Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

5186 - Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στην Αλβανία η Μνήμη του Αγιορείτη Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (φωτογραφίες)



Γράφτηκε από την Romfea.gr
Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε σήμερα, απ' την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, η Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Στην ομώνυμη Ι. Μονή στο Κολικόντασι τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάχοντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου και μετεχόντων όλων των μελών της Ι Συνόδου: των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βερατίου κ. Ιγνατίου, Κορυτσάς κ. Ιωάννη, Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου καθώς και των Θεοφλεστάτων Επισκόπων: Απολλωνίας κ. Νικολάου, Κρούγιας κ. Αντωνίου, Αμαντείας κ. Ναθαναήλ και Βύλλιδος κ. Αστίου μαζί και πολλοι ιερείς και διακόνοι.

Εκατοντάδες Ορθόδοξοι πιστοί και όχι μόνο, κυρίως απ' την περιοχή του Φίερι αλλά και ευρύτερα απ' την Αλβανία και προσκυνητές απ' την Ελλάδα γέμισαν τόσο το Καθολικό της Μονής όσο και τον ευρύτερο χώρο μετέχοντας στην όλη λατρευτική ατμόσφαιρα της ημέρας.
Για το πρόσωπο και το πνευματικό έργο του εορταζόμενου Αγίου Κοσμά μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απολλωνίας κ. Νικόλαος.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στο λόγο του αναφέρθηκε ειδικά στις ιστορικές συνθήκες υπό τις οποίες ο Άγιος Κοσμάς ανέπτυξε την ιεραποστολική του δράση, συνέπεια της οποίας ήταν η αναχαίτηση του κύματος μαζικών εξισλαμισμών και η διάσωση της Ορθοδοξίας στα μέρη αυτά, μια όμορφη πραγματικότητα για την οποία οι σημερινοί Χριστιανοί τόσα οφείλουν στον Άγιο.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα στον αλβανικό τύπο από ψεύτοιστορικούς και διαστρεβλωτές αναλυτές που έφτασαν να αποκαλούν τον Άγιο Κοσμά «διάβολο» και «αντιαλβανό», επιχειρώντας όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος να «απαγχονίσουν με χάρτινες αγχόνες και πάλι τον Άγιο».
Εμπνέονται από αθεϊστικά κίνητρα και θέλουν να συνεχίσουν να κρατούν ακόμη υπόδουλους τους Ορθοδόξους.
Οι καιροί αυτοί όμως έχουν περάσει και όταν προσβάλουν τους Αγίους της Εκκλησίας μας, ή όταν θέλουν να υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο οι Ορθόδοξοι θα τους τιμούν το μόνο που μπορούν να κατορθώσουν είναι να διαταράξουν την ανεκτικότητα κα τη διαθρησκευτική συμβίωση, μια πραγματικότητα απ' τα ελλάχιστα που έχει με κάυχημα να παρουσιάζει η Αλβανία στη σημερινή ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο Άγιος Κοσμάς ήταν όχι απλά ένας αφοσιωμένος Ορθόδοξος κληρικός και φωτισμένος ιεραπόστολος, ήταν και ένας παράγοντας προόδου και επιδίωκε για τα δεδομένα της εποχής του την κοινωνική χειραφέτηση.
Παρότρυνε τους πιστούς Ορθοδόξους στην εκμάθηση της Ελληνικής όχι ως ένδειξη εθνικισμού ή προσπάθεια εξελληνισμού, αλλά ως μέσο για να γνωρίσουν την αλήθεια του Ευαγγελίου και τα μυστήρια της Εκκλησίας.
Την εποχή εκείνη ακόμη στην αλβανική δεν είχε τίποτε γραπτό ή που να είχε μεταφραστεί, ενώ ακόμη και το Ι. Ευαγγέλιο μεταφράστηκε αρκετές δεκαετίες αργότερα.
Με το κήρυγμα του συνήγειρε τα πλήθη που τον άκουγαν σε όλη τη γεωγραφία της σημερινής Αλβανίας, ενώ αγαπήθηκε και για όλο του το φιλοπρόοδο και φιλεκπαιδευτικό έργο.
Συγκινημένος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε για την επίσκεψη που είχε τις τελευταίες μέρες στο σημείο του δι' απαγχονισμού μαρτυρίου του Αγίου Κοσμά (στο Κολικόντασι βρέθηκε και ενταφιάστηκε το Λείψανο του Αγίου Κοσμά, τρεις μέρες μετά την εκτέλεση του).
Πρόκειται για το χωριό Μούγιαλι, δίπλα στον ποταμό Αψώ (Σέμαν) στη νότια ακτή του, και στη θέση του μαρτυρίου υπάρχει και πάλι ένα δέντρο όπως εκείνο της αγχόνης.
Στο ανακαινισμένο μοναστικό συγκρότημα ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι αρχιερείς δέχτηκαν τους πιστούς και τους προσκυνητές που είχαν έρθει από μακριά και προσφέρηκε κέρασμα.
***
Να αναφερθεί ότι το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά έχει πλήρως αναστηλωθεί με τη φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Εργασίες ανασκαφής έχουν αναδείξει τον τάφο του Αγίου με τοιχογραφία της εποχής καθώς επίσης και άλλα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Επίσης έχουν ανεγερθεί τέσσερεις νέοι μεγαλοπρεπείς ναοί σε διάφορα σημεία αφιερωμένοι στη μνήμη του.
Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.romfea.gr

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/9/14, 4:21 μ.μ.

    ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΩΣΤΟΥΣ.ΤΙ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/9/14, 7:53 π.μ.

    ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΖΗΛΙΑ,
    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ.ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΑΚΙ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ,Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΥΠΕΣΤΗ ΑΠΗΝΕΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΕΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΜΠΕΚΤΑΣΙ,ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ,ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ,ΠΡΩΤΕΣΤΑΝΤΙΚΕΣ ΚΤΛ,ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ,ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑς ΠΩΣ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΑΥΤΟ;ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΟΣΑ ΟΣΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!ΑΚΟΜΑ ΜΙΛΑΤΕ;ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ.ΦΙΛΙΑΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή