Κυριακή 24 Μαΐου 2015

6515 - Χειροτονία νέου Ιερέα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Του Ηλία Προύφα
Με κάθε επίσημη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε το περασμένο διήμερο η Ανάληψη του Κυρίου και τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
Παρουσία του Ουκρανού Αρχιεπισκόπου Μογιλέβ-Ποντόλσκ Αγαπητού, που ανήκει στο Πατριαρχείο της Ρωσίας και ο οποίος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή καθώς και πλήθους προσκυνητών, οι Δοχειαρίτες πατέρες με πρωτεργάτη τον ακούραστο Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο, τίμησαν και φέτος την Ανάληψη του Κυρίου και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, ενώ μέσα από τις τάξεις τους προσέφεραν έναν ακόμη άξιο δόκιμο, τον Πατέρα Ευδόκιμο ως ιερέα στο Ιερό Θυσιαστήριο.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη το απόγευμα με την καθιερωμένη αγρυπνία της Αναλήψεως στο Καθολικό της Μονής προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αγαπητού.
Την Πέμπτη το πρωί Μοναχοί και λαϊκοί με αυτοκίνητα της Μονής, μετέβησαν στο εκκλησάκι της Ανάληψης για την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Πρόκειται για μια καταπληκτική εκκλησία στην κορυφή του βουνού ανάμεσα στη Moνή Δοχειαρίου και τον αρσανά της Κωνσταμονίτου, την οποία οι Δοχειαρίτες πατέρες έχτισαν μόνοι τους πριν 5 περίπου χρόνια και τιμούν κάθε χρόνο αυτή την ημέρα.
Στον ίδιο χώρο μετέβησαν και το απόγευμα της ίδιας ημέρας για τον μικρό εσπερινό καθώς και για την καθιερωμένη λιτανεία με λαμπαδηφορία γύρω από την εκκλησία. Η ημέρα έκλεισε με την επιστροφή στην Ιερά Μονή για τον εσπερινό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την καθιερωμένη τράπεζα και το απόδειπνο.
Το πρωί της Παρασκευής, εορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία τιμάται στο Δοχειάρι ξεχωριστά λόγω και της στενής σχέσης του Καθηγουμένου Γρηγορίου με τη νήσο Πάτμο, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ουκρανός Αρχιεπίσκοπος Αγαπητός χειροτόνησε σε Ιερέα τον διάκονο Ευδόκιμο.
''Λογισμό δεν μου έβαλε ποτέ, αντίρρηση δεν έφερε'' ήταν τα λόγια του Καθηγουμένου Γρηγορίου ο οποίος με συγκίνηση αλλά και ικανοποίηση περιέγραψε την άξια πορεία του πνευματικού του παιδιού Πατέρα Ευδόκιμου.
Με έκδηλη την ικανοποίηση για το ξεχωριστό προσκύνημα αναχώρησε την ίδια ημέρα από το σπίτι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και των Ταξιαρχών ο Αρχιεπίσκοπος Αγαπητός και η συνοδεία του, οι οποίοι όπως ανέφεραν θαύμασαν το μεγαλείο και τον πνευματικό πλούτο των πατέρων της μονής.
       Χαρά και αγαλλίαση ένιωσαν και οι προσκυνητές οι οποίοι γέμισαν τις πνευματικές τους μπαταρίες από τις πατρικές συμβουλές και τους λόγους του Καθηγουμένου Γρηγορίου, τον οποίο θεωρούν δικό τους άνθρωπο και τον αγαπούν ως πνευματικό τους πατέρα.

Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.romfea.gr

2 σχόλια:

  1. Αντε καί στα δικά μας ...
    Θεού θέλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/5/15, 3:29 μ.μ.

    Άξιος ο Πατηρ Ευδόμικος!!!Ταπεινός,απλός και εργατικός όπως όλοι οι πατέρες της Μονής Δοχειαρίου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή