Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

11119 - Ο γέροντας Χρυσόστομος (†3 Οκτωβρίου 2013)

Άνθρωπος του Θεού, άνθρωπος της αγάπης. Ο βίος του όλος μια εφαρμογή του ευαγγελίου.
Μιλούσε και γαλήνευε με τον λόγο του, αλλά προτιμούσε την πράξη από τα λόγια. Αυτά που έλεγε και αυτά στα οποία μας προέτρεπε, τα εφήρμοζε πρώτος στην ζωή του. Μας κατεύθυνε με την πράξη, με την ίδια του την κίνηση και ζωή.
Αδικήθηκε, συκοφαντήθηκε, διώχθηκε, πολεμήθηκε ανελέητα καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του. Λόγος πικρός δεν έβγαινε από το στόμα του, παρά τον πόνο, που μπορεί να γευόταν.
Το μόνο που έλεγε ήταν: «άσ' τους, παιδί μου, υπάρχει και ο πνευματικός νόμος!». Αυτή ήταν η πιο σκληρή κουβέντα που έλεγε. Πάντα είχε έναν καλό λόγο να πει για τον καθένα. Η ειρήνη και η πραότητα, που τον στόλιζαν, πήγαζαν από την εμπιστοσύνη του στον Θεό και στο σχέδιό Του.
Πόσα μαθήματα έδινε σε όλους, μέσα από την απλότητά του, χωρίς λόγια, έτσι απλά! Σε έναν κόσμο, που κυριαρχεί η πολυλογία, μας δίδασκε με την σιωπή του.
Γέροντά μου, έφυγες εδώ και πέντε χρόνια από την ζωή αυτή για να μείνεις μόνιμα, όσο ποτέ, κοντά μας. Μας γέμισες με το άρωμα της αγάπης Σου και μας έδωσες το έναυσμα να μοιράσουμε την αγάπη αυτή όπως μας έμαθες. Παρά τις αδυναμίες μας, είναι τόσο έντονη η αγάπη Σου, που μόνο αγάπη νιώθουμε και προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε στην ζωή μας. Σε ευχαριστούμε, που ήρθες στην ζωή μας και μας γέμισες με αγάπη.
Υπάρχει κάτι ωραιότερο της αγάπης; Αυτή μας ολοκληρώνει, μας αρωματίζει την ζωή και συμπληρώνει τα κενά! Αν και μεγάλο το κενό, που άφησες, Γέροντα, δεν μας λείπεις, γιατί σ' αγαπούμε!
Αιωνία Σου η μνήμη!
†Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου