Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

1566 - Το πρόγραμμα της Πανήγυρης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω (18/5 Ιουλίου).


Στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας η πανήγυρη θα αρχίσει  την Τρίτη  αργά το απόγευμα της 17/4 Ιουλίου με τριπλή πανηγυρική κωδωνοκρουσία και θα ακολουθίσει η λιτάνευση της εφεστίου σεβασμίας και θαυματουργού εικόνας Παναγίας της Κουκουζέλισσας από το ομώνυμο παρεκκλήσιό της στον Ι. Ναό του Καθολικού της Μονής, τέλεση Μικρού Εσπερινού και Παράθεση δαψιλούς τραπέζης.

Κατά τις 8.30 μ.μ. θα αρχίσει η αγρυπνία με τέλεση Μεγάλου Εσπερινού με αργά Ανοιξαντάρια του Ιωάννου του Κουκουζέλους, ο οποίος ασκήθηκε οσιακά στην Μονή ασκώντας το διακόνημα του ιεροψάλτου -ήταν ηδύφθογγος εκτελεστής και συνθέτης υμνητικών μελωδιών, καταταγείς στους Αγίους της Μονής- Λιτή, Αρτοκλασία, Εγκωμιαστικό λόγο για τον Όσιο Αγ. Αθανάσιο τον Αθωνίτη, Όρθρο με αργούς μελωδικούς πολυελαίους, τέλεση Αγιασμού στη Φιάλη προ της εισόδου στο νάρθηκα του καθολικού, με προσκύνηση τιμίων χαριτοβρύτων λειψάνων, Θ. Λειτουργία, ευλόγηση των κολλύβων της Παναγίας και του Αγίου Αθανασίου.
 Όλες οι Ακολουθίες θα τελειώσουν  στις 10.30 της 18/5 Ιουλίου.

Τους ύμνους θα αποδώσουν  ευμόλπως οι υμνητικοί ερωδιοί του Θεού στο Αγιο Ορος: Δανιηλαίοι, Θωμάδες, Νεοσκητιώτες, ο προϊστάμενος της Οσιακής μοναστικής Συνοδείας «του Υμνογράφου» Μικράς Αγ. Αννης γέρων Σπυρίδων, ο χαρακτηριζόμενος ως το καλλικέλαδο αηδόνι της ερήμου του Αγίου Ορους, ο Ιερομόναχος Αντύπας ο Καρυώτης, κ.α.

Μετά την πνευματική ευφροσύνη όλων των Ιερών Ακολουθιών και κυρίως της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει πλουσίων εδεσμάτων τράπεζα.

Το απόγευμα θα  τελεσθεί ο Εσπερινός και τα Κτητορικά, το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά (963-969) και Ιωάννου Τζιμισκή (969-976) και όλων των οσιακώς εγκαταβιωσάντων και κοιμηθέντων στη Ι. Μονή από της ιδρύσεώς της ίσαμε σήμερα. Θα  Παρατεθεί  εν συνεχεία, πλούσια τράπεζα, η προσαγορευόμενη «Κτητορική». Θα ψαλούν εόρτιοι ύμνοι και προπόσεις από τον  Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου, θα εξήρε το ήθος, τη σεμνότητα, εργατικότητα και τις άλλες ψυχικές αρετές του καθηγουμένου Αρχιμ. Προδρόμου που αντιφωνώντας θα ευχαριστήσει τόσο τον Σεβασμιώτατο όσο και τους άλλους παρισταμένους συμπανηγυριστές κληρικούς και λαϊκούς προσκυνητές ευχηθείς να έχουν την ευλογία του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Όρθρου βαθαίος θα τελεσθούν  το Μεσονυκτικό και τον Τριαδικό κανόνα του πλ. α' ήχου, γέμοντα δογματικών στοιχείων, ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως θα τιμήσουν  με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κκ. Νικηφόρος,  ο καθηγούμενος της αδελφής Ι. Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, αντιπρόσωποι άλλων Ι. Μονών, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι.

Εξαίρουμε ιδιαιτέρως την όλη προσφορά και φροντίδα του ταπεινού καθηγουμένου της Ι. Μ. Μ. Λαύρας Αρχιμ. Προδρόμου, ο οποίος σε συνεργασία με τους αδελφούς της Ι. Μονής, οργανώνει  μεθοδικά την πανήγυρη, ώστε όλα να τελεσθούν με απόλυτη τάξη, ακρίβεια, ιεροπρεπή μεγαλοπρέπεια και αρχοντιάς για να εξυπηρετηθούν όλοι οι προσκυνητές. Ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγ. Αθανασίου να του χαρίζει υγεία κατ' άμφω και να τον ενισχύει στον πνευματικό και διοικητικό αγώνα που αθορύβως διεξάγει.



1553 - Ελεύθερη η είσοδος, χωρίς συνεννόηση, για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου