Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

11134 - Χαιρετισμός καθηγουμένου Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στην εκδήλωση «Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας»

Αγαπητοί μας
το Άγιο Όρος αποτελεί τόπο ιερό, τόπο προσευχής και ησυχασμού, τόπο αγίων ασκητών και μαρτύρων, τόπο άξιο θαυμασμού του φυσικού του κάλλους. Είναι ο τόπος που αγάπησε ιδιαίτερα η Παναγία και τον κανε το περιβόλι Της.
Η πορεία του, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, ήταν ένα διαρκές μήνυμα ενότητος, σταθερότητος, πίστης και αφοσιώσεως, προσευχής και αέναης λατρείας στον τριαδικό Θεό. Σαν φάρος μέσα στο πέλαγος της ιστορίας έφεγγε και φέγγει μέχρι σήμερα, φωτίζοντας τα σκοτάδια στην ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι αναζη-
τούν καταφύγιο και λιμάνι σωτήριο.
Αυτή η πορεία του Αγίου Όρους είναι και η ιστορία του, η οποία, μέσα από διάφορες προσπάθειες καταγραφής των πράξεων του παρελθόντος, έδινε το κλειδί για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τις επόμενες γενιές για τα μέλλοντα να συμβούν. Η ιστορία είναι η εμπειρική γνώση που αποκτούμε, στρέφοντας τον νου μας στο παρελθόν, αγωνιζόμενοι στο παρόν,  δημιουργώντας το μέλλον.
Ένα μικρό κομμάτι της Ιστορίας του Αγίου Όρους μας προσφέρει μέσα από την προσωπική του έρευνα και συγγραφή, ο έγκριτος νομικός κος Διογένης Καραγιαννακίδης, ένας άνθρωπος ο οποίος αγάπησε το Άγιο Όρος, θα μου επιτρέψετε να πω, όσο ολίγοι. Βίωσε πραγματικά το Άγιο Όρος, η σχέση του είναι ουσιαστική, μέσα από την απλότητα της επικοινωνίας και συναναστροφής του με τους Αγιορείτες. Η νομική του ιδιότητα έδωσε και μια άλλη διάσταση στην σχέση του με το Άγιο Όρος. Είναι ακριβής γνώστης του ιδιαιτέρου καθεστώτος που το διέπει, έχοντας συνεργαστεί αναρίθμητες φορές με την Ιερά Κοινότητα και με Ιερές Μονές για την διατήρηση των προνομίων και την διαφύλαξη των θεσμών του.
Το σύγγραμμά του, «ΡΑΒΑΣΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ 1912–1913», του οποίου η παρουσίαση μάς συγκέντρωσε σήμερα, έχει κάτι το ιδιαίτερο. Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να μεταφέρει τον αναγνώστη αβίαστα με αυθεντικότητα στην εποχή που αναφέρονται τα ραβάσια, δηλαδή τα γράμματα, που αλληλογραφούσε ο αντιπρόσωπος της Μεγίστης Λαύρας στις Καρυές με το μοναστήρι του.
Η επιτυχία του βιβλίου είναι αυτή η αυθεντικότητα, που σαν ευωδία καλύπτει και δημιουργεί μια μοναδική μυσταγωγία την οποία ζούμε σαν αυτόπτες μάρτυρες εμείς, οι νεότεροι, από τις απλές καθημερινές ανάγκες μέχρι και την αγωνία των σημαντικών γεγονότων της περιόδου αυτής.
Αυτή η επιτυχία πιστώνεται στην αγάπη του κ. Καραγιαννακίδη για το Άγιο Όρος, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί στα μάτια του αναγνώστη το μεγαλείο του Αγίου Όρους αβίαστα, αφήνοντάς το να «μιλήσει» μόνο του, χωρίς παρεμβάσεις, με το μοναδικό τρόπο που μόνο αυτό γνωρίζει.
Είναι πράγματι κάτι το πολύ σπουδαίο να καταφέρεις να μη μιλήσεις εσύ, που έχεις για όλα «άποψη», αλλά να αφήσεις να μιλήσει το ίδιο το αντικείμενο που καταγράφεις μέσα σε λίγες σελίδες ενός βιβλίου!
Συγχαίρουμε φιλαδέλφως, τον κ. Καραγιαννακίδη για την συγγραφή, για την έκδοση, την πρώτη τη τάξη μεταξύ των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, την Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Αθανασίου, ιδιαιτέρως δε, τον σεβαστό Γέροντα Βασίλειο, προηγούμενο της Ιεράς Μονής των Ιβήρων και τους ευχαριστούμε, γιατί θα μας δώσουν την ευκαιρία να «μυρίσουμε» λίγο Άγιο Όρος, όπως αυτό ευωδιάζει μέσα από την υπερχιλιετή ιστορία του.
https://www.esphigmenou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου