Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

1556 - Μοναχός Ιωνάς Παλαιομοναστηριώτης


Στο Μοναστήρι ή μάλλον στο Παλαιομονάστηρο ζούσε ασκητικά ένας άγιος μοναχός ονόματι Ιωνάς, κατά κόσμο Βασίλειος Στούρκο τού Ιακώβου, γεννηθείς το 1930 εις Χάρκωφ Ουκρανίας.
Όταν ήλθα στις Καρυές, είχαν επισκεφθεί το Παλαιομονάστηρο δύο συνάδελφοι μου, ό Νικόλαος Κεσίσης και ό Δημήτριος Αθανασόπουλος και μού είπαν ότι δεν συνάντησα κανένα εκεί. Αργότερα με τον συνάδελφο μου τον Ιωάννη Μαργαρίτη και με τον γέροντα μας τον πατέρα Γρηγόριο και την συνοδεία του πήγαμε για πρώτη φορά όλοι στο Παλαιομονάστηρο, όπου  κατά παραχώρηση του Θεού συναντήσαμε τον  πάτερα Ιωνά και μας  είπε τα κάτωθι:
-Έδώ πού ζω μόνος, έρχεται ό  Άγγελος και ό διάβολος. Ό διάβολος μου λέει:
- Εσύ είσαι ό καλός και όλοι οι άλλοι οι μοναχοί είναι οι κακοί και αμέσως τσακώνομαι μαζί του. Ακόμη μου λέει να μην κάνω κομποσκοίνι και τις ακολουθίες.
Βέβαια έρχεται και ό Άγγελος μου σιγά-σιγά και μου λέει: 
- Είσαι πατσαβούρι, οι άλλοι είναι καλοί, πήγαινε κάμε τις Ακολουθίες και το κομποσκοίνι σου.
Κάθε Σάββατο κατεβαίνω στο Μοναστήρι για να λειτουργηθώ και να κοινωνήσω και την Δευτέρα το πρωί ανηφορίζω σιγά-σιγά προς τα εδώ. Ό διάβολος δεν έρχεται την Κυριακή έρχεται αργά την Δευτέρα ή την Τρίτη, και μέχρι την Παρασκευή δυναμώνει τις ενοχλήσεις του. Είναι έντονη ή παρουσία του διαβόλου εδώ ένεκα δύο λόγων. Πρώτον επειδή δεν γίνονται εδώ θείες Λειτουργίες και δεύτερον επειδή παλιά είχαν έλθει εδώ εργάτες, οι όποιοι κάπνιζαν και ήκουον ραδιόφωνο και τοιουτοτρόπως απέκτησε εδώ δικαιώματα ό διάβολος.
Βέβαια αν ζούσε τώρα ό πατήρ Ιωνάς (άνεπαύθη εν Κυρίω την Τετάρτη 31/7-13/8-2008 στήν Χορμίτσα Αγίου Όρους, όπου και ετάφη στο εκεί Ιερό Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος), στο ραδιόφωνο, θα προσέθετε την τηλεόραση, τις κρεατοφαγίες, διότι τώρα σε κάθε έργατόσπιτο θα βρεις τηλεόραση και ψυγείο γεμάτο κρέατα, τα όποια καταναλώνονται καθημερινώς δυστυχώς και τις Τετάρτες και τις Παρασκευές και κατά την διάρκεια των νηστειών της Εκκλησίας μας.
Ακόμη ο μακαριστός πατήρ Ιωνάς μας είπε:
Οι πειρασμοί αρχίζουν από το νου και μετά κατεβαίνουν στήν καρδιά. Τον πατέρα Ιωνά τον γνώρισα πιο καλά όταν μετατέθηκα στον Αστυνομικό σταθμό τού Αγίου Παντελεήμονος.
Τον είδα να στέλνει μία μάλλινη φανέλα - με το Ουκρανικό κρουαζιερόπλοιο- στήν φτωχή αδελφή του.
Τον είδα να μην δέχεται χρήματα από κάποιον προσκυνητή, όταν εκείνος τού έδωσε ένα χαρτί με ονόματα για μνημόνευση.
Τον είδα πολλές φορές να παίρνει λίγο ψωμί και να φεύγει κάθε Δευτέρα για το  Παλαιομονάστηρο πεζός, όλες τις εποχές του έτους. Δηλαδή και με βροχές και με χιόνια, και με λάσπες και με πάγους. Και φυσικά και στήν επιστροφή πάλι πεζός κατέβαινε.
Αγαπητέ άναγνώστα, ό μακαριστός μοναχός Ιωνάς είναι ένας Άγιος της Εκκλησίας μας. Βέβαια στο Μοναστήρι υπήρχαν και υπάρχουν και άλλοι Άγιοι γεροντάδες θα μνημονεύσω μόνο με το όνομα τους τούς εξής: Τον μακαριστό μοναχό Μακάριο, τον μακαριστό μοναχό Ανδρέα, τον μοναχό 'Ραφαήλ, όστις ήλθε ως προσκυνητής με το Ουκρανικό κρουαζιερόπλοιο και παρέμεινε στο Μοναστήρι.
ΒΙΒΛΙΟΓ. ΕΤΩΝ ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑ- ΑΙΤΩΝ 50 ΨΑΛΜΟ.
Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ ΘΕΡΜΟΝ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου