Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

846 - Πολλά τα έτη Σας Παναγιώτατε!Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη (Αννόβερο Γερμανίας)

Φέτος ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος άγει τα γενέθλιά Του κατ’ ακρίβειαν, μια και το 2012 είναι δίσεκτο έτος, οπότε ο μήνας Φεβρουάριος αριθμεί και 29η ημέρα, που είναι η γενέθλιος ημέρα Του, καθότι είναι γεννηθείς την 29η Φεβρουαρίου 1940.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, εκτός από το γεγονός ότι, η ημέρα αυτή λόγω του ότι είναι κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελεί σπάνια γενέθλιο ημερομηνία.
Όσον δε αφορά τον Παναγιότατο έρχεται και αυτό το σπάνιο γεγονός να προστεθεί στα σπάνια χαρίσματά Του. Τον κοσμούν πολλά και σπάνια χαρίσματα που τον καθιστούν «τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση» ή σύμφωνα με την προς Εβραίους Επιστολή, «τοιούτος γαρ ημίν έπρεπεν αρχιερεύς» (κεφ. 7, στ. 26) και εν προκειμένω Πατριάρχης.
Έχω την υψίστη ευλογία και τιμή να τον έχω γνωρίσει από κοντά και να έχω ζήσει κάποιες στιγμές μαζί Του. Γνώρισα την απλότητά Του και την πατρική αγάπη Του. Απλός, αεικίνητος, ακούραστος. Πρόθυμος να μιλήσει με όλους όσοι τον πλησιάζουν, απλά, πατρικά, οικεία. Ανεπηρέαστος από σπουδές και διπλώματα, αξιώματα και τιμές, προσηνής και απλοϊκός προς όλους. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός, γιατί όπως ό ίδιος έχει δηλώσει «και ο Πατριάρχης είναι παιδί του λαού» και «αν δεν κοιταζόμαστε στα μάτια, δεν είμαστε αληθινοί άνθρωποι. Για να είμαι ο εαυτός μου, σε χρειάζομαι.»
Δεν είμαι σε θέση να κάνω σύγκριση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των προκατόχων του. Ούτε την ικανότητα διαθέτω, μα και ούτε είναι η δουλειά μου αυτή. Μπορώ όμως να συνομολογήσω με τους πολλούς ότι, στην παρούσα συγκυρία, ο Θεός ευλόγησε να έχουμε Οικουμενικό Πατριάρχη, τον καταλληλότερο.
Με ακλόνητη την πίστη ότι, «το χαρακτηριστικόν της Εκκλησίας του Χριστού είναι ότι, αποτελεί μίαν μεγάλην πνευματικήν οικογένειαν» ενίσχυσε το Συνοδικό σύστημα, διευρύνοντας την Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου. Προήγαγε τον οικουμενικό διάλογο. Προώθησε τον διαθρησκειακό διάλογο. Συνέχισε το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Θρόνου για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με την σύγκληση Οικολογικών Σεμιναρίων στη Χάλκη και διεθνών Συμποσίων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι έχει χαρακτηρισθεί ως «Πράσινος» Πατριάρχης.
Όπως ο ίδιος είπε σε ομιλία του, τον περασμένο Οκτώβριο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση εικοσαετίας στον Οικουμενικό Θρόνο: «Δεν επαύσαμεν, εν εσπέρα και πρωί και μεσημβρία και εν παντί καιρώ, να προσθέτομεν έλαιον εις την κανδήλαν του Φαναρίου».
Ευχόμεθα, μετά βαθυτάτου σεβασμού, ο Κύριος να αυξάνει τα έτη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου ημών κ.κ. Βαρθολομαίου. Να τον αξιώνει δε πάντα να συμπληρώνει έλαιον εις την κανδήλαν, «εις το ταπεινόν μεν και πάντοτε εσταυρωμένον, αλλά και πάντοτε φωτεινόν καί τηλαυγίζον Φως Χριστού Φανάριον, εις το Πατριαρχείον μας», κατά την ρήση του, για το καλό της Ορθοδοξίας, για το καλό όλων μας!

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/2/12, 7:55 μ.μ.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ...ΓΕΡΑΣΙΜΕ ΑΞΙΟΣ! ΚΕΛΛΙΩΤΗ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή