Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

5706 - Η λειτουργική ζωή στο Άγιον Όρος. Ομιλία του Αγιορείτη Ιερομονάχου Αντύπα



.......Στο πλαίσιο των μαθημάτων Λειτουργικής και Κατηχητικής & Χριστιανικής Παιδαγωγικής, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, μίλησε στους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο Αγιορείτης ιερομόναχος π. Αντύπας από το Ιβηρίτικο Κελλί της Αγίας Άννης. Θέμα της ομιλίας ήταν: «Η λειτουργική ζωή στο Άγιον Όρος».

.......Ο π. Αντύπας, γνωστός και από τις επιδόσεις του στην ψαλτική τέχνη, μετέφερε στους φοιτητές την εμπειρία του από την πλούσια και ζωντανή λειτουργική παράδοση της Αθωνικής Πολιτείας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ότι η θεία Λατρεία διαπνέεται από τη Βίβλο και διασώζει την παράδοση – θεολογία της Εκκλησίας. Τόνισε επίσης πως η Λατρεία καλλιεργεί την πνευματική ζωή των πιστών. Στο Άγιον Όρος  η θεία Λατρεία είναι το κέντρο το ησυχαστικού βίου και βιώνεται κατά τον καλύτερο τρόπο η ενότητα κοινής και κατ’ ιδίαν προσευχής σε επίπεδο μάλιστα αδιάλειπτο. Σκοπός μας -υπογράμμισε ο ομιλητής- είναι να γίνουμε άνθρωποι της προσευχής και κυρίως της θείας Λειτουργίας, όπου συγκεφαλαιώνεται το μυστήριο της εν Χριστώ σωτηρίας. Η μετοχή μας στην θεία Ευχαριστία μάς κρατά μόνιμα σε σύνδεση με τον Τριαδικό Θεό αλλά και μεταξύ μας. Κατά τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ πρέπει να ζούμε για τη Θεία Λειτουργία.
.......Στη συνέχεια ο αγιορείτης ιερομόναχος αναφέρθηκε λεπτομερέστατα στην λειτουργική ζωή των ιερών Μονών, των Σκητών και των Κελλιών του Αγίου Όρους. Συμπλήρωσε σχετικώς για την τάξη της λογικής λατρείας στην Αθωνική Πολιτεία, την ιδιαίτερη ευλάβεια στους Αγίους, τα ξεχωριστά λειτουργικά έθιμα, τις πανηγύρεις, τις ιερές αγρυπνίες, την ψαλτική παράδοση και τις εμπειρίες των παλαιών Γερόντων. Ξεχωριστή μνεία έκανε στους Κολλυβάδες οι οποίοι στηριγμένοι στην παράδοση μίλησαν για το αρχαίο ευχαριστιακό ήθος και επηρέασαν μέγιστα και το εν τω κόσμω λειτουργικό πνεύμα και βίωμα. Μια εμπειρία που καλλιεργεί την ενότητα μεταξύ των πιστών, την ευγένεια και την εν Χριστώ ποιότητα και την καλήν αλλοίωση στη ζωή μας. 
http://www.amen.gr/article20001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου