Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

11436 - Πρωτάτο και Αρχαιότητα: στάσεις και χειρονομίες (3ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας)

Αρχιμ. Εφραίμ Γκιβίσης-Εσφιγμενίτης
Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. 
Μεταπτυχιακός Τμ. Ιστορίας-Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Πρωτάτο και Αρχαιότητα: στάσεις και χειρονομίες
Περίληψη της Εισήγησης:
Στην εισήγησή μας αυτή θα αναλύσουμε την αρχαϊκή προέλευση της χειρονομίας του Ένθρονου Χριστού στο δεξιό ανάγλυφο προσκυνητάρι του Πρωτάτου και των χειρονομιών των Προφητών στα τόξα. Θα καταδείξουμε επίσης τη σύνδεση του Χριστού της Ψηλάφησης του Θωμά με γνωστά ψηφιδωτά και ανάγλυφα μαρμάρινα, ελεφαντοστέινα και ξύλινα έργα της χριστιανικής και μη αρχαιότητας και ειδικά με νομίσματα και ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης.
Θα κατατάξουμε τις διαφορετικές χειρονομίες και θα ερμηνεύσουμε με επιχειρήματα τη χρήση τους κατά περίσταση. Θα επισημανθούν οι επιρροές από την Αυτοκρατορική λατρεία, η αγιογραφική επανατοποθέτηση της χριστιανικής περιόδου, η μετεξέλιξη της χειρονομίας μέσα από την τέχνη και την λατρεία και η χρήση τους από την αρχαιότητα, τη βυζαντινή περίοδο έως και την σημερινή εποχή.
Θα αναλυθούν η σχέση Χριστού με θεούς της αρχαιότητας, οι γενειοφόρες και μη απεικονίσεις του Ιησού και η σύνδεσή τους με την εκάστοτε χειρονομία. Θα δούμε ποια είναι η επίδραση των Αυτοκρατορικών τελετών στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη και πώς χρησιμοποιείται η χειρονομία στην Αποκαλυπτική Γραμματεία και στην Παύλεια θεολογία σχετικά (μέσω της τέχνης) με την Πρώτη και τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού επί της γης.

…καθώς και παλαιότερες δικές μας αναρτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου