Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

10950 - Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Άγιον Όρος, Φωτογραφίες και Χαρακτικά του Αγίου Όρους», στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας

      Πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα 6 Αυγούστου στην πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας τα εγκαίνια της έκθεσης «Άγιον Όρος, Φωτογραφίες και Χαρακτικά του Αγίου Όρους».




Πηγή φωτογραφιών: https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/35501
      Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος του Μπουργκάς σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Ο ιερομόναχος Ιουστίνος και ο μοναχός Νήφων, Σιμωνοπετρίτες, υπεύθυνοι της Αγιορειτικής Πινακοθήκης και Αγιορειτικής Χαρτοθήκης, παρουσίασαν στους επισκέπτες τις 50 και πλέον φωτογραφίες και χαρακτικά που εκτίθενται.
Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη περιέχει φωτογραφίες με πρόσωπα και γεγονότα του Αγίου Όρους από την περίοδο 1867-1963. Η δεύτερη περιέχει Χάρτινες Εικόνες – αγιορείτικες χαλκογραφίες τόπων, μνημείων και αγίων εικόνων (18ος-19ος αι.).
Οι χάρτινες εικόνες ή στάμπες, δηλαδή τα θρησκευτικά χαρακτικά που δίδονταν από τα ορθόδοξα μοναστήρια και άλλα ιερά ιδρύματα στους προσκυνητές ως «ευλογία», αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της εκκλησιαστικής εικονογραφίας των χρόνων της Τουρκοκρατίας, που στις μέρες μας βρίσκει όλο και περισσότερο την πρέπουσα αναγνώριση. Πρόκειται για αυτόνομα (μη ενταγμένα σε βιβλία) έργα, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία μετά τον 18ο αιώνα είναι χαλκογραφίες. Απεικονίζουν είτε μοναστήρια και σκήτες είτε αγίους και θρησκευτικές σκηνές με βάση την παράδοση της ορθόδοξης αγιογραφίας.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως την 30η Σεπτεμβρίου, παραβρέθηκε και ο  ο Σεβ. Μητροπολίτης Σλίβεν κ. Ιωαννίκιος.






Πηγή φωτογραφιών: http://www.bta.bg/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου