικία να υπερισχύει του δικαίου. Εύκολα «γκρεμίζουμε» σχέσεις και θεσμούς, ενώ, λόγω απερισκεψίας, δύσκολα πια «οικοδομούμε» ή «συντηρούμε»...
Έρχεται, όμως, ο λόγος του Θεού, ο οποίος είναι απλός και ανατρέπει αυτήν την κατάσταση, δίνει φως στο σκοτάδι, που επικρατεί, δίνει δροσιά στην ξηρασία, θάρρος στον φόβο, ελπίδα στην απόγνωση, αγάπη στο μίσος! Ο λόγος του Θεού ανατρέπει τα κακώς
κείμενα, γιατί γίνεται βίωμα και πράξη στην ζωή όσων πιστεύουν και ζουν κατά Θεόν.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι άγιοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι, ως φάροι φωτεινοί, μας οδηγούν μέσα από τον αγιασμένο βίο τους στον δρόμο, που οι ίδιοι ακολούθησαν και μας προτρέπουν να τον ακολουθήσουμε κι εμείς. Είναι ο δρόμος της σωτηρίας! Η Εκκλησία μας, όμως, δεν μένει μόνο στην ιστορία της, παρουσιάζοντας μόνο αγίους ανθρώπους του μακρινού παρελθόντος, αλλά ως ζωντανή πηγή αγιότητας προβάλλει συνεχώς αγίους, μέχρι σήμερα!
Ο άγιος Πορφύριος είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς συγχρόνους αγίους. Σαγήνεψε με την απλότητα τού χαρακτήρα και του λόγου του. Αγαπήθηκε ως εκφραστής της αγάπης, ενώ η βιοτή του ήταν η συνέχεια των μεγάλων αγίων. Ανέπαυσε πλήθος ανθρώπων, απάλυνε τον πόνο τους, έδωσε θάρρος και ελπίδα. Η πίστη του στον Θεό και η αγάπη για τον συνάνθρωπο τον κατέστησαν δοχείο της χάριτος!
Ο άγιος Πορφύριος έγινε σκέπη και παρηγορία μέσα στην σύγχρονη απαρηγόρητη εποχή. Έγινε πατέρας, που γαλήνευε μέσα στην αγκαλιά του τον ταραγμένο άνθρωπο. Η μόρφωση, που είχε να επιδείξει, ήταν η χάρη του Θεού, η οποία τον είχε λούσει και έλαμπε ως πολύτιμος λίθος!
Ο σύγχρονος λόγος πολλών είναι πολύπλοκος, στεγνός, ενίοτε κενός νοημάτων ή ακατανόητος. Ο λόγος, όμως, του αγίου Πορφυρίου ήταν η απάντηση στην στεγνή σύγχρονη πραγματικότητα. Μέσα από την απλότητα, ο λόγος του ήταν μεστός πνευματικών νοημάτων. Η απλότητα του λόγου του αγίου Πορφυρίου ήταν απόλυτα κατανοητή, διότι μιλούσε καρδιακά. Ήταν η γλώσσα του ευαγγελίου, η γλώσσα του Θεού!
Η απλότητα στην σκέψη και τον χαρακτήρα διακρίνει τον άνθρωπο του Θεού. Αυτήν, την κατά Θεόν απλότητα, εύχομαι να αποκτήσουμε όλοι, διά πρεσβειών του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, με την οποία θα καταφέρουμε, μιλώντας απλά, καρδιακά, να επικοινωνήσουμε, οι άνθρωποι, μεταξύ μας. Αυτή, η απλότητα θα δίνει απάντηση σε κάθε αναπάντητο ερώτημα. Αυτή, η απλότητα οδηγεί με σιγουριά στην σωτηρία!
Χρόνια πολλά!
†Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους
Προηγούμενες αναρτήσεις για τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσικαλυβίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου