Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

6537 - Η ομιλία του Αγιορείτη αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Βούτσκοβιτς, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Λέπαβινα στο «1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής»

Η χρήση του διαδικτύου στην ποιμαντική διακονία, 09 Μαΐου 2015

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς, σεβαστοί Πατέρες, αξιότιμοι διοργανωτές του Συνεδρίου, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Χριστός Ανέστη!
Ομολογώ πως στην αρχή ήμουν πολύ σκεπτικός απέναντι στους υπολογιστές. Είχα μια δυσπιστία προς τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο. Στην Ι.Μ. Λέπαβινα ζούσα μια τυπική ζωή του μοναχού, αφιερωμένη αποκλειστικά στην προσευχή και ακολουθίες. Κάνοντας υπάκουη στον αρμόδιο Μητροπολίτη μου,  στα τέλη της δεκαετίας του '90 του περασμένου αιώνα, άρχισα να μαθαίνω να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή.

 Μετά έμαθα περισσότερα για την τεχνολογία και το Διαδίκτυο και συνειδητοποίησα τις δυνατότητες που προσφέρει για την ιεραποστολή. Είχα παρατηρήσει ότι το Διαδίκτυο κρύβει πολλές παγίδες, αλλά κατάφερα να τις ξεπεράσω και δεν είχα ούτε μια στιγμή αμφιβολίες ότι είναι μια μεγάλη ιεραποστολική ευκαιρία για τη διάδοση  του Λόγου του Θεού μέσω του Διαδικτύου. Στην αρχή, είχα ασχοληθεί με την ιστοσελίδα της Μονής και με το blog αφιερωμένο στο Άγιο Όρος των, καθώς και με τις "Εικονικές Συζητήσεις", που ήταν ο πρόδρομος των σημερινών «chat rooms». Στα «chat rooms», οι χρήστες συζητούσαν αποκλειστικά για πνευματικά θέματα που είχα αναρτήσει, βοηθώντας τους να χτίζουν τις πνευματικές τους γνώσεις. Στο Web site προωθώ θέματα με Χριστιανικό Ορθόδοξο περιεχόμενο, και στο YouTube ανεβάζω δικές μου βίντεο παραγωγές. Είχα χρησιμοποιήσει και το Skype και έχω εκδώσει δυο βιβλία με τους πνευματικούς διαλόγους που είχα με τους χρήστες. Τώρα επικεντρώνομαι στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία αποτελούν  ένα πολύ ισχυρό εργαλείο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής . Στο Facebook έχω 142.000 φίλους, προς τους οποίους κάνω ιεραποστολή σε καθημερινή βάση. Αυτοί οι χρήστες έψαξαν και βρήκαν μόνοι τους την Facebook σελίδα μου, παρόλο που δεν είχα επενδύσει χρήματα για την προώθησή της σελίδας. Με την εξάπλωση του Facebook, άρχισα να δείχνω μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο. Επειδή στην αρχή δεν μπορούσα να βρω αναρτήσεις πνευματικού περιεχομένου, αποφάσισα να δημοσιεύω αποκλειστικά τα θέματα της χριστιανικής μας πίστης. Σήμερα, όταν βλέπω τα προφίλ των 142.000  φίλων μου στο Facebook, μπορώ να πω ότι το 99% εξ αυτών έχουν σωστά συμπληρωμένα τα προφίλ τους, κόσμιες και ευπρεπείς δημοσιεύσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι πίσω από αυτά είναι ευγενικές και καλλιεργημένες προσωπικότητες. ΣτοFacebook υπάρχουν πολλές ομάδες που στέλνουν απαράδεκτα μηνύματα, και για αυτό το λόγο πολεμάω για την παρουσία της χριστιανικής πνευματικότητας. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, να προβάλλεται η Χριστιανική Σκέψη σε αυτό το χώρο, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό που προβάλλονται οι άλλες θρησκείες ή αθεϊστικές ιδέες.
Μέσω από δραστηριότητές και οι κοινοποιήσεις στην Facebook σελίδα μου, οι νέοι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους και έχουν δυνατότητα να επεκτείνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και φιλίες με άτομα των ιδίων κοινωνικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Εκτός από την άμεση επικοινωνία με τους χρήστες, το Facebook δίνει τη δυνατότητα για να βλέπουν τις ιεραποστολικές  μου δημοσιεύσεις εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Facebook. Όλη αυτοί, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μοιράζουν τις δημοσιεύσεις μου σε φίλους τους, έτσι ώστε ο αριθμός των ανθρώπων στους όποιους φτάνουν τα πνευματικά μου μηνύματα μπορεί να φτάνει ακόμη και ένα εκατομμύριο. Ως ένα πολύ ισχυρό εργαλείο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής χρησιμοποιώ και την τεχνολογία του internet streaming radio - ραδιοφωνικό σταθμό "Ευαγγελισμός". Σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής μοναστηριακός ραδιοφωνικός σταθμός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με περίπου 500 ακροατές κάθε μέρα. Στο καθημερινό ραδιοφωνικό πρόγραμμά μου υπάρχουν οι συνεντεύξεις επισκόπων, πνευματικές συζητήσεις και αποκλειστικά εκκλησιαστική μουσική. (Μερικές φορές ανεβάζω τις εκπομπές από την "Πεμπτουσία" η από το "Bogoslov.ru", μεταφρασμένες στα σερβικά). Το βράδυ, ανεβάζω τις εκπομπές με θέματα υγείας, γιατί νομίζω ότι οι άνθρωποι, εάν θέλουν να έχουν πνευματική ζωή, πρέπει να φροντίζουν την σωματική τους υγεία.
Για την δυνατή και αποτελεσματική διάδοση του Λόγου του Θεού μέσω ραδιοφωνικού σταθμού, οι ακροατές έχουν στην διάθεσή τους και την κινητή τεχνολογία. Μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τo Android, μια πλατφόρμα για κινητά, τους δίνει την δυνατότητα να ακούνε μοναστηριακό ραδιοφωνικό σταθμό. Έτσι, οι πιστοί έχουν την ιδανική ευκαιρία να ακούνε το ραδιοφωνικό σταθμό 24 ώρες, ανεξαρτήτως σε ποιο μέρος του κόσμου ζουν. Μέσω κινητού τηλεφώνου, ο ραδιοφωνικός σταθμός είναι διαθέσιμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας, άθλησης, αλλά και στα νοσοκομεία, όπου οι άνθρωποι χρειάζονται πνευματική στήριξη και δεν έχουν τη δυνατότητα να ακούνε το Λόγο του Θεού. Ο δικός μου τρόπος διαδικτυακής ιεραποστολής έχει ανταπόκριση στους νέους, διότι τους παρέχει την αναγκαία πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες και παράλληλα τους παρέχει και την ευκαιρία να μάθουν για τις παραδοσιακές αξίες, χωρίς τις οποίες, πιστεύω, δεν πρέπει να μεγαλώνουν στο σύγχρονο κόσμο. Είναι απαραίτητο να συνδέονται μεταξύ τους το σύγχρονο και το παραδοσιακό, γιατί χωρίς παραδοσιακές αξίες χάνεται η ηθική συνείδηση, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μιας υγιούς πνευματικής και κοσμικής ζωής.
Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ

Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου