Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

11173 - Το πρόβλημα με τους κοριούς στο Άγιο Όρος. Που εντοπίζεται και οδηγίες προς τους προσκυνητές από τον Δικαίο της Ιεράς Σκήτης των Καυσοκαλυβίων

Από την αρχή της παραλαβής της διακονίας του Κυριακού της Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων, ανέλαβα την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθούν κάποια έργα αναβάθμισης του Κυριακού της Σκήτης και της ποιότητας φιλοξενίας, όχι μόνο των προσκυνητών αλλά και των εργατών που διακονούν τη Σκήτη.
Ταυτόχρονα ανέλαβα και τη δύσκολη προσπάθεια εξόντωσης των κοριών στο χώρο φιλοξενίας του Κυριακού, φαινόμενο που ταλαιπωρεί τα τελευταία 2-3 χρόνια όλο σχεδόν το Άγιον Όρος.
Πρόβλημα εστιασμένο κυρίως στον Άθωνα και στο καταφύγιο της Παναγίας, που ίσως αποτελούν και την εστία εξάπλωσης σε διάφορα μέρη του Αγίου Όρους και με σοβαρό το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί σε όλη τη Αθωνική χερσόνησο.
Μετά λύπης είμαστε αναγκασμένοι να ενημερώσουμε ότι λόγω του φαινομένου εξάπλωσης κοριών σε Σκήτες και Μονές στο Άγιον Όρος, στο Κυριακό της Σκήτης Αγίας Τριάδος, ως προληπτικό μέτρο προφύλαξής του, δεν θα γίνονται δεκτοί προσκυνητές που κατέρχονται στη Σκήτη από τον Άθωνα ή από Σκήτες ή Μονές που υπάρχει διαπιστωμένα πρόβλημα, αλλά θα γίνονται δεκτοί επισκέπτες που έρχονται απευθείας από Ουρανούπολη ή Μονές στις οποίες δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα με κοριούς.
Οι επισκέπτες θα πρέπει να ειδοποιούν τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα για τη φιλοξενία τους.
Δυστυχώς γινόμαστε λίγο σκληροί σε προσκυνητές που προσέρχονται στη Σκήτη απρόσκλητοι, χωρίς να γνωρίζουμε από ποιο μέρος έρχονται.
Για αυτό το λόγο ζητούμε ταπεινά την κατανόηση των προσκυνητών, διότι και το Κυριακό της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων παρέμεινε προσφάτως για 10 ημέρες κλειστό με σκοπό ειδικό συνεργείο να εκτελέσει ειδική απεντόμωση , μετά από 6 μήνες ταλαιπωρίας των προσκυνητών από επιθέσεις κοριών και ήδη 2 αποτυχημένες απεντομώσεις.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και κελλί της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων για περίπου ένα χρόνο.
Μάλιστα, προ δύο ημερών, Γερμανός προσκυνητής ο οποίος κατήλθε στα Καυσοκαλύβια από τον Άθωνα, δεν θέλησε ο ίδιος να φιλοξενηθεί στο Κυριακό μας, αντιλαμβανόμενος το σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει ο ίδιος, μιας και στον προηγούμενο χώρο φιλοξενίας σε άλλη περιοχή του Άθωνα, δέχθηκε επίθεση κοριών σε όλο του το σώμα.
Γι΄αυτό και ο προσκυνητής δέχθηκε το καθιερωμένο νερό, κέρασμα και φαγητό στην αυλή του Κυριακού και έπειτα αναχώρησε.
Η μάστιγα των κοριών έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία του Αγίου Όρους από προσκυνητές (κυρίως Ρουμάνους) που περιφέρονται, όπως έχουμε διαπιστώσει και εμείς, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη έγκριση από κάποια Μονή για περαιτέρω διαμονή.
Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν προσκυνητές με διαμονητήρια του 2016, του 2017 οι οποίοι περιφέρονται στο Άγιον Όρος, κάποιοι περνούν και ζητούν φιλοξενία στο Κυριακό μας όπως και σε διάφορες Μονές, Σκήτες και Κελλιά και περιφερόμενοι μεταδίδουν το πρόβλημα, αφού εκ των πραγμάτων η μέριμνά τους στα θέματα υγιεινής είναι ελλιπείς και προβληματικές.
Σε περίπτωση που το Κυριακό των Καυσοκαλυβίων προσβληθεί ξανά από κοριούς που μεταφέρουν οι προσκυνητές, μετά λύπης θα αναγκαστούμε να στερήσουμε τη φιλοξενία σε όλους τους προσκυνητές, αν και οι περισσότεροι δεν είναι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, μέχρι την παράδοσή του στον επόμενο Δικαίο τον Απρίλιο του 2019.
Επίσης αυτή η πρωτοβουλία αφορά και την προστασία των Πατέρων της Σκήτης, αφού όπως προαναφέρθηκα, κελλί της Σκήτης μας ταλαιπωρήθηκε για ένα περίπου έτος και ήταν εφιαλτική η εμπειρία της αντιμετώπισης των κοριών μέχρι την εξόντωσή τους.
Για τον ίδιο λόγο η πρωτοβουλία αυτή θα προστατέψει και τους προσκυνητές, διότι υπάρχει ήδη πρόσφατη γνωστή σε μας μαρτυρία προσκυνητή που «μετέφερε» τους κοριούς από το Άγιον Όρος στο σπίτι του και εκεί ταλαιπωρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την εξόντωσή τους.
Τέλος ευελπιστούμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή προς όφελος του Αγίου Όρους, το οποίο καθημερινά είναι παρηγοριά για όλο τον κόσμο.
Ο Δικαίος
Ιερομόναχος Γεώργιος

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και θα έπρεπε να ληφθούν συνολικά μέτρα από όλους! Δεν μπορεί π.χ. γνωρίζοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιδημίας Κορίων η Μεγιστης Λαύρα να συνεχίζει να φιλοξενεί προσκυνητές στους μολυσμένους χώρους οι οποίοι είναι γεμάτοι κοριούς και να σηκώνονται μεσάνυχτα όλη οι επισκέπτες απ τα τσιμπήματα να έχουν γεμίσει επίσης τα πράγματά τους κοριούς και να ανεβαίνουν κατόπιν στο λεωφορείο γεμίζοντας και αυτό καθώς και οπουδήποτε αλλού πηγαίνουν... ήδη έχουν τα ξενοδοχεία της Ουρανούπολης και Θεσσαλονίκης πρόβλημα καθώς και άλλα μεμονωμένα στην Χαλκιδική.
    Πλέον αυτή η επιδημία έχει γίνει εφιάλτης κάθε Αρχοντάρη, Μοναστηρίου και κάθε καταλύματος...
    Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει θέμα στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας αυτού κινδυνεύει να γεμίσει κοριους και η υπόλοιπη Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή