Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

1419 - Η νέα Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους (αποκλειστική φωτογραφία)


 
Τελείωσε πριν λίγο η τελετή ανάληψης καθηκόντων της νέας Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.
Δημοσιεύω, κατ’ αποκλειστικότητα, την αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά του Ιεροκοινοτικού Μεγάρου με την απερχόμενη και τη νέα Ι. Επιστασία.
Νέος Πρωτεπιστάτης μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης, Επιστάτες ιερομ. Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, ιερομ. Επιφάνιος Παντοκρατορινός και μον. Νικηφόρος Φιλοθεΐτης.

Σχετικό:


2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισαάκ Σολωμού14/6/12, 1:59 μ.μ.

      Αγαπητέ αδελφέ spap,καλημέρα.
      Η Ιερά Επιστασία διαρκεί ένα έτος,από 1η Ιουνίου μέχρι 31η Μαἵου του επομένου(Πάτριο εορτολόγιο,φυσικά).Η σειρά είναι:1)Λαυριώτικη,2)Βατοπαιδινή,3)Ιβηριτική,4)Χιλιανδαρινή και5)Διονυσιάτικη,που επαναλαμβάνονται στο διηνεκές.Παίρνουν το όνομα από τις μονές που έχουν δικαίωμα,λόγω ιεραρχίας,να εκφράζουν τον Πρωτεπιστάτη(Πρώτο).Κάθε μια,συγκροτεί την Ι.Επιστασία με άλλες 3 μονές (σταθερές)και έτσι,σε 5 χρόνια συμμετέχουν όλοι.Οπως βλέπεις,η τωρινή Ι.Επιστασία είναι Ιβηριτική και πάει μαζί με Σιμωνόπετρα,Παντοκράτορος και Φιλοθέου.Οι άλλες:Λαυριώτικη με Δοχειαρίου,Ξενοφώντος και Εσφιγμένου.Βατοπαιδινή με Κουτλουμουσίου,Καρακάλλου καιΣταυρονικήτα.Χιλιανδαρινή με Ξηροποτάμου,Αγίου Παύλου και Γρηγορίου.Διονυσιατική με Ζωγράφου,Αγίου Παντελεήμονος(Ρωσσικού) και Κωνσταμονίτου.Χαιρετώ.

      Διαγραφή