Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

1953 - Η Εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους στη Χαλκίδα



Για εικοστή συνεχή χρονιά, πρόκειται να πραγματοποιηθούν, με τη Χάρη του Θεού στην Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, οι εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Προστάτου μας Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».
Στις Εκδηλώσεις αυτές, έχουμε την ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται, μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.
Εφέτος –συν Θεώ- θα υποδεχθούμε και θα φιλοξενήσουμε την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας, η οποία φυλάσσεται ευλαβικά στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.
παράδοση τή θέλει δρο το λεξίου Α΄ Κομνηνο στή Μονή, στε δεχόμαστε ς χρόνο δημιουργίας της τόν στερο 12ο α. τό ργότερο, γιατί εναι πιθανό νά φιλοτεχνήθηκε, νά τιμήθηκε, νά θαυμάστηκε καί σως νά θαυματούργησε νωρίτερα π΄ τόν Κομνηνό. Στό πώνυμο το πιφανος δωρητ φείλεται δεύτερη πωνυμία της, «Κομνηνή». Εναι γεγονός τι γιά τούς Κουτλουμουσιανούς το παρελθόντος, Πατέρες μέ λιγότερα «γράμματα» καί πολλή ρετή, πρξε νας πολύ πλός λόγος, γιά τόν ποο Παναγία το Κομνηνο πονομάστηκε «Βηματάρισσα»: εναι τοποθετημένη στό γιο Βμα, πίσω πό τό ερό Θυσιαστήριο. Κατέχει θέση βασιλική να – δύο βήματα παρέκει πό τό θρόνο το Χριστο, την γία Τράπεζα.
Η υποδοχή της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Βηματάρισσας, θα λάβει χώρα την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18:00 στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2012. Καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες καθώς και ποικίλες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου