Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

1766 - Επίσκεψη Επισκόπου Λαμψάκου στο Άγιον Όρος . Προεξήρχε στην πανήγυρη της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου


Ανταπόκριση από το Άγιον Όρος, για την Romfea.gr
Εορτάσθη μετά πάσης μεγαλοπρεπίας και βυζαντινής λαμπρότητος η ετήσια πανήγυρης της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και σταυροπηγιακής Μονής Κουτλουμουσίου επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού με το παλιό ημερολόγιον.
Της εορτής προεξήρχε ο εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου αδελφός Θεοφιλέστατος Eπίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος ο οποίος το επόμενο έτος συμπληρώνει εξήκοντα έτη από την ημέρα της ελεύσεως του στο αγιονυμων Όρος.
Εγένετο επίσημος υποδοχή από του αγίου καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμαντρίτου κ Χριστοδούλου και της αδελφότητος.
Εις την αγρυπνίαν την Θεία Λειτουργίαν το κτητορικό μνημόσυνο και τον λοιπών ιερών ακολουθιών των οποίων προεξείχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος και εις απάντησιν της προσφωνήσεως του Kαθηγουμένου κ. Χριστοδούλου προς τον πρωτοεπιστατη της Iεράς Κοινότητος, του οσιοτατου μοναχού κ. Μαξίμου Ιβηρίτου, εδήλωσε και επένεσε την αφοσίωση όλων αυτών εις το μοναχικό ιεδεώδες και την διατήρηση της Iεράς αυτής Kιβωτού της Ορθοδοξίας και μάλιστα κατά τας δύσκολους αυτάς περιόδους της κρίσεως.
Αναφέρθηκε και στην προστασίαν της Παναγίας για το Περιβόλι αυτής με την ανανέωση τον νέων μοναχών που επάνδρωσαν τας Ιεράς Μόνας,τας σκήτας και τα κελιά.
Συνέστησε οι μοναχοί να έχουν υπακοή και αφουσίωση προς τους αγίους καθηγουμένους και δι αυτών προς την Μητέρα Εκκλησία και το Οικουμενικό ημών Πατριαρχείο το οποίων παρακολούθη μετά πολλού έντιαφεροντος.
Διαβίβασε ως αύτος τας πατριαρχίκας ευχάς και ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομέου προς τον Άγιον Πρωτοεπιστάτη κ. Μαξίμου τον Αγ. Καθηγούμενο κ. Χριστόδουλο και τους λοιπούς πατέρες και μοναχούς.
Μετά το πανηγύρι και το κτητορικό μνημόσυνο μετέβη προς επίσκεψιν εις την Ιεράν Μονήν Μέγιστης Λαύρας προς προσκύνηση , τον οποίον υπεδέχθη μετά της συνοδείας αυτού και εξενάγησε ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Πρόδρομος και μερικοί εκ των προϊσταμένων .
Μετά την ιερά μόνη Μέγιστης Λαύρας μετέβη διαδοχικός εις την ιεράν Μονήν Ιβήρων γενούμενος δεκτός υπό του Αρχιμ κ. Ναθαναήλ του πανοσιολογιωτάτου προηγούμενου κ Καλινικού και τον λοιπών αδελφών της ιεράς μονής προσκύνησαν την ιερά εικόνα της Παναγίας Πορταϊτίσσης τα ιερά λείψανα και το καθολικό.
Ακολούθως επισκέφθηκε την Ιερά Mόνη Σταυρονικήτα γενόμενος δεκτός μετά πολλής χαράς από τον Καθηγούμενο κ. Τύχωνα και της γεροντικής συνάξεως.
Την επόμενη επισκέφθη και πάλι την Ιερά Κοινότητα και την Iερά Επιστασία ως και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Χρυσόστομο και της συνοδείας αυτών για να έκφραση τα συγχαρητήρια και την αφοσίωση αυτών προς το Σεπτόν Οικ Πατριαρχείο και να συνεχίσουν με ζήλο την προσφορά τους προς την ιεράν μονήν .
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
Προ της αναχωρήσεως του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος επραγματοποίησε υποσχεθήσαν επίσκεψη προς τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος το υποδέχθη μετά πολλής χαράς και τιμής και προεξήρχε του πανηγυρικού Εσπερινού.
Στην τράπεζα εγένετο χερετισμός από μέρους του Αγ. Καθηγουμένου προς τον Θεοφιλέστατο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αντιφώνηση του Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου.
Ο κ. Μακάριος αναφέρθηκε στο έργο το οποίο επιτελεί στο διορθόδοξο κέντρο του Οικ. Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης και του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών θεολογικών σπουδών.
Επενεσε εις την ομιλία του και την πολυετή προσπαάθεια και τον αγώνα του Αγίου Καθηγουμένου δια την διατήρηση, συντήρηση, αύξηση και διασφάλιση των δικαίων προνομίων της Iεράς Mονής.
Συνεχάρη τον Γέροντα Εφραίμ δια τους συνεχείς αγώνες του, καθώς και την αδελφότητα που παρόλο τας δοκιμασίας μένουν σταθεροί προς τον πνευματικό τους πατέρα, ο οποίος συνεχίζει να αυξάνει σε αριθμό αην αδελφότητα και να καλλιεργεί αυτούς δια την πνευματικήν αυτών τελιότητα.
Μαζί με όλα αυτά αναδιοργανώνει και ανοικοδομεί τα κτιριακά συγκροτήματα της μονής, ως νέοι συνεχιστές τον παλαιών κτητόρων όχι μόνο εις την μονήν ταύτην αλλά και τας λοιπάς Ιεράς Μόνας.
 Φώτο: Αρχιμ. Κυπριανός Σταρεζού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου