Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

1705 - Γιατί η Πολιτεία αφήνει το Άγιο Όρος τόσο εκτεθειμένο;


Χθες το βράδυ στο Άγιο Όρος είχαμε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Κάποιος τραυματίστηκε και χρειάστηκε η άμεση κινητοποίηση διαφόρων υπηρεσιών. Βέβαια το πώς λειτουργεί μια υπηρεσία και οι άνθρωποι που τη στελεχώνουν κρίνεται στον αιφνιδιασμό. Και χθες το βράδυ υπήρξε αιφνιδιασμός.
Σε γενικές γραμμές τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:
Περί ώρα 20:30 στις Καρυές Αγίου Όρους, νεαρός άνδρας περίπου 30 ετών καταγωγής από Γεωργία δέχθηκε επίθεση με θλαστικό όργανο, πιθανότατα μαχαίρι, από άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο, πιθανόν από ομοεθνή του που έμεναν μαζί, πιθανόν σε κατάσταση μέθης, η αστυνομία ήδη διεξάγει έρευνα για την ταυτοποίηση και σύλληψη του δράστη. Ο ασθενής περπάτησε αιμόφυρτος από το κοντινό κελλί όπου διέμενε μέχρι τον πλατεία μπροστά στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου και κατέπεσε και έτσι έγινε αντιληπτός από τους διερχόμενους.
Ο τραυματίας έφερε πολλαπλά θλαστικά τραύματα θώρακα - κοιλίας,- άκρων, με σημαντική απώλεια αίματος. Αντιμετωπίστηκε στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους με περίδεση των τραυμάτων με αποτέλεσμα να σταματήσει η όποια εμφανής εξωτερική αιμορραγία, και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να κρατηθεί στη ζωή.
Ένα τόσο σοβαρό περιστατικό χρειάζεται άμεση διακομιδή σε μεγάλο Νοσοκομείο με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.
Προσπάθεια αεροδιακομιδής δεν κατέστη δυνατή λόγω του γεγονότος ότι το ελικοδρόμιο των Καρυών δεν είναι κατάλληλο και δεν διαθέτει φωτισμό για νυκτερινή προσέγγιση. Παράλληλα δεν υπήρχαν κατάλληλα διαθέσιμα πλωτά σκάφη στην περιοχή και έτσι τελικά ο τραυματίας διακομίστηκε αρχικά οδικώς με το ασθενοφόρο όχημα του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους προς τον λιμένα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και από εκεί με το μόνο διαθέσιμο ΑΝΟΙΚΤΌ σκάφος του λιμενικού προς Ιερισσό, με κίνδυνο ο τραυματίας να πέσει στη θάλασσα, αλλά και με κίνδυνο της ζωής του πληρώματος του Λιμενικού και του ιατρού του διασώστη του Κέντρου Υγείας που συνόδευαν... Ο τραυματίας επέζησε της διακομιδής και παραδόθηκε ζωντανός στο πλήρωμα του ασθενοφόρου που είχε ειδοποιηθεί και περίμενε στην Ιερισσό για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο του Πολυγύρου. Εκεί χειρουργήθηκε, αποκαταστάθηκαν κάπως οι λειτουργίες του και διακομίσθηκε στη Θεσσαλονίκη στο ΑΧΕΠΑ, όπου ξαναχειρουργήθηκε σήμερα το πρωί.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό γίνεται για άλλη μια φορά εμφανές το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλων υποδομών και μέσων για την επείγουσα διακομιδή ασθενών-τραυματιών από το Άγιον Όρος, είτε με πλωτά μέσα είτε με αεροδιακομιδή.
Χθες ήταν ένας εργάτης. Αύριο μπορεί να είναι ένας προσκυνητής ή ένας μοναχός. Την τρίτη φορά δεν αποκλείεται να είναι κάποιος υπουργός, πρωθυπουργός ή αρχηγός κράτους. Γιατί η Πολιτεία αφήνει το Άγιο Όρος τόσο εκτεθειμένο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου