Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

3567 - Σπάνιο κειμήλιο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους στη ΡουμανίαΣτην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας αποθησαυρίζεται ένα σπάνιο κειμήλιο του 18ου αιώνα από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
Το κειμήλιο είναι από χρυσεπάργυρο ξύλο (δύο πινακίδες) και πιστεύεται ότι ίσως κατασκευάστηκε αρχικά για στάχωση ευαγγελίου.
Τα εξώφυλλα  φέρουν χρυσεπάργυρη διακόσμηση με πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες (τέσσερα μεγάλα ζαφείρια, σμαράγδια, γρανάτες, ρουμπίνια, τοπάζι και μαργαριτάρια). Ελληνική κτητορική επιγραφή αναφέρεται στον Μακάριο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, με ημερομηνία 177... (ίσως 1770).
Τα εσώφυλλα φέρουν στη δεξιά πλευρά τεμάχιο Τιμίου Ξύλου περιτριγυρισμένο από πολύτιμες πέτρες, ενώ δεξιά και αριστερά του επιζωγραφισμένοι ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη, ενώ ψηλότερα υπερίπτανται δύο άγγελοι. 
Στην αριστερή πλευρά ιερά λείψανα των αγίων μαρτύρων Τρύφωνος, Γεωργίου, Θεοδώρου Τήρωνος, Ελευθερίου, Χαραλάμπους και Παρασκευής (από τα αριστερά προς τα δεξιά). Τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν σε μαλλί προβάτου.
Οι άγιοι εικονίζονται επίσης στο πάνω μέρος της λειψανοθήκης (επιζωγραφισμένοι), ενώ ψηλότερα βρίσκουμε ελληνικές επιγραφές με τα ονόματά τους. 
Το σπάνιο αυτό κειμήλιο βρίσκεται σήμερα σε νέα ασημένια λειψανοθήκη, ενώ οι δύο πινακίδες αποχωρίστηκαν και στη μέση ενσωματώθηκε ασημένια πλάκα με ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Ήταν άραγε το κειμήλιο αυτό δώρο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου σε ευσεβείς και φιλόχριστους ηγεμόνες και βογιάρους της Μολδαβίας και Βλαχίας επειδή ανέλαβαν δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη της μονής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ή ίσως επειδή χρηματοδότησαν σημαντικές οικοδομικές εργασίες της μονής την ίδια περίοδο; Η ιστορία του είναι ακόμη άγνωστη.  
Πηγές: 
BISERICA SFINTEI CRUCI SI A SFANTULUI VASILE CEL MARE (εδώ) 
Calea Victoriei 198, sector 1, Bucuresti


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου