Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

2043 - Το πατριωτικό τραγούδι ξυπνάει την αγάπη για την πατρίδα (Γέροντας Παΐσιος)- Γέροντα, με συγκινούν πολύ τα πατριωτικά τραγούδια.

- Το πατριωτικό τραγούδι ξυπνάει την αγάπη για την πατρίδα, τονώνει τον ηρωϊσμό, εμψυχώνει και αναστατώνει. Στην Γερμανική Κατοχή ένας τυφλός με μια φλογέρα ξέρετε πόσους ξεσήκωσε; Πόσο γλυκά και με τι καημό έπαιζε ο καημένος το "Έχε γεια, καημένε κόσμε"! Πονούσε για το έθνος και ο πόνος του έβγαινε από την φλογέρα! Άπλωνε το καπέλο του και έλεγε "Ρίξτε στον τυφλό". Οι Γερμανοί έλεγαν "τυφλός είναι" και τον άφηναν ελεύθερο· του έρριχναν και χρήματα! Αυτός όμως έκανε …ιεραποστολή! Όπως ήταν απογοητευμένος τότε ο κόσμος, τους άναβε φλόγα μέσα τους και πολλοί αναστατώνονταν και αποφάσιζαν να πάνε κατ' ευθείαν στα Τζουμέρκα στον Ζέρβα. Σκεφθήτε τώρα να ξεσηκώνεσαι από την αγάπη για τον Χριστό!
 Εγώ, όταν ακούω εμβατήρια, δεν μπορώ να συγκρατηθώ· με πιάνουν τα κλάματα… Ο νους μου πηγαίνει στον πόλεμο, στον αγώνα για την απελευθέρωση, στους ήρωες που σκοτώθηκαν, που έχυσαν το αίμα τους οι καημένοι.

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι ΣΤ΄, Περί προσευχής, έκδοση Ιερόν Ησυχαστήριον Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος", Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2012, σ. 225.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου