Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

5145 - Η δικαστική δικαίωση της μονής Βατοπαιδίου και η εκκωφαντική σιωπή των Μ.Μ.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου να κατακρίνει εύκολα και να απολογείται πολύ δύσκολα. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια έφεση να κατηγορούμε οτιδήποτε είναι καλύτερο από εμάς, οτιδήποτε ενδόμυχα μας ασκεί έλεγχο, μας κρίνει. Τα ΜΜΕ έχουν αυτό το χαρακτηριστικό να κρίνουν δηλαδή αλλά και να κατακρίνουν, να ασκούν εξουσία ουσιαστικά, μεταδίδοντας πληροφορίες πολλές φορές κατά το δοκούν αποσιωπώντας μερικές φορές και την άλλη πλευρά του θέματος.
Αίτιο αυτής της συμπεριφοράς είναι σίγουρα το ευκολοκατάκριτο του ανθρώπινου χαρακτήρα μας αλλά και η δίψα για είδηση, για αποκλειστικότητα. Η γεύση της τροφής γεννά περισσότερη όρεξη, ένας φαύλος κύκλος ξεκινά. Σαν αλυσιδωτή αντίδραση το γεγονός μεγεθύνεται και ο έλεγχος χάνεται. Τι γίνεται όμως όταν τελικά αποδεικνύεται ότι το θέμα που καταπιαστήκαμε δεν ευσταθεί, είναι αστήρικτο; Το πιο σύνηθες είναι οι κατήγοροι να κάνουν κοινώς την πάπια, σαν να μην έγινε τίποτα. Για απολογία; μην το συζητάμε
Ένα τέτοιο περιστατικό είναι και το γνωστό «σκάνδαλο» δήθεν της Μονής Βατοπαιδίου. Ξεκίνησε το 2008 με συκοφαντία χειρίστου είδους. Τα κανάλια να ουρλιάζουν για τον Εφραίμ (σάμπως και είναι ο κολλητός τους), οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα να ειρωνεύονται τη μονή, να λασπολογούν, πολιτικοί να κτίζουν καριέρες πάνω στην αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου, δικηγόροι και τηλε- εισαγγελείς να αποφαίνονται πριν να γίνει καν δίκη. Ο κόσμος να είναι έξαλλος με τους «χλιδάτους» μοναχούς (που μόνο αυτό δεν είναι αν πάτε και δείτε). Το χειρότερο όμως να βλέπεις ρασοφόρους, ακόμα και αρχιερείς (και στην Κύπρο) να επιτίθενται στη μονή και στο Γέροντά της με βάση τι; με βάση τις ειδήσεις των καναλιών. Ω! της πλάνης. Άνθρωποι θα μου πείτε και αυτοί. Ναι άνθρωποι αλλά και διδάσκαλοι του ευαγγελίου.
Και ας δεχθώ, καλή τη πίστη, ότι όλοι μα όλοι πλανήθηκαν, τους πλάνεψε «ο έξω από εδώ» (μάθαμε να τα ρίχνουμε όλα σε αυτόν).
Και όμως πριν λίγες μέρες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην κάνει δεκτές τις αγωγές του Ελληνικού κράτους, Τραπεζών κ.λ.π κατά της μονής .
Λεπτομερέστερα «Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με τις υπ’ αρ. 12953 και 12954/2014 αποφάσεις του απέρριψε τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας. Το Πολυμελές Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών. Επίσης απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.»
Είδατε πουθενά σε κάποια εφημερίδα κάποιο δημοσίευμα, κάποιο κανάλι τηλεοπτικό να το αναφέρει, μήπως ραδιοφωνικός σταθμός να το πει, δημοσιογράφος να λαλήσει, ή μήπως πολιτικός να πει κάτι; Μούγκα κανονική. Που είναι τα πρωτοσέλιδα με τις δίκες πριν τις δίκες, ο όξος, η χολή εναντίον την μονής; Όλα χάθηκαν. Όμως δυστυχώς στο μυαλό του απλού λαού έμεινε το στίγμα. Οι απατεώνες μοναχοί, οι φιλάργυροι κ.α. Που είναι η απολογία των συκοφαντών; Πουθενά και σας λέω δεν θα την δούμε. Και ερωτώ, τους πρέπει όλους αυτούς τους τζάμπα μάγκες συκοφάντες μια μήνυση; Τους πρέπει λέω. Έλα όμως που έχουν να κάνουν με μοναχούς, πιστούς ακόλουθους του ευαγγελίου και του Χριστού και δεν το κάνει η ευγενική τους ψυχή να κινηθούν δικαστικά.
Τελικά η μονή δικαιώθηκε. Άσε που πριν λίγους μήνες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε στο ποινικό τμήμα του να άρει όλες τις κατηγορίες κατά της μονής και του Γέροντος Εφραίμ. Είδατε και πάλι κάτι σε εφημερίδες κανάλια, ραδιόφωνα; Τίποτα και αδέλφια σας βεβαιώνω ότι είναι δύσκολο πράγμα η αυτοαναίρεση, η συγνώμη. Θέλει αρετήν και τόλμην η απολογία!
Ανάκληση των δηλώσεων το περίφημο mea culpa; Αν το ακούσατε εσείς, το άκουσα και εγώ..
Δουλειά του συστήματος η κατακρεούργηση προσώπων, η καταρράκωση ψυχών, η καταβαράθρωση αξιών. Και μετά αναρωτιόμαστε, που είναι ο Θεός. Μα εμείς οι ίδιοι με τις πράξεις μας και την αμετανοησία μας Τον διώχνουμε αδέλφια.
Εν κατακλείδι χαίρομαι αφάνταστα για τη δικαίωση της μονής αλλά από την άλλη λυπάμαι πολύ για την αναλγησία και αναισθησία των συκοφαντών οι οποίοι δεν έχουν τη στοιχειώδη ευγένεια και θάρρος να ζητήσουν ένα συγνώμη. Θέλουμε δεν θέλουμε όμως ο τελευταίος πάντα λόγος ανήκει στο Θεό.
Νέαρχος Παναγή, Ορθοδοντικός

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/8/14, 6:43 μ.μ.

    Δεν πρόκειται να γίνει καμιά μήνυση.
    Αντίθετα οι μοναχοί θα προσευχηθούν και για τους συκοφάντες.
    Από την πρώτη στιγμή ξέραμε ότι ίσως κάποιοι δεν χωνεύουν τον πατέρα Εφραίμ και τους Αγιορείτες μοναχούς (πολιτικοί, αρχιερείς, δικαστικοί δημοσιογράφοι κλπ). Έτσι έφτιαξαν τις διάφορες ιστορίες
    Είναι λόγος αυτός να ζητάμε την δίωξη τους;
    Απλά είναι και αυτοί άνθρωποι εφάμαρτοι όπως και εμείς. Δεν υπάρχουν τέλειοι.
    Όσο για τους μοναχούς πιστεύουμε ότι θα ανησυχήσουν, όταν ακούσουν επαίνους, καλές κουβέντες και συγνώμες από τους πιο πάνω. Τότε κάτι δεν πάει καλά. Ο αγώνας τους σε αυτή την περίπτωση απέβη άκαρπος.
    Μήπως έχουμε λάθος;
    Ας μας διορθώσει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν από καιρό έγραψα σε προσωπικό μου πόνημα τα εξής, που πιστεύω ότι κινούνται στο πνεύμα σου:
      ΚΕΙΜΕΝΟ 165
      ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ

      Όσοι έχουν γνωρίσει και όσοι έχουμε διαβάσει τον γέροντα Παΐσιο, χωρίς πολύ σκέψη και δισταγμό έχουμε κάποιους λογισμούς για τα θέμα που υπάρχει τώρα τελευταία. (Δεκέμβριος 2012) Αναφέρομαι στην όλη «φιλολογία» που έχει αναπτυχθεί ως αναφορά την δικαστική περιπέτεια κάποιου δημοσιογράφου, που κατηγορεί και υποτιμά τον γέροντα. Κατ’ αρχάς οι γνήσιοι μαθητές του γέροντα ούτε καν σκέφτηκαν να κινηθούν δικαστικά για το όλο θέμα. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο δεν θα περίμεναν τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Υπάρχουν άλλοι που κατηγορούν τον γέροντα επί σειρά ετών. Όπως είπε κάποιος Αγιορείτης: «Ακόμα κι αν ήταν πλανεμένος ο γ. Παΐσιος, με τις κατηγορίες τις κατάρες και τις κακολογίες τους, τον αγίασαν αυτοί.»
      Άλλη σημαντική πτυχή του θέματος είναι ότι είμαστε απόλυτα σίγουροι πως αν ζούσε τώρα ο γέροντας, αυτόν τον δημοσιογράφο θα τον θεωρούσε ευεργέτη του. Προς τον ίδιο θα έστελνε κάποιο δώρο, θα έκανε δηλώσεις με επαίνους. Θα τον ευχαριστούσε, εκ βάθους καρδίας. Οπότε η κίνηση του εν λόγω δικαστή είναι, ή κίνηση κάποιου που δεν ήταν γνήσιος μαθητής του γέροντα, ή κάποιου που πέτυχε τον σκοπό του. Δηλαδή στην αντίληψη κάποιων δυσφήμησε τον γέροντα και τους όποιους αυτοαποκαλούμενους μαθητές του. Ακριβώς όπως και οι σταυροφόροι. Εγκληματούσαν στο όνομα του Χριστού και του Σταυρού. Αλλά κατά κανόνα έσφαζαν Ορθοδόξους. Επίσης όταν κάποτε ζήτησαν οι Ορθόδοξοι βοήθεια από αυτούς, αυτοί ουσιαστικά βοήθησαν τους εχθρούς της Ορθοδοξίας. Τώρα όμως κάποιοι μορφωμένοι αναφερόμενοι στις σταυροφορίες λένε ότι ήταν Χριστιανοί που έσφαζαν. Θεωρούν ασήμαντη λεπτομέρεια το ότι ήταν Καθολικοί που έσφαζαν Ορθοδόξους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/8/14, 9:08 μ.μ.

      Καθόλου λάθος!
      "Λάθος" θα ήταν η απαίτηση συγνώμης.
      Ας είναι όλα στα χέρια του Θεού. Αυτός είναι ο των Πάντων ρυθμιστής και Κύριος

      Διαγραφή
  2. καστορια16/8/14, 9:06 μ.μ.

    ο π.Εφραιμ και οι υπολοιποι πατερες εχουν πολυ Χριστο και προσευχη.
    την ευχη τους να εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/8/14, 10:34 μ.μ.

    Κατ' αρχάς όλη η υπόθεση είναι γνωστό ότι ξεκίνησε, υποκινήθηκε και συντηρείται από μέσα από το Άγιον Όρος και τους "ανταγωνιστές" της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου. Αυτό είναι λυπηρότερο από όλα τα άλλα.
    Όσον αφορά όμως τις αλεπάλληλες παρουσιαζόμενες "δικαιώσεις" της Μονής μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για πολύ μικρής σημασίας συγκρινόμενα με τα εκκρεμή ποινικά της θέματα που επισύρουν ποινές έως και ισοβίου καθείρξεως. Η αθέλητη ή ηθελημένη καλιέργεια κλίματος "νίκης" που όμως είναι τελείως άκαιρο κάνει κακό τελικά γιατί εφησυχάζει. Η Μονή έχει μπροστά της ένα Γολγοθα έως την αμετάκλητη ποινική αθώωση των κατηγορουμένων. Για αυτό είναι μάλλον καλύτερο να σιωπούμε και να ησυχάζουμε προσευχόμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/8/14, 11:04 π.μ.

    Προς Ανώνυμο 10:30 μ.μ.
    Οι τρεις λέξεις σε εισαγωγικά (ανταγωνιστές, δικαίωση και νίκη) σημαίνουν ότι, είναι και δεν είναι έτσι. Ή ισχύει το αντίθετο (πολέμιοι, καταδίκη, ήττα). Λάθος σκέψη.
    Μη βασανίζεστε. Αφήστε τα στη πρόνοια του Θεού. Ησυχάστε.
    Το «επισύρουν ποινές ισοβίου κάθειρξης» για εμάς δεν σημαίνει τίποτε. Διότι οι μοναχοί είναι ισοβίως φυλακισμένοι. Ακόμα και τότε με τις δικαστικές ποινές, απλά θα αλλάξουν κελί.
    Για τις ενδεχόμενες ζηλοφθονίες αγιορειτών, δεν είναι κάτι παράξενο. Υπήρχαν πάντοτε, επειδή οι κάτοικοι εκεί είναι και αυτοί άνθρωποι με σφάλματα και πτώσεις.
    Οι πολέμιοι του Αγίου Όρους, κατά την γνώμη μας, δεν θα τα καταφέρουν. Ο Άθωνας είναι υπερδύναμη.
    Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι, το Άγιον Όρος έχει εκθρονίσει αυτοκράτορες…
    Όσο για τους δημιουργούς της δίκης και της υπόθεσης αυτής, μεταφορικά θα έλεγε κάποιος ότι, πάτησαν την οχιά πάνω στην ουρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή